Milyen ideális képet vázolnátok fel az Európai Unió jövőjéről?
Véleményem szerint fel kell számolni a nemzetállami konstrukciót, valamint az EU jelenlegi működési rendszerét is. Az Amerikai Egyesült Államok felépítését valamilyen formában mintázó szerkezeteket sem tartom életképesnek.
Szerintem egy regionális felépítésű Európa lenne az ideális. A régiók az elképzelésben földrajzi alapon rendeződnének. Egyrészt, mert például a hegyvidékek, és az alföldek igazgatása során más-más prioritások kerülnek előtérbe. Ezzel a rendszerrel a figyelem egy irányba tudna koncentrálódni. Másrészt a nemzetiségi viták is talán csitulhatnának, hogy azok meghatározottságát már nem a területi "faszméregetés" jelentné, hanem a kultúrájuk művelése. Ezek a régiók együttműködési, politikai, gazdasági, stb. szempontokból épületesen csatlakoznának a nagyobb földrajzi egységekbe, így alakítva ki a struktúrát.
Komolyan még nem gondoltam át ezt, csak vázlatosan fogalmazódott meg bennem.
Remélem konstruktív vita alakul ki, és sok gondolatot olvashatok itt.
Egyelőre inkább szétesőben van, mint legyen valami hosszútávú jövője.
A migránsválság csak rásegít.
Jövőkép?
Nagyjából egy közel-keleti,afrikai migránsoktól hemzsegő disztópia.
Az ideális pedig ennek az ellentéte lenne.
"A migrációs válságot minél hamarabb rendezni kell, méghozzá álláspontom szerint Európán kívül. Egy közös Európával könnyebb lehetne, mint különböző szellemiségű vezetésű széthúzó nemzetállakkal."
Ez soha nem működne.A nagyokosok mindenféle akadály nélkül átvinnének olyan őrült ötleteket, mint a kvóta.A migránsok pedig örökre a kontinensen maradnának.
Ameddig a liberalizmus az állami ideológia sok európai országban, addig nem lesz változás.
14:00
Röviden… A nemzetállamok elválasztják itt-ott az egybefüggő földrajzi, gazdasági területeket, amelyek lehetőségei kihasználatlanok maradnak. A nemzetállamokban a kockázata a kül- vagy belföldről történő kizsákmányolásnak óriási. Méretétől függően a kezelése is óriási feladatot igényel. A kül- és belharcokról, elnyomásról nem is beszélve, amik az új nemzetiségi törekvéseket szította fel, ám ezek csak egy még rosszabb jövőbe vezetnek. Gondolok itt az atomizálódásra kapcsolati szinten, az ellenségeskedésre, a sértettségre, stb. Érvnek kevésnek érzem, hogy van ahol jól megy a kultúra ápolása, és gazdaságilag is fejlett, mert szerintem ennél jóval több helyen meg nem. A gazdasági tényező jól működése ráadásul egy komplexebb téma. Nem olyan egyszerű, hogy a nemzet fiai s lányai serényen dolgoznak és szárnyal a gazdaság.
Azért nem éppen szerencsés egy lapon említeni az USA-t, Kínát, és Oroszországot jó néhány európai országgal. Ez a három ország a hatalmas területe, és az erőforrásokban való gazdagsága (és a sokoldalú gazdaság) miatt gyakorlatilag önellátó is lehet, míg több európai ország erre képtelen lenne, nem kerülhetnék el a másokra utaltságot. Erre mi egy nagyon jó példa vagyunk, mert viszonylag elzártan elhelyezkedő ország vagyunk, alig vannak erőforrásaink, és nagyon egyoldalúvá vált a gazdaságunk, tehát képtelenek lennénk önellátásra berendezkedni. (Az egy másik szempont, hogy így talán kevésbé tudnának kizsákmányolni minket a nyugati országok, mert csak velük egyenrangú tartományok lennénk, de lehet, hogy tévedek.)
Én egy olyan Európai Uniót vázolnék fel, ami ténylegesen egy országgá vált, közös fizetőeszközzel, törvénykezéssel, gazdaságpolitikával és oktatási struktúrával. A korábbi országok csak tartományok lennének, és a problémás területek (Baszkföld, Katalónia, Erdély, Skócia, Észak-Olaszország, Belgium északi és déli fele) különálló tartományokká válnának. Lenne egy közös nyelv, amit mindenkinek kötelező lenne megtanulni, de tartományi/tagállami (vagy mi lenne a neve) szinten megmaradnának az ott jellemző nyelvek (vagyis lenne egy közvetítőnyelv, amit mindenkinek kötelező megtanulnia, de egyébként szabadon használhatnák az emberek az anyanyelvüket).
Meg lenne határozva egy közös identitás is, mégpedig az, hogy a görög-római, és a zsidó-keresztény kultúrkörre épül az európai kultúra, és a kereszténység az Eu fő vallása. És kizárólag olyan országok válhatnak az Eu tagjaivá, melyek a nyugati kultúrkörbe tartoznak, és a hagyományos vallásuk a kereszténység, vagyis Törökország például alapból ki lenne zárva a tagjelöltek közül. Illetve aki az Eu területére költözik, annak kötelező lenne magas szinten megtanulnia legalább a közvetítőnyelvet, és az itteni szokások és törvények szerint élnie.
„Én egy olyan Európai Uniót vázolnék fel, ami ténylegesen egy országgá vált, közös fizetőeszközzel, törvénykezéssel, gazdaságpolitikával és oktatási struktúrával.”
Én is így képzelem el.
„A korábbi országok csak tartományok lennének, és a problémás területek (Baszkföld, Katalónia, Erdély, Skócia, Észak-Olaszország, Belgium északi és déli fele) különálló tartományokká válnának.”
Én földrajzi régiók alkotta Uniót képzelek el, ami egyfajta magasabb rendűséget helyezne a nemzeti kérdés fölé. Ezt a felvilágosodás előtti korszakból alakítottam át a gondolataimban. A király, a királyság, a korona volt a magasabb rendű, ami nemzeteken túlmutatott. A 21. században szerintem a természetes környezeti egységeinknek kellene hasonló szerepet betölteniük.
„Lenne egy közös nyelv, amit mindenkinek kötelező lenne megtanulni, de tartományi/tagállami (vagy mi lenne a neve) szinten megmaradnának az ott jellemző nyelvek (vagyis lenne egy közvetítőnyelv, amit mindenkinek kötelező megtanulnia, de egyébként szabadon használhatnák az emberek az anyanyelvüket).”
Ezzel nem értek egyet, de a latin alkalmas lehetne ilyen nyelvnek.
„Meg lenne határozva egy közös identitás is, mégpedig az, hogy a görög-római, és a zsidó-keresztény kultúrkörre épül az európai kultúra, és a kereszténység az Eu fő vallása.”
A vallást nem keverném bele, de a kultúrköri hovatartozás megkérdőjelezhetetlen.
„És kizárólag olyan országok válhatnak az Eu tagjaivá, melyek a nyugati kultúrkörbe tartoznak, és a hagyományos vallásuk a kereszténység, vagyis Törökország például alapból ki lenne zárva a tagjelöltek közül.”
Részben egyetértek. Az Európai Uniónak véleményem szerint a kontinens területeinek egyesítését kellene jelentenie.
„Illetve aki az Eu területére költözik, annak kötelező lenne magas szinten megtanulnia legalább a közvetítőnyelvet, és az itteni szokások és törvények szerint élnie.”
Ez alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!