Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Milyen manapság Tito és úgy...

Milyen manapság Tito és úgy általában a jugoszláv idők megítélése a volt tagállamokban?

Figyelt kérdés
Horvátországban (Isztrián) szoktunk nyaralni, és gyakorlatilag nincs olyan település ahol ne találnék Tito marsall vagy Josip Broz utcát/teret. Egy helyen még szépen rendbetartott jugó emlékművet is láttam. Szerbiában is hasonló a helyzet. Ezek a dolgok csak úgy megmaradtak, vagy ott ennyire tisztelik a múltjukat? Pedig hát elég csúnya véget ért. Nekem elég fura, mert nálunk mindent üldöznek, megszüntetnek és átneveznek ami akár egy kicsikét is az előző rendszerhez kapcsolódik.
2017. okt. 9. 22:51
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Nosztalgikus. A Tito-féle időkre minden tagállamban pozitívan emlékeznek mivel viszonylag jólét, fejlődés és béke volt. A Tito halála utáni időkről viszont már nem lehet ezt elmondani.
2017. okt. 9. 23:52
 2/5 anonim ***** válasza:
Általában tisztelet övezi, különösen Szerbiában. Horvátországban már más a helyzet, ahogy én tapasztaltam.
2017. okt. 10. 00:54
 3/5 anonim ***** válasza:
Hát én hétfő éjjel jöttem haza a Boszniai utazásomról és Szarajevóban Tito-szobrot láttam egy szuvreníresnél. [link]
2017. okt. 10. 10:34
 4/5 anonim ***** válasza:

'Nekem elég fura, mert nálunk mindent üldöznek, megszüntetnek és átneveznek ami akár egy kicsikét is az előző rendszerhez kapcsolódik.'

Jusson eszedbe, hogy bár Tito jó kapcsolatokat ápolt a szovjet blokkal, nem törekedett Moszkva óhajainak minden áron való teljesítésére. Különutas politikát folytatott, ami a jelek szerint bejött.

2017. okt. 10. 10:38
 5/5 anonim ***** válasza:
47%
Van egy horvát barátom, aki szerint Tito horvát származású létére mocskos hazaáruló, hogy egy szerb központú, szerb érdekeknek alárendelt kis birodalmat működtetett. Ez persze egy horvát véleménye a sok közül.
2017. okt. 10. 11:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!