Miért kell tüntetni az ellen, ha egy ukrán területen élő ukrán állampolgárságú gyerek ukrán nyelvű iskolai oktatásban részesül?
Kérdező! Elég volt első észrevételedet elolvasni. Egy kisszerű piti gyűlölködő vagy, aki igyekszik minél nagyobb zűrzavart kelteni. Veled nem szabad vitatkozni, mert te arra képtelen vagy. Kevés tudás, gyerekes viselkedés, mások kárán örvendés - nagyjából hat éves elmeszint alatt.
Válaszolók! Aki egy cseppet is hajlandó gondolkodni, láthatja ezt. Az ilyennek nem válaszolni kell, hanem kizárni a közösségből. Elvégre nem akar oda tartozni.
Itt van, pontosan leírják amit én is megfogalmaztam tegnap. Azzal, hogy ukránul tanulnak nem rosszabbul járnak ezek a diákok, hanem inkább sokkal jobban és a bevezetés is csak 2019-ben indul majd, tehát még azok is a jelenlegi redszer szerint tanulnak akik 2018-ban kezdik az iskolát. Nem kell itt tüntetéseket rendezni. További hozzászólást csak akkor írjatok, ha elolvastátok ezt a cikket:
Az ukrán nyelv oktatása eddig is folyt, kötelező belőle érettségizni is! Ezzel szerintem eléggé bebiztosította az ország, hogy mindenki megtanuljon ukránul. De feleslegesnek látom megvonni azt a jogot, hogy saját anyanyelvükön tanulhassanak a diákok.
Hiába vagyok ukrán állampolgár sose tartottam magam ukránnak. Egyenesen sértő, ha leukránoznak.
Ebben az egészben az a szomorú, hogy Kárpátalján azért utálnak, mert magyar vagyok. Magyarországon azért, mert "ukrán".
"Az ukrán nyelv oktatása eddig is folyt, kötelező belőle érettségizni is! Ezzel szerintem eléggé bebiztosította az ország, hogy mindenki megtanuljon ukránul. De feleslegesnek látom megvonni azt a jogot, hogy saját anyanyelvükön tanulhassanak a diákok.
Hiába vagyok ukrán állampolgár sose tartottam magam ukránnak. Egyenesen sértő, ha leukránoznak.
Ebben az egészben az a szomorú, hogy Kárpátalján azért utálnak, mert magyar vagyok. Magyarországon azért, mert "ukrán"."
Azért gondolom, hogy fontos az ukrán nyelv mert akkor jobban tud a gyerek boldoulni az ukrán nyelvterületen később, én nem tudom, hogy te mennyire beszéled az ottani nyelvet, de úgy hallani, hogy a magyarok nem olyan jól. Én nem mondom, hogy ukránnak kell magad érezni, de ha abban az országban élsz akkor a nyelvet szerintem fontos, hogy nagyon magas szintet beszéld. Attól te még magyar maradsz, sok magyar beszél különböző idegen nyelveket.
Nem azzal van a probléma, hogy nem fontos az ukrán nyelv megtanulása. Ez mindenki érdeke. De ezt nem az anyanyelvű oktatás kárára kellene megtenni. Valóban probléma, hogy ugyanolyan szinten tanítják az ukránt ahogy azt az ukránok tanulják. Semmi értelme például olyan irodalmi műveket tanulni, amikben sokszor olyan szavak vannak amit még az ukránok sem értenek (az oldal alján magyarázat szerepel), vagy éppenséggel értenek, de nem használnak. Helyette lehetne társalgási ukránt tanítani. Biztos vagyok benne, hogy sokkal hatékonyabb lenne és sokkal inkább motiválná a gyerekeket is.
Azt, hogy a nagy többség nem tanul meg többé kevésbé ukránul, erős túlzásnak érzem. Persze ez függ a tanuló képességétől, nyelvérzékétől illetve a környezettől is, például hogy mennyire lakik magyar tömbben. De ettől függetlenül, aki egy kicsit is akar azért egy bizonyos szinten megtanul az iskolában érettségiig, még a mostani rossz tanítási mód mellett is.
Nem látom indokoltnak, hogy az ukrán oktatása mellett a többi tantárgyat is ukránul oktassák. Nem minden kárpátaljai magyar lakik tömbben, ezzel pedig elsősorban a szórványban elő magyar gyerekek magyarságtudatának kialakulása kerülhet veszélybe. Hisz ők amúgy is szinte mindenhol ukránt hallanak, az iskola lenne az ami kicsit összetartaná őket.
Mindemellett, ha például Magyarországról külföldre költözik valaki akkor sem kell újrajárnia a sulit az adott ország nyelvén. Mégis meg tudja tanulni az ország nyelvét annyira, amennyire kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!