Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Miért kell tüntetni az ellen,...

Miért kell tüntetni az ellen, ha egy ukrán területen élő ukrán állampolgárságú gyerek ukrán nyelvű iskolai oktatásban részesül?

Figyelt kérdés

2017. szept. 10. 23:38
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
85%
Veled mi van? Hülye vagy? Nem vágod a történelmet? Nem vagy magyar? Neked CSAK az állampolgárságod magyar Te NEM VAGY AZ!
2017. szept. 11. 05:37
 12/43 anonim ***** válasza:
100%

"Nem magyarok, hanem ukrán állampolgárok, csak az anyanyelvük ami magyar."

Akkor mond egy baszknak, hogy minek beszél ő baszkul, mert ő spanyol állampolgár, vagy egy katalánnak, egy dél tirolinak, finnországi svédnek, skótnak, wales - inek, macedóniai albánnak hasonlót, vagy egy kurdnak, hogy ő török stb.

Magyar az anyanyelve és '90 óta mással sem bombáznak minket mint a toleranciával, a sokszínűséggel, mássággal stb. Ha Ukrajna modern európai állam akar lenni, akkor sajátítsa el azokat az értékeket, amelyek Nyugaton jellemzőek. Pl. Finnországban a svéd hivatalos nyelv. Ott minden tábla kétnyelvű. Vagy menj el pl. az észak olasz Bolzano városába, minden felirat kétnyelvű, alap, hogy a dél olasz képű, Szicíliából származó rendőr is beszél valamennyire németül, ma már ez nem probléma.

Ukrajna egy benga nagy ország, nem jelent számára semmilyen veszélyt ha a magyar kisebbségnek kedvez és olyan jogokat biztosít számukra, amely Nyugaton alap dolog.

2017. szept. 11. 07:06
 13/43 anonim ***** válasza:
71%
Oké kérdező, akkor te is mostantól csak ukránul beszélhetsz. Nem, hiába a magyar az anyanyelved, hisz te is ezzel védekeztél. Van jelentős ukrán kisebbség az országban, szóval azzal se védekezhetsz. Mostantól beszélj, tanulj, intéz mindent ukránnul és meg tudod mi a probléma ezzel.
2017. szept. 11. 07:38
 14/43 A kérdező kommentje:
Minnél kisebb korban kezdi el a ukrán tanulását, annál jobban meg fogja tudni tanulni és annál jobban tudja érvényesíteni magát Ukrajnában. Abban sem látok ellentmondást, hogy a nagyszülők tudnak magyarul, attól még meg tudják neki tanítani otthon, 6 éves koráig is a magyar nyelvet tanulja. Én ismerek egy vegyes párt, olasz apa, magyar anya, itt laknak Magyarországon, magyar iskolába jár a gyerek és csak magyarul tanul, otthon az apja perfektül megtanította neki az olaszt. Az, hogy mi fenntartunk egy román nyelvű gimnáziumot vagy éppen a románok tartják fent (nem tudom ki fizeti) ez egy jó lehetőség, de bármikor jogunk van becsukni ha úgy látjuk, mivel ez itt magyar terület, ez a magyar állam, tehát itt mi döntünk. Ukrajna egy szuverén ország ahol az ukrán törvények az érvényesek, ők döntenek. A magyajkúaknak nem esik semmi bántódásuk, csak annyi történik, hogy más nyelven kell tanulni a suliban.
2017. szept. 11. 09:01
 15/43 anonim ***** válasza:
97%
Azért ne hasonlítsd már össze azt amikor az apuka tanítja meg olaszul a gyerekeket meg amikor egy ország úgy dönt te már csak egy adott nyelven tanulhatsz az országukban. A kettő nem ugyanaz. Itt egy ország vezetése döntött úgy, hogy ott ahol eddig lehetett magyarul tanulni már ott se lehet.
2017. szept. 11. 09:07
 16/43 A kérdező kommentje:

Mintha nem tudnátok, hogy ez a döntés a ruszkik miatt született, mivel a oroszajkúak vannak legtöbben Ukrajnában és ezek az oroszajkúak szítják a fegyveres konfliktust a Kelet-ukrajnai "Donbasznak" kinevezett területen. Szerintem az ilyen agresszív népek ellen jogosan lépnek fel az ukránok. Sajnálom, hogy ezzel, most a magyarajkúak is kárt szenvednek, de be kell látni, hogy a döntés nem ellenük irányult. De mint mondtam bántódásuk nem fog esni az miatt, hogy ukránul tanulnak, sőt még hasznukra is válik.

Én is éltem, dolgoztam külföldön, minden ügyet idegen nyelven kellett intéztem és sokszor volt, hogy a szótár ban kellett utánanéznem mit is mondanak, mert nem értettem. Szóval át tudom érezni milyen egy másik országban, idegen nyelvű környezetben lakni.

2017. szept. 11. 09:27
 17/43 anonim ***** válasza:
97%

Kérdező

#15 "Minnél kisebb korban kezdi el a ukrán tanulását, annál jobban meg fogja tudni tanulni"

Pont a lényeget nem érted.

Eddig lehetett magyarul tanulni...

Ott, ahol a családban a fő nyelv a magyar, a gyerek is magyarul kezd. Otthon is, az iskolában is, és hozzátanulja az ukránt később, szóval be tud illeszkedni.

Ha most letitják a magyar iskolákat, az ukrán nyelvű iskolákban a fiatalabbak le fognak maradni, mert a fő nyelvük a magyar.

Lassabban haladnak, és később is alacsonyabb szintű munkát kapnak.

Persze, tovább gondolhatjuk a dolgot...

Ha holnap Oroszország elfoglalja Ukrajnát, és betiltja az ukrán nyelvet is, és a magyarok tanulhatnák az oroszt, te azt is elfogadnád ?

2017. szept. 11. 09:30
 18/43 anonim ***** válasza:
100%

15.

Azt értsd már meg, hogy a mai világban már teljesen elfogadott, hogy valaki az identitását felvállalhassa. Nem ez folyik a csapból is? Európai értékek, másság elfogadása, vallási, szexuális, akármilyen kisebbségek.

Millió európai példa van arra, hogy máshol ez gördülékenyen megy. Ukrajna európai országnak tartja magát? Magyarországon is vannak nemzetiségi, vagy nemzetiségi nyelvű iskolák, pedig itt nem is élnek nagyobb számban olyan kisebbségek, akik ne beszélnének magyarul.

Ennek köze nincs ahhoz, hogy érdemes nyelveket, a kisebbséginek az államnyelvet beszélnie. Igen, hasznos nyelvet tanulni. Igen, hasznos, ha egy ukrajnai magyar beszéli az ukránt. De ha van elég magyar nemzetiségű gyerek, van tanár - tételezzük fel, hogy van - akkor miért ne tanulhasson az anyanyelvén? Mert csak? Ez európai értékeket képviselő hozzáállás?

Most képzeld el, hogy holnaptól egy idegen nyelven kell intézned mindent, azon tanulni más tárgyakat és csúnyán néznek rád, ha a szűk családi körödön kívül magyarul beszélsz.

2017. szept. 11. 09:33
 19/43 anonim ***** válasza:
Magyarországon a cigány gyerekek tanulhatnak saját anyanyelvükön?
2017. szept. 11. 11:36
 20/43 anonim ***** válasza:
20) Tanulhatnak. Csak sajnos a többségnek magyar az anyanyelve (cigányul is tanulhatnak egyébként) és a legtöbbet nyolcadikig is a tanári kar rugdossa el
2017. szept. 11. 12:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!