Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Romániai magyarok miért nem...

Romániai magyarok miért nem tanulnak meg románul, ha már ott laknak? Hogyan lehetséges, hogy egy román áruházban egy eladó nem beszél románul?

2017. szept. 2. 00:45
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
11%
Szerintem meg teljesen jogos a kérdés, meg is érdemelték a bírságot.
2017. szept. 2. 10:53
 12/18 anonim ***** válasza:
13%

Aki Romániában él az tanuljon meg románul, legalább alap szinten. Én ismerek egy román lányt aki székelyföldön lakott és ahol laktam megtanulta a magyar nyelvet, mert sok magyar élt a településen. Ha egy román képes volt megtanulni magyarul, pedig nem is lenne köteles rá a hazájában, akkor egy székely is vegye a fáradságot és tanulja meg a román nyelvet.

Nem támadásként mondom, de ilyen esetben a bírság szerintem jogos, még ha kicsit el is túlzott.

2017. szept. 2. 11:04
 13/18 A kérdező kommentje:

"Aki Romániában él az tanuljon meg románul, legalább alap szinten."

Teljesen igazad van, de ahogy látom mennek a lepontozások nagyban. De itt még nem is erről van szó, az eladó semmilyen szinten nem beszélt románul. Ha a foglalkozását nézzük (eladó) elég annyit tudnia/megértenie, hogy mit kér a vevő, kávét stb.

2017. szept. 2. 11:18
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem meg teljesen jogos a kérdés, meg is érdemelték a bírságot."

Akkor valószínűleg még nem voltál huzamosabb ideig szomszédos országban, ahol vegyesen élnek magyarok és nem magyarok vagy urambocsá 95% magyar és 5% egyéb a lakosság.

Ahol tartósan együtt élnek különböző nyelvűek, ott alapszinten megértik egymást. Én Felvidéken tapasztaltam, hogy gyógyszertárban a vevő szlovákul, a gyógyszertáros magyarul beszélt, de párhuzamosan. Így válaszolgattak egymásnak. Egyik se váltott volna nyelvet, már csak azért sem. Ez mindennapos, csak ott nem volt csapott még le a média.

Ez az ügy most csak vihar a biliben. Nem hiszem, hogy egy bolti párbeszéd olyan Arany János-i szinten zajlik, hogy ne lehessen megérteni egymást, ha akarjuk. A románok most ezt felhasználják, hogy ismét kijátsszák a magyar kártyát. Kisebbségi komplexusuk van.

Amúgy tanulnak románul a székelyek is, kötelező az iskolában.

2017. szept. 2. 11:25
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

"az eladó semmilyen szinten nem beszélt románul."

Beszélt és értett románul valószínűleg (persze nem anyanyelvi szinten), csak szimplán nem akart megszólalni... :))

2017. szept. 2. 11:25
 16/18 anonim ***** válasza:
0%

Nos, az egész történet provokáció. A pasas saját bevallása szerint is azért ment oda, mert azt hallotta valakitől, hogyha románul beszél, nem fogják kiszolgálni.

A leányzó elvette a pénzt, valamit mondott magyarul, a vevő azt állította, hogy szidta őt, és elkezdett kötekedni. A kassza még nem működött (épp kinyitottak), így visszaadta a pénzt.

Ettől függetlenül, az ilyen ember nem való pult mögé. Szólnia kellett volna, hogy elnézést, várnia kell egy kicsit. És ha tényleg nem tudott románul, valakit megkérhetett volna, hogy fordítson.

De ő bunkó volt, pofákat vágott, magyarul magyarázott valamit, és tojt a vevőre. Az ilyen alkalmazottat két lábbal rugnám ki, akkor is, ha hat nyelven beszél.

Az üzlet elötti bámészkodók sem javítottak a helyzeten. Mi az hogy tudjon magyarul, ha Székelyföldön akar vásárolni? Én már Kínában is vásároltam, pedig kínaiul csak annyit tudok, hogy "köszönöm". Igaz, nem is kötekedtem.

Az alapkérdésrte visszatérve, a múlt hónapban Székelyföldön töltöttem egy hetet egy nyaralóhelyen. Sok volt a román nyaraló, de voltak németek, angolok, franciák. És valahogy tudtak értekezni a helyiekkel.

Minden népben akadt bunkó is, tudatlan is.

2017. szept. 2. 13:12
 17/18 anonim ***** válasza:
83%
Hogy a magyarok miért nem tanulnak románul, valahogy kevéssé tud izgatni. Azonban az, hogy milyen lehet a kérdező lelkivilága itt Magyarországon, na ez nagyon izgat (annak ellenére, hogy vannak elképzeléseim).
2017. szept. 2. 13:45
 18/18 anonim ***** válasza:
81%

Sugi pula tigani romania! :D

Szerinted érdekel valakit a vergődésetek szőröstalpúak? ;P

2017. szept. 2. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!