Romániai magyarok miért nem tanulnak meg románul, ha már ott laknak? Hogyan lehetséges, hogy egy román áruházban egy eladó nem beszél románul?
Aki Romániában él az tanuljon meg románul, legalább alap szinten. Én ismerek egy román lányt aki székelyföldön lakott és ahol laktam megtanulta a magyar nyelvet, mert sok magyar élt a településen. Ha egy román képes volt megtanulni magyarul, pedig nem is lenne köteles rá a hazájában, akkor egy székely is vegye a fáradságot és tanulja meg a román nyelvet.
Nem támadásként mondom, de ilyen esetben a bírság szerintem jogos, még ha kicsit el is túlzott.
"Aki Romániában él az tanuljon meg románul, legalább alap szinten."
Teljesen igazad van, de ahogy látom mennek a lepontozások nagyban. De itt még nem is erről van szó, az eladó semmilyen szinten nem beszélt románul. Ha a foglalkozását nézzük (eladó) elég annyit tudnia/megértenie, hogy mit kér a vevő, kávét stb.
"Szerintem meg teljesen jogos a kérdés, meg is érdemelték a bírságot."
Akkor valószínűleg még nem voltál huzamosabb ideig szomszédos országban, ahol vegyesen élnek magyarok és nem magyarok vagy urambocsá 95% magyar és 5% egyéb a lakosság.
Ahol tartósan együtt élnek különböző nyelvűek, ott alapszinten megértik egymást. Én Felvidéken tapasztaltam, hogy gyógyszertárban a vevő szlovákul, a gyógyszertáros magyarul beszélt, de párhuzamosan. Így válaszolgattak egymásnak. Egyik se váltott volna nyelvet, már csak azért sem. Ez mindennapos, csak ott nem volt csapott még le a média.
Ez az ügy most csak vihar a biliben. Nem hiszem, hogy egy bolti párbeszéd olyan Arany János-i szinten zajlik, hogy ne lehessen megérteni egymást, ha akarjuk. A románok most ezt felhasználják, hogy ismét kijátsszák a magyar kártyát. Kisebbségi komplexusuk van.
Amúgy tanulnak románul a székelyek is, kötelező az iskolában.
"az eladó semmilyen szinten nem beszélt románul."
Beszélt és értett románul valószínűleg (persze nem anyanyelvi szinten), csak szimplán nem akart megszólalni... :))
Nos, az egész történet provokáció. A pasas saját bevallása szerint is azért ment oda, mert azt hallotta valakitől, hogyha románul beszél, nem fogják kiszolgálni.
A leányzó elvette a pénzt, valamit mondott magyarul, a vevő azt állította, hogy szidta őt, és elkezdett kötekedni. A kassza még nem működött (épp kinyitottak), így visszaadta a pénzt.
Ettől függetlenül, az ilyen ember nem való pult mögé. Szólnia kellett volna, hogy elnézést, várnia kell egy kicsit. És ha tényleg nem tudott románul, valakit megkérhetett volna, hogy fordítson.
De ő bunkó volt, pofákat vágott, magyarul magyarázott valamit, és tojt a vevőre. Az ilyen alkalmazottat két lábbal rugnám ki, akkor is, ha hat nyelven beszél.
Az üzlet elötti bámészkodók sem javítottak a helyzeten. Mi az hogy tudjon magyarul, ha Székelyföldön akar vásárolni? Én már Kínában is vásároltam, pedig kínaiul csak annyit tudok, hogy "köszönöm". Igaz, nem is kötekedtem.
Az alapkérdésrte visszatérve, a múlt hónapban Székelyföldön töltöttem egy hetet egy nyaralóhelyen. Sok volt a román nyaraló, de voltak németek, angolok, franciák. És valahogy tudtak értekezni a helyiekkel.
Minden népben akadt bunkó is, tudatlan is.
Sugi pula tigani romania! :D
Szerinted érdekel valakit a vergődésetek szőröstalpúak? ;P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!