Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Globalizáció = USA világhatalm...

Globalizáció = USA világhatalmának kiterjesztése?

Figyelt kérdés
Én úgy látom, hogy az USA globalizációja azt jelenti, hogy mindenféle külföldi ételt esznek, semmi többet. Ellenben az amerikai foci már itt is rohamosan terjed, sajnos. Nem is beszélve az egyéb dolgokról. Miért nem teszünk ellene? Nekik akkora arcuk lehet, hogy az idióta focijukat reklámozzák és a világsajtóban az európai focit kritizálják, holott a világ nagyobbik fele azt játssza. Ez nemcsak a focival van így, csak egy kiragadott példa. Hogy lehetne megállítani az USA térhódítását? Egyáltalán meddig tart még az egyeduralma? Ha engem kérdeztek, akkor nagyon veszélyes ilyen szempontból ez az egy pólusú világrend.
2010. máj. 24. 08:36
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

A globalizáció része az is, hogy ihatsz HB sört, nem csak Kőbányait. A globalizáció része az, hogy ha érdekele, akkor meg tudod nézni, mivel hülyítik a CNN-en az amerikaiakat, és össze tudod hasonlítani, hogy mivel a magyarokat az RTL Klubbon. A globalizáció része az, hogy német autókat vesznek az amcsik, finn telefonokon beszélnek, és japán rádiót hallgatnak. És ezeket mind Kínában gyártották.

Nem csak az a globalizáció, hogy nyomul a McDonald's.

Amúgy már csökken a befolyása. Ha figyeled a híreket, azt láthatod, hogy ezerrel nyomul Kína, és az USA próbál vele egyezkedni. Jönnek föl a Bric országok (Brazil, Orosz, India, Kína), és remélhetőleg az EU is megerődösik.

Amúgy meg kvázi globalizáció korábban is volt, csak nézd meg a sportot: a foci nem magyar sport, a vízilabda nem magyar sport, a kézi nem magyar sport, a kajak-kenu nem magyar sport... talán az íjászat meg lovaglás, futás, csak azt követhetnénk. És miért zavar az, ha valaki netán a rugbyt szereti, vagy a NFL döntőjének az eredményére kiváncsi? Lehet, hogy aznap magyar vonatkozásban egy NBIII-as meccs eredményt lehetett volna felhozni...

2010. máj. 24. 10:14
 12/27 BlackSword ***** válasza:

Tényleg ne a sporton háborodj fel... A sport egy jó dolog...

Hogy Ernest Hemingway szavaival éljel: "A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít." Végtére is nem a sportjukkal van a baj, hanem azzzal a felfogásukkal, hogy joguk van mindenbe beleszólni, éás azt hiszik, hogy mindent nekik kell irányítani... Pedig kik ők ahhoz??? Európában és ázsiában már akkor is kifejlett társadalmak voltak, amikor Az USA még ki sem volt találva, el sem volt képzelve...

2010. máj. 24. 10:14
 13/27 A kérdező kommentje:

Nem csak a sportról van szó. A politizálásukkal semmi bajom, nagyhatalmi politika.

Ha hasonlítani lehetne amerikát valamihez, akkor egy paraszthoz hasonlítanám. Kb. olyan amikor egy vidéki gyerek felmegy a városba és csinál valami nagyon menőt (győztes 2.vh) és utánna a társaság (világ) az ő "menő" cselekedeteit tekinti igazodási pontnak és utánozza. És innentől kezdve azok a paraszt bunkóságok lesznek a világban menők. Pl. a múltkor hallottam valami sikító versenyről, amit amerikai mintára sok országban megrendeztek.(normálsisak??!!!) Na erről beszélek, ha amerika nem lenne világhatalom, akkor nem a parasztság, bunkóság lenne a menő.

2010. máj. 24. 10:31
 14/27 anonim ***** válasza:
72%

Az USA kultúrája olyan, amilyen. Érdekes jelenség, de nem lenézendő, és nem alsóbbrendű a mienkénél, ugyanúgy megvan a maga világos és sötét oldala. Én például érdeklődöm az angolszász kultúra iránt, és ennek szerves része Amerika.

Az meg hogy terjed, csak kis részében Amerika érdeme, sokkal inkább azoké, akik befogadják. Nem jöttek ide amerikaiak, hogy terjesszék a baseballt, mint valami misszionáriusok, és bármily meglepő, nem ők tukmálják ránk a McDonald's-et, hanem mi csináljuk, önkéntesen.

2010. máj. 24. 12:01
 15/27 A kérdező kommentje:

Utolsó!

Ezt te el is hiszed? Mert akkor nagyon naív vagy! Még a wikipedia honlapján, de ezer másik forrásban is megtalálható, hogy az európai - többek közt a magyar - amcsi foci ligát ők pénzelik. Viszont a németeknél és az angoloknál elbukott. És amúgy szted mi hívtuk be a mcdonald's étteremláncot mo-ra? Tényleg? Én úgy tudtam, hogy a tőkeerős vállalatok újabb és újabb piacok után néznek és így terjeszkednek.

2010. máj. 24. 12:33
 16/27 anonim ***** válasza:
42%

Abba még nem gondoltál bele, hogy az a globalizált kultúra terjed el itt, amit ez a közeg befogad?

Pl.: Lehet itt akárhány McDonald's, az embereken múlik, hogy oda járnak-e. Nagyon drága a kaja, egy kínai étteremben vagy akár a Főzelékfalóban is olcsóbban ehetsz. Kismillió helyen ebédelhetsz, van itt kínai, japán, török, arab, spanyol stb. étterem, hamburgeres, gyrosos bódék stb.

Attól még, hogy globalizáció van, ott eszel, ahol akarsz. Senki sem mondja, hogy a Mekiben kell enned.

De ha az emberek a Mekit szeretik, érdekli őket a Superbowl és az NHL, szeretik az amerikai filmeket (pl. a Jóbarátok az egyik legjobb sorozat), akkor FOGADD EL!

Téged senki sem kötelez egyiknek a fogyasztására sem, nézhetsz NB1-es focit és magyar filmeket.

De fogadd el, hogy Magyarországon sok ember szereti az amerikai kultúrát, és ha ez neked böki a csőröd, akkor beszívtad!

Csak a hülyék dicsekednek azzal, hogy melyik ország mennyi idős. Az életszínvonal a lényeg.

Biztos nagyon érdekli a szuper jómódban élő svájciakat, hogy az indiai kultúra (ahol a lakosság túlnyomó része pár dollárért dolgozik naponta) több ezer évvel idősebb.

2010. máj. 24. 12:34
 17/27 A kérdező kommentje:
És nem arról van szó, hogy rosszabb a más kultúrája. Arról van szó, hogy az amerikai kultúra a világ mételye. Ismerek keleti és azon kívül számos más kultúrát, bevallom nem mind tetszik, de az usa kultúrája a nyugati civilizáció vadhajtása. Egyedül ott számít az értéknek, a parasztkodás. Világszerte reklámozzák a síkitóversenyüket, mi ez ha nem abnormális?
2010. máj. 24. 12:37
 18/27 A kérdező kommentje:
Naná hogy elfogadom. De itt nem arról van szó, hogy annyian szeretik, hanem arról, hogyha Amerikában a zsákba ugrás lenne a SPORT, akkor itthon azt majmolnák. Ezzel azt akarom mondani, hogy nem azért terjed mert annyira jó - szerintem arról kellene a globalizációnak is szólnia, hogy mindenhonnan a legjobb terjed el - hanem mert amerikai. Ha tényleg annyira jó lenne, nem lenne kifogásom. Nekem csak azzal van problémám, hogy AMERIKAI.
2010. máj. 24. 12:43
 19/27 anonim ***** válasza:

Nem majmolnak mindent.

Jó példa erre az amerikai focid. Az amerikai foci egy tök jó sport, én is szoktam nézni, de ha megnézed, akár a Nemzeti Sportban, akár a Sport1-2n sokkal többször van normál foci, mint amerikai. Sőt kézilabdából, kosárlabdából és jégkorongból is sokkal több van. Sőt még vízilabdából is, ami szerintem az egyik legidiótább sport. A világon kb. 10-20 ország veszi komolyan, de mégis rengetegszer adják a tv-be és az újságba is, mivel nagyon jók vagyunk benne.

Én még Magyarországon speciel se síkitóversenyt nem láttam, se Free Hug-os táblás embert.

És sok dolog volt, amit nem vettünk át Amerikától, vagyis nem majmoltunk, ilyen pl. a Starbucks. Amerikában iszonyúan sok van belőle, itt néha látok egyet kettőt.

Vagy pl. ott nagyon népszerű a Free Hug is.

2010. máj. 24. 12:58
 20/27 A kérdező kommentje:
Akkor még egyszer, hátha megértitek. AZ amerikai focit nem azért szeretik mo-n mert jó, hanem mert terjesztik, egy szuperhatalom van mögötte. Megtestesíti az amerikai álmot. Amúgy volt múltkor egy műsor és az am.focit mérették meg a rögbivel és hát persze hogy az ami.foci jött ki jól. Ha rögbiznének, akkor tuti az lett volna a nyerő. Amúgy ha már ilyen "kézi" fociról beszélünk akkor szerintem a rögbi ezerszer veri az ami.focit. Nincs rajtuk védőfelszerelés, ráadásul folyamatosabb is a játék, és az új zélandi All blacks sz.rrá verné bármelyik amerikai focista csapatot.
2010. máj. 24. 13:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!