Valóban csak azok tudják meg mit jelent a haza, akik távol vannak?
11.: Tegyük hozzá, nekem van osztálytársam, aki 50%-ban román, bár a szülei magyarok elvileg, de mégis kicsit erősebben húz Romániához, hiába tanult Magyarországon és dolgozik itt.
Ha Romániáról mondok olyat amit nem szívesen hall, vagy Szlovákiáról, akkor meg az fáj egy kettős állampolgárnak, sajnos ez ilyen. Aztán idehaza nem tud az ember kiigazodni, hogy ki-mit szeretne hallani miről...
Ha Magyarországi dolgokról panaszkodok egy kolozsvárinak, akkor meg az a baj, mert ő meg Magyar földre vágyódik...
Csak az igazságot nem tudjuk egymásnak kimondani néha.
Egyébként megvagyunk, a zsidóknál, oroszoknál 1000-szer jobban értjük egymást!
Nekem határozott élményem volt az, hogy sokkal tudatosabb magyar lettem az után, hogy elhagytam Magyarországot.Ekkor tudtam összehasonlításokat tenni kultúra, szokások, hozzáállás, történelem szemlélet, öntudat... között. Rácsodálkoztam másokra és rácsodálkoztam magamra, magunkra. Kultúrsokkot éltem át, és a kint töltött idő alatt sikerült ebből kijönnöm. Hazajőve újabb sokk, de az már egy másik történet.
Egy alkalommal másfél hónapot töltöttem egy nagyon vegyes nemzetiségű csapatban, ahol sok lehetőségem adódott megismerni az Ő nézőpontjaikat és összehasonlítani az értékeket, valamint nyújtani a magyar kultúrábol (pl. néptáncot tanítottam, vagy próbáltam magyar mesét mondani és sokat meséltem rólunk) Különösen érdekes volt számomra, hogy a "nemzeties" gondolkodás mennyire európai jelenség, különösen közép európai. Az Usában, Kanadában élőket egyáltalán nem foglalkoztatta, hogy milyen származásúak, teljesen bizonytalanul nyilatkoztak arról, hogy pl. talán walesi, indián, vagy német gyökerekkel rendelkeztek-e... Mi meg a Lengyel önkéntessel remekül megértettük egymást, és ez nem csak a hagyományos barátságnak volt köszönhető.
A környezetemben mindenkit bátorítok arra, hogy menjen hosszabb-rövidebb időre külföldre, mert rengeteg tanulási alkalmat hoz a kint töltött élet, és hiszem, hogy a magyarságukról is reálisabb képet taudnak kialakítani.
Évek óta fogadunk külföldi önkénteseket is itthon. Az is egy jó eszköz arra, hogy visszajelzést kapjunk magunkról, ahogy bemutatjuk a hazánkat, nyelvünket, kultúránkat, mindennapi életünket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!