Csehországról vélemény? Gazdagabb ország lenne mint Magyarország? Az igaz, hogy stricik, prostik és gazemberek országa lenne?
Sok hülye van, akinek fogalma sincs, miről beszél.
Gazdagabb. Elegánsabb. Tisztább. Jobbak az útjai, rendesebbek a boltjai, jobban figyelnek egymásra, nem mocskosak az utcák, gondozzák a földjeiket.
Még lehetne sorolni, most jöttem onnan.
Csehország nem tökéletes ország. Ott is van korrupció, bűnözés, és sok más nemkívánatos dolog. Csak éppen lényegesen kevesebb, mint nálunk. Csak éppen a polgárai öntudatosabbak, nem egymást akarják kicsinálni, nem irigyek egymásra annyira. De van még mit javítaniuk. Teszik is.
Nagyjából egy szinten áll velünk gazdaságilag, másra helyezik a hangsúlyt. Náluk is jelentős az élelmiszeripar ( talán a cseh sörökről már mindenki hallott ), de nem olyan mértékű mint nálunk. Náluk inkább a nehézipar dominál, a cseh fegyvergyártás is világhírű.
A probléma azzal van ( mármint nem Csehország, hanem Magyarország szemszögéből probléma ), hogy sokkal hátrébbről indult a rendszerváltáskor, mint mi, néhány éve mégis beért, mára le is hagyott ( de még nagyjából egy szinten vagyunk, szóval nem annyira hagyott le mint pl: Ausztria ) és jobb ütemben fejlődik mint mi, azaz ha így folytatjuk le is fog hagyni. Legegyszerűbben a GDP-vel lehet mutatni: Csehország egy főre jutó GDP-je 17 500 dollár, Szlovákiájé 16 000, Lengyelországé 12 500, Magyarországé 12 300 dollár körül van. A visegrádi országok közül Csehország a legfejlettebb. Az pedig hogy a stricik, prostik és maffiózók országa lenne, nem igaz. Tény hogy küzd próblémákkal és komolyabb veszély a maffia mint nálunk, ráadásul a majdnem 11 milliós országnak alig 65%-a cseh. De az, hogy egy "fertő" lenne, erős túlzás. Nagyon szép ország és tetszik-nem tetszik, leelőz minket.
Sokkal gazdagabb és fejlettebb.
Hogy mitől fertő ország Magyarországhoz képest, azt nem tudom...
Prága es környéke nagyon szép, valamint a nagyobb történelmi városok is pl Brünn vagy Olmütz, persze ott is vannak putrik, bár szerintem kevesebb mint itt.
A csehek semmivel nem jobbak mint a magyarok, az egyetlen szerencséjük Németország és Ausztria földrajzi közelsége valamint hogy 1000 évig német uralom alatt voltak és fejlődtek. A csehek a 6. században már egy németek álltak lakott területre érkeztek be, mindent amit ott láttok utak, csatornák, műemlékek, hidak, várak stb azt a németek épitették.
Én 7 éve élek Csehországban, de nyugodtan elmondhatom hogy nem mérföldekkel jobb mint Magyarország. Ahogy az előzök írták, a szerencséje az hogy közel van Németországhoz és Ausztriához.
Prága és a nagyobb városok karban vannak tartva. Az útak sztem kicsivel jobbak, de amúgy itt is találkozunk kátyúkkal. Jobban a fizetések, de drágábbak is az árak. Ugyanúgy megvan a panelrengeteg a városok körül.
És az hülyeség, hogy nem szemetelnek. A falvak szélén itt is vannak szemétdombok + putrik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!