Svájc az elmúlt napokban úgy döntött, hogy a dublini rendelet értelmében NEM küld vissza Magyarországra menekülteket, mert nem tartják biztonságosnak ebből a szempontból az országot. Hogyan reagáltok erre?
Sajnos hirtelen csak német nyelvű cikket találtam, de legalább hiteles forrás:
Svájcról nem lehet elmondani, hogy Brüsszel alatt áll, egy teljesen független ország, mondhatni a függetlenség enciklopédiai példája. Azt sem gondolom, hogy Svájc valami vér liberális ország lenne. Mégis megkaptuk, hogy a menekültekkel nem bánunk megfelelően.
Vajon Svájc téved, most már szinkronban az EJEB ítélettel? Vagy tényleg gondok vannak a menekülteljárások lefolytatásával? Én a magam részéről nem gondolom, hogy Svájc azért hoz ilyen döntést, hogy jól megmondja, hanem most már egyre több jel arra mutat, hogy valóban problémák vannak.
Engem végtelenül elszomorít, hogy fejlett európai országként, EU tagországként ilyen szempontból "nem biztonságos" kategóriába estünk bele. Más kérdés a migránspolitikánk, meg más kérdés az, hogyan bánunk a menedéket kérőkkel emberi jogi szempontból.
Kezdjük ott, hogy biztonságos-e egy ország, azt minden állam maga dönti el. Semmit se jelent, hogy Svájc miként döntött. EJEB ítélet se téved, valóban aggályos a tranzitzóna jogi része (gyorsított eljárás, jogorvoslati lehetőségek hiánya), de nem kifogásolták, hogy milyen ítéletek születtek. Lényegében ez jogértelmezési kérdés. Megjegyzem, nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, más országokban is felmerült tranzitzónához hasonló lehetőség.
Továbbá, ahogy látom, még mindig nem tudnak az emberek különbséget tenni a migráns és menekült közt, pedig két külön kategória. Előbbit, jogalap nélkül, sehol se fogadják el, és egy fél-egyéves kitiltás is jár az EU-ból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!