Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Kína miért nem szervez puccsot...

Kína miért nem szervez puccsot Észak-Koreában?

Figyelt kérdés

Kim Dzsong Un egyértelműen körökkel forrófejűbb, fenyegetőzőbb és kevésbé kompromisszumkész, mint az elődei voltak. (Ami nem kis teljesítmény.)

Nyilvánvaló, hogy Kína jóindulata nélkül az egész KNDK már réges-rég összedőlt volna. Persze Kína nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az Egyesült Államok szövetségese a közvetlen szárazföldi szomszédja legyen. (Tfh. a KNDK megbukik és déli vezetéssel egyesül Korea. Ez nyilván elfogadhatatlan Kínának.)

Viszont a KNDK egyre provokatívabban viselkedik, Kína pedig egyre konszolidáltabb arcát akarja mutatni a világnak, nyílik ez az "olló" köztük, már Kína is többször elítélt észak-koreai húzásokat.

Miért nem szervez a kínai hírszerzés (gondolom könyékig ott van a KNDK-ban) egy puccsot, palotaforradalmat az országban? Persze attól még maradhatna diktatúra, meg egypártrendszer, de nem fog egy provokatív, rakétákat lődöző, a szomszédot megágyúzó (2010; [link] elmeroggyant bandaként viselkedni. Mondjuk egy Rákosi-Kádár, vagy amilyen Gomułka lett 1956 után a lengyeleknél, egy Sztálin-Hruscsov átmenet, stb.

Persze az új vezetés is tövig benyalna Kínának, meg nem lenne több párt, de mondjuk nem lőnének szitává légvédelmi ágyúval, ha mondasz egy viccet a pártról, legfeljebb jelentést írnak rólad és kirúgnak. Minimális gazdasági reformok és nyitás (mint mondjuk az ÚGM volt nálunk), minimális életszínvonal emelés. (Mondjuk ne dögöljön éhen a fél ország.)

Szerintetek van erre valós lehetőség a (közel)jövőben? Miért igen, miért nem? Kína miért tűri, hogy így eszkalálja a pufi Koreai-félsziget helyzetét?

2017. ápr. 9. 14:32
 1/7 anonim ***** válasza:
Az esszédhez könyvekből keress vàlaszt, illetve a lehetséges kimenetelekhez a magad, saját kútfődből írd meg a választ.
2017. ápr. 9. 14:34
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mert fel hogy egy puccsal anarchia alakul ki es Amerika is rogton megjelenne a demokratikus mozgalmakat tamogatni. Egy puccs mindig kockazatos.
2017. ápr. 9. 15:09
 3/7 A kérdező kommentje:

Erika Berger, ez lehet, hogy jogos észrevétel, ment a zöld kéz :-) Tényleg lehet, hogy az sülne ki belőle Kínának, ami az amcsiknak Irak és Szíria lett.

Ugyanakkor mondjuk a szovjetek le tudták vezérelni a Rákosi-Kádár átmenetet gond nélkül. Szerintem a kínai fegyveres erők is vannak elég izmosak – pláne a KNDK-s, alkatrészhiányos múzeumszökevényekkel szemben – hogy stabilizálják a hatalmat addig, amíg egy világ felé vállalhatóbb, de még mindig Kína-barát rezsimet oda nem pakolnak. Illetve – ellentétben pl. Irakkal – Észak-Koreában szerintem kb. mindenkit felszabadítónak néznének, mert rosszabb már nemigen lehet.

Az első tahót lepontoztam és meglep, illetve elszomorít, hogy még egy ilyen kérdés alatt is elő tud jönni a rosszindulatú szemétkedés. Nincs semmiféle esszé bunkó barátom, egy tegnap esti születésnapozáson indult el ez a beszélgetés, gondoltam hátha valakinek van még ötlete a témában. Ez történik, ha történészek, közgazdászok és politológusok együtt söröznek :-D

2017. ápr. 9. 16:20
 4/7 Szimeon ***** válasza:
100%
Nem tűnt fel, hogy Kína kerül minden jelentősebb nemzetközi konfliktust? A mennyei birodalom célja az, hogy gazdaságilag és technikailag fejlődjön. Így akar világhatalommá válni. Ha majd eléri azt a szintet, hogy valóban egyenrangú nagyhatalom legyen az USÁ-val, akkor talán majd elkezd sakkozni a világ országaival, addig nem fog semmi zavarosba belemászni. Gondolhatod, milyen irigykedve figyelik Kína erősödését az USA és barátai, kihasználnák az alkalmat, hogy elgáncsolják az országot. Egy észak-koreai puccs, és az azt követő zavar, ok lehetne arra, hogy belekössenek Kínába - ahogy Oroszországba is belekötött a demokratikus világ.
2017. ápr. 9. 17:09
 5/7 anonim ***** válasza:

Egyet értek a 4-sel.Kina legutoljára a 80-as években lövöldözgetett,ha jól tudom Vietnámmal.De azóta felmondtak a háborúval,ők most a fejlődés érdeklik,ez miatt lett Ázsia leghatalmasabb,és katonailag legerősebb országa,és mivel a fejlődésre több időt szánnak,igy nagyon puccsra sincs idejük,de nagyon semmilyen konfliktusra,háborúra sem.De ha persze gazdaságuk,katonai technikájuk csúcsban elhaggya a nyugatot,akkor majd szánnak egy kis időt,és megmutathatják,hogy nem csak pandákból,meg 'made in china' dolgokból áll az országuk.

De hogyha hallotad volna,Trump bá küldött egy hadihajót Észak-Korea környékéhez,azzal a céllal,hogyha Kim és társai nem hagyják abba a nukleáris bombákkal való ijesztgetést,akkor rossz következményei lesznek.És igen,ahogy a te kérdésedben is leirtad,Kina nem hagyja,hogy Dél-Korea demokráciailag átvegye a hatalmat szomszédjuk felett,mert különben a NATO és bajtársai sakkmattban tudják tartani Kinát.De hogy ebből mi fog kisülni,az jó kérdés...

2017. ápr. 9. 20:23
 6/7 A kérdező kommentje:

Utolsó kettő, nagyjából hajlok a véleményetekre. Nyomtam két zöldet :-) Feltűnt, hogy Kína konfliktuskerülő politikát folytat és hallottam Trump bácsi manőveréről is. Éppen ez utóbbi kapcsán kezdtünk el egyébként gondolkodni.

Kína egyébként éppen az utóbbi pár évben mer újra konfrontálódni valamelyest a nemzetközi porondon, ha csak kiáll két szikla is a tengerből, arra gyorsan kitűzik a kínai zászlót és építenek rá egy repülőteret, amit persze Japán, Dél-Korea, Vietnam, Tajvan, a Fülöp-szk. csúnyán néz. De egyébként Trump manővere pont az a törököt fogtam,nem ereszt kategória, hogy ha a KNDK tovább provokál, akkor

a.) Trump nem mer valóban konfrontálódni és Észak-Korea csak annyit tanul meg, hogy továbbra is célravezető ez a politika

b.) Trump ígéretéhez híven keményen visszavág egyet, az gyakorlatilag oroszrulett, mert

b1.) Kína elengedi a KNDK kezét és ezzel gyengeséget mutat

b2.) Kína beleáll a konfliktusba, amit szerintem senki sem akar.

De hogyha hallottatok volna róla feltűnt, hogy újabban már Kína is el szokta ítélgetni Phenjan aktuális ámokfutásait? Szerintem nekik is egyre kényelmetlenebb már a rezsim támogatása, miközben konszolidáltabb arcot akarnak a világ felé mutatni.

2017. ápr. 10. 20:19
 7/7 anonim ***** válasza:

Kina ebben az esetben dilemaban van.Ot is zavarja Kim esztelensege de azt is tudja hogy az utanna jovo generacio meg degeneraltab...

Nos persze meg lehetne oldani csak faramucin....

Egyreszt kelle egy biztos es huseges vezetes amolyan Kadar fele de azt ki kell nevelni...

Addig csak az segitene ha az Usa belemenne hogy Kina egy ideig Eszak Koreat a vednoksege ala helyeze es Kina-bol iranyitana mig ki nem kepzik az uj megbizhato vezetest...

Na de ez amolyan jovo heten nyerek a lotton kategoria..

Igy marad a se elore se hatra helyzet ami lenyegeben senkinek sincs inyere....

2017. ápr. 11. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!