Közel 200 év kell Közel-Keletnek, hogy újra elérje a 2014es állapotokat. Mit gondoltok erről? Mit lehetne ezzel kezdeni?
A héten a Reggeli Showban telefonon nyilatkozta egy szakértő, hogy ha valaha vége lesz a háborúnak, akkor közel 200 évre lesz szüksége a területnek (és a rajta élőknek) hogy újra elérjék a 2014es állapotokat.
Ez többek között köszönhető annak, hogy az Iszlám Állam mindenkit lefejez vagy megcsonkít, aki szerintünk nem helyesen viselkedik; az iskolákban a matekot is úgy taníttatják, hogy "egy halott meg két halott az három halott", fegyverek használatára tanítják a 7-8 éveseket, élőben mutatnak meg nekik kivégzéseket és néha maguknak a gyerekeknek is fegyvert nyomnak a kezükbe, hogy öljenek meg egy kivégzésre váró foglyot (aki akár muszlim, akár más is lehet, a lényeg, hgoy az ISISnek nem tetsző).
Lényegében minden felrobbantanak a visszavonulásaik során, vagyis a terület egy romhalmaz marad, a rajta élők pedig testileg-lelkileg megnyomorítottak.
Én kicsit bizakodó vagyok a témával kapcsolatban Libanonban pl 15 évig tartott a polgárháború az se volt egy szép történet, és megis relatív hamar összeszedte magát. Az biztos, hogy az ilyeneket nagyon nehéz helyrehozni, én Törökországban élek, itt van 3 millió szíriai menekült, ebből van 300 ezer aki táborokban él, ott nincs oktatás, max a táborban lakók leültetik a gyerekeket megtanítani irni olvasni őket, de semmi több.
A maradék több mint 2,5 millió, pedig a városokban él, nekik a legnehezebb, a törökök valamiert azt hiszik minden szíriai tele van pénzel így albérletet csak két- háromszoros árakon adnak ki nekik. Ha kapnak is munkát alig fizetnek nekik, sőt van hogy nem is fizetik ki őket a hónap végén. Na ha városban lakók között van iskolás korú az tanulhat állami iskolában ingyen, csakhogy állami iskolákban ugyebár az oktatás az csak törökül van, felzárkóztatás, vagy nyelvoktatás szíriai gyerekeknek meg ugye sehol. Van ugyan pár arab tanítási nyelvű magán iskola de azok nagyon drágák.
Igy van egy egész generáció akik egy részének kimarad az oktatás, sok sziriai család olyan körülmények között él, hogy még a gyerekeknek is dolgozniuk kell. Ezzel pedig az a legnagyobb gond, hogy a tanulatlan nyomorúságos sorsú embereket a legkönnyebb mindig radikalizálni.
Akinek van egy jövő képe, és tudja mit kezdjen magával, az értelemszerűen nem fog csatlakozni valami beteg terror szervezethez.
Az egyik legnagyobb gond szerintem ez, hogy most van egy generáció aki ha felnő nem fogja helyét találni a világban, iskolába nem járt, szakmája nincs, jövője nincs, stb stb....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!