Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Mi lenne a kimenetele egy...

Mi lenne a kimenetele egy esetleges izraeli-iráni háborúnak?

Figyelt kérdés

Tételezzük fel, hogy Iránban elgurul a gyógyszer és rakétát lő ki Izraelre, VAGY Izrael (úgy tudván, Irán közel jár atomfegyver megalkotásához) megelőző támadásként szétbombázza a teheráni atomerőművet tönkretéve Irán teljes atomprogramját?

Pártatlan válaszokat szeretnék, beleértve a kozel keleti országok oldalvalasztasait, illetvea nagyhatalmak reakcióját is.

2017. febr. 26. 18:07
1 2 3
 11/27 meszike91 ***** válasza:
32%
Irán nem arab állam. Csak muszlim, azon belülis síita. A legtöbb arab állam viszont szunnita.
2017. febr. 27. 01:25
 12/27 anonim ***** válasza:
91%

SeaTac nevű felhasználónál a pont. Egyébként ezt nyilatkozta néhány éve egy izraeli tábornok azzal a bevezetéssel, hogy "ha Irán megtámadná Izraelt, akkor ...".

Aaz Iraniak nem hülyék és pontosan tudják, hogy ez nem üres fecsegés, épp ezért nagyon vigyáznak, hogy el ne guruljon a gyógyszer. A szájkarate szintjén persze mindenféle, ezerrel.

+++

meszike91 nevű felhasználónak igaza van, annyit teszek hozzá, hogy az arab államok között - mint eléggé köztudot - a legbefolyásosabb Szaud Arábia, az pedig élesen szembenáll Iránnal egyrészt mer SzA szunnita, de fõképp a térségbeli hegemonia miatt. ezért az arab államok aligha segítenék Iránt. Kivétel talán Szíria és persze a heccbolhák, meg a hamasz. Utóbiak nem államok, de jelentenek valamekkora katonai erõt, ami komoly konfliktus esetén az IDF-hez mérve elhanyagolható, de kellemetlenkedni azért tud.

++++

# 9/11 Időpont ma 00:28 kommenthez még annyit, h Izrael a GDP több mint 10%-át fordítja katonai kiadasokra. Mégpedig - a Lockheed Martin-tól vásárolt vadászbombázóktól és a németektõl vásárolt atomtengeralatjáróktól eltekintve - már jó ideje minden Izraeli fejlesztés és gyártmány.

2017. febr. 27. 04:39
 13/27 anonim ***** válasza:
0%
Nem értek hozzá annyira, de szerintem Iránnak is erős a hadserege, sokkal nagyobb ország, ingyenes külföldi támogatások és atombomba nélkül, bár sokkal fejlettebb hadsereggel Izrael nehezen foglalhatná el, az ellenkezője viszont nem lenne kizárt. A 73-as háborúban is csak a gyors amerikai segély mentette meg Izraelt néhány kisebb arab ország támadásakor, végső megoldásként már az atomot is majdnem kilőtték az izraeliek.
2017. febr. 27. 08:21
 14/27 A kérdező kommentje:
En ugy emlekeztem h az izraeli GDP 6%-a megy katonai celokra + a 4 milliard Usadollar. Ez evente kb. 17-18 milliard dollar ami egy i millios orszagban eszeveszettul sok: a 80 millios Iran osszesen kolt 6 milliardot.
2017. febr. 27. 10:33
 15/27 A kérdező kommentje:

13-masnak:

Egy mai haborut nem a nepessegszam, hanem a technika dönt el.

Iran 80-as evekbeli fegyvereket hasznal. Amik az iraki perzsa haborubol maradtak meg.

Kb eselytelen menet lenne. Szerintem ez olyan mint nyilakkal harcolni atombomba ellen. Teljesen mindegy hogy 10x akkora orszag. Nem szokszedosak tehat bombazas es legicsata lenne. Ebben Izrael megkonnyebben gyozna.

2017. febr. 27. 10:37
 16/27 anonim ***** válasza:
0%

"Ebbol a katonai segely evente 3milliard dollar volt, 2019-tol 10 evig 4 milliard dollar lesz"

ezt írtad kérdező

lusta vagyok ellenörizni így elhiszem

Na most megnéztem mennyit költ Izrael a hadseregére...

9 milliárd dollárt

vagyis a védelmi kiadásainak felét az USA állja

no komment:-D

Nincs még egy másik ország ezen a földön aminek a hadi kiadásainak felét egy másik ország álja!!!

Ennyit az erös Izrael kamu teoriájáról.

2017. febr. 27. 13:18
 17/27 A kérdező kommentje:

Te nem vagy normalis..

1. Begepeltem es kikerestem azallitasodat. Te a kagyar wikipedia adatait tenykent kezeled??

2. Olvass vissza.. Az izraeli GDP eves szinten 8 millio emberre 290 milliard USdollar..magyarorszage 130 milliard 10millio emberre. Szerinted mennyire szorulnak ra arra a katonai segelyre? Semennyire mert eloteremtik mashonnan..

3. Keress ra a fejenkenti GDP-re.. Nyugat europai szinten van.. Magyarorszag 12 000 dollarral.. Nemetprszag 40 000 dollarral. Izrael 35 000 dollarral.

Meg ha igaz is lenne amit irtal, akkor is azt mondom h a matekba normalisan belemenve izrael megtehetne h kitorli a segget azzal a 4 milliard dollarral evente mert egyebkent semmi szuksege ra.

2017. febr. 27. 14:17
 18/27 A kérdező kommentje:
Legalabb arra vedd a faradsagot ha legkozelebb okoskodsz h hiteles vagy legalabb hitelesebb forrast nezel, legalabb az angol wikipediat. Ha nem tudsz angolul akk meg sajnallak. "List of countries by military expenditures"... Tessek ott van Izrael a lidtaban eves 16 milliard dollarral (igen, angolul a billion a milliárd). Borzaszto hogy az emberek mindemt elhisznek es tenykent kezelnek amit leirva latnak es szornyu h az elso cikk utan leallnak a keresessel.
2017. febr. 27. 14:22
 19/27 A kérdező kommentje:
militarybudget.org-on is ki tudod keresni az elmult evek koltsegveteseit.. 15 milliard dollar ala nem ment soha... Es mindemhpl ezt talalod ami nem magyar wikipedia.. A magyar wikipediarol pedig nem mondok semmit. Gimiben hasznalhato volt hazidolgpzatokra de tudomanyos tenylent kezelni az allitast amit ket perc alatt "kikerestel"... Te ha egy kocsmaban hallassz valamit azt is elhiszed? Ha azt mondom h jonnek az UFOK akkor bombabiztos rejtekhelyet epitesz?
2017. febr. 27. 14:26
 20/27 A kérdező kommentje:

Osszessegeben:

1. Magyar wikipedian kivul a 9 milliardos koltsegvetest sehol nem talaltam meg.

2. Mindem egyeb forras, ami hotelesebb oldalrol van 15-17 milliardot mond.

3. Ehhez kepest a 4 milliard mar nem olyan sok.

4. De az izraeli GDP-nek csak kb az 1,2 szazaleka. Nem szamoltam ki pontosan de itt van. Ergo Izrael nincs raszorulva.

5. Mivel alapvetoen joleti tarsadalom, vegkepp megoldana enelkul is mert van felesleg amit ráfordithatna. Jol mondta valaki korabban. A 70-es evek kliseje miszerint Izrael fugg az amerikaiaktol mar a multe. Azota eltelt lassan 50 ev, es gyonyoruem fuggetlenitettek magukat, csak tpvabbra is zsebrevagjak amit kapnak.

2017. febr. 27. 14:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!