Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Hitler vagy Sztálin volt a...

Hitler vagy Sztálin volt a rosszabb?

Figyelt kérdés
2010. máj. 7. 20:07
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
58%

tegnap 18:44

Egészen pontosan postarabló volt. Emellett a polgárháború idején hadseregparancsnokként valószínűleg sok embert saját kezűleg likvidált, tehát tapad vér közvetlenül is a kezéhez.

2010. máj. 30. 00:15
 32/42 anonim válasza:
15%
Egyértelmű: Hitler. Hitler után Lenin.
2010. júl. 31. 11:49
 33/42 anonim válasza:
42%
Ugyan olyan szemét volz mindketőő oszt késsz
2010. nov. 12. 19:15
 34/42 anonim válasza:
54%
Sztálin szerintem nem volt rossz ezellenben Hitler háát nem is tudom mit mondjak.
2010. dec. 19. 10:04
 35/42 anonim ***** válasza:
61%
Mindketten keményen irtották az embereket, ám Sztálin jóval többet megölt, mint Hitler, így 1-0 Hitler javára. Mindketten kőkemény diktatúrát vezettek be, de Hitler alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül Németország, nőtt az életszínvonal (kivéve persze a zsidóságé), míg Sztálin Szovjetuniójában gazdasági visszaesés, nyomor és romló életkörülmények voltak a jellemzőek. Így már 2-0 Hitler javára. Sztálin volt a rosszabb. Igyekeztem objektív módon, személyes véleményem nélkül megválaszolni a kérdést, hogy mindenki számára alapul szolgálhasson a további érveléshez.
2011. ápr. 13. 17:00
 36/42 anonim ***** válasza:
61%

"Mindketten keményen irtották az embereket"

Eddig stimmel.

"ám Sztálin jóval többet megölt, mint Hitler"

Ez már erősen vitatható.

"Hitler alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül Németország"

Hamis állítás.

"nőtt az életszínvonal"

Szintén hamis állítás.

"Sztálin Szovjetuniójában gazdasági visszaesés, nyomor és romló életkörülmények voltak a jellemzőek"

1927 és 1945 között a SZU elszigetelt, periférikus agrárországból ipari országgá és szuperhatalommá vált.

Sztálin és Hitler között az a nagy különbség, hogy Sztálint maguk az oroszok nem utálják és szégyellik úgy, mint ahogy Hitlert.

Hitler elvesztett egy háborút a németeknek, és romba döntötte Németországot, németek millióinak halálát okozta és más németek millióinak életét tette tönkre. Sztálin ezzel szemben megnyert egy háborút az oroszoknak, Hitler agressziójával szemben.

Lehet, hogy magyar szempontból a kettő egyforma, de a világon nemcsak magyar szempont létezik. Sztálin orosz szemmel nézve sokkal jobb, mint Hitler német szemmel nézve, és ez a döntő. Mivel egyik politikus sem a magyar közönségnek játszott.

És elhiszem, hogy objektív próbálsz lenni, csak alapvető dolgokat nem tudsz, elsősorban a gazdaságtörténet területéről.

2011. ápr. 14. 18:45
 37/42 anonim ***** válasza:
32%
17:00 vagyok és előzőnek: ez is egy szempont... mindenesetre köszi az infót, majd utána nézek...
2011. ápr. 15. 15:56
 38/42 anonim ***** válasza:
49%
de annyit hozzáfűznék, hogy 1927 és 45 között a SZU valóban hatalmas agrárország volt, csak éppen minden pénz a hadiiparra ment el, kaja meg nem volt. nem tudom hallottál-e az oroszországi éhínségről a 20-as években. nekünk erről még egy fotó is volt a tankönyvünkben. és ez már Sztálin Szovjetuniója.
2011. ápr. 15. 15:59
 39/42 anonim ***** válasza:
49%

És még mindig én vagyok: a gazdasági visszaesést a 70-es 80-as évekre értettem.

De az is igaz, hogy Hitler a háborút elvesztette és ezután Németország ismét romokban hevert miatta. Szóval ezzel egyetértek.

2011. ápr. 15. 16:06
 40/42 anonim ***** válasza:
100%

15:59

"1927 és 45 között a SZU valóban hatalmas agrárország volt, csak éppen minden pénz a hadiiparra ment el"

1927-ben kezdődött az erőltetett iparosítás. Óriási fellendülés ment végbe, ld. a grafikont:

[link]

Ezért az erőltetett iparosításért fizetett a SZU több millió halottal az 1932-es éhínségben. Senki sem állítja, hogy Sztálin demokrata vagy humanista lett volna. Az állítás az, hogy sikeresen ipari országgá alakította a SZU-t két ötéves terv (1927-1932, 1932-1937) alatt a nyaktörő ütemű iparosítással. Ha ez nem történik meg, a SZU nem győzhette volna le Németországot.

"nem tudom hallottál-e az oroszországi éhínségről a 20-as években."

30-as éve, főleg 1932. A 20-as évek eleje más volt, az I. világháború és a polgárháború következménye.

"nekünk erről még egy fotó is volt a tankönyvünkben."

Vigyázni kell az ilyen fotókkal, mert néha 1921-es fotókat kevernek 1932-esekkel. De mint említettem, az a tény, hogy éhezés volt, NEM mond ellent annak, hogy gyors volt a fejlődés. PONT AZÉRT éheztek, mert exportálták az élelmiszert, hogy ebből ipari felszerelést, szerszámokat, bányagépeket, nyersanyagokat vegyenek.

Embertelen volt? Igen. De máig az az érv szól mellette, hogy megnyerték a németek elleni háborút. Amire meg nem tudsz mit mondani, mert (1) a németek támadtak, (2) és megnyerték a háborút az oroszok.

Másik szempont: kevered a SZU-t Németországgal. Németország volt az, amelynek minden gazdasági növekedése a hadiiparban jelentkezett a 30-as években. A SZU csak 1938 után kezdett átállni a hadigazdaságra, Németország ekkor már évek óta háborúra készült.

2011. ápr. 17. 01:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!