A románok 600000-en kimennek tüntetni a korrupció ellen, és még konkrét ügy sincsen. Magyarországon meg mindenki ül a fenekén évek óta? Mi okozza a mentalitásbeli különbséget?
Viktor megmondta, hogy ő nem tűri a korrupciót.
Ha megmondta, akkor úgy is van. Minek tüntetni ?
Én már csak abban hiszek, hogy el vagyunk átkozva. Lehet, hogy a turáni átok csak egy kitalált legenda, de aki kitalálta annak nagyon igaza volt.
Nincs még egy ilyen nép a világon. A sorscsapások után ezerszámra menekülnek a legjobbak, az ittmaradók pedig mindig a legnagyobb zsiványokat választják vezetőnek. Aztán jön az önként vállalt szenvedés. Eddig mindig túléltük.
Néha elgondolkodom, hogy mi lehetett volna ebből az országból, ha a legnagyobbak kezébe kerül a hatalom és egy irányba kezdjük húzni a szekeret. Szerintem a svájciak ide jönnének korrepetálásra életszínvonalból.
Ez mind azért van, mert ezeket "szoktuk meg" a szocializmus alatt.
A románok megtapasztalták, hogy milyen az, amikor nincs mit veszíteni már, akkora a nyomor. Ceausescu alatt az egész ország éhezett és fázott, nyomorban tengődtek az emberek, ami olyan szintű lázadásba torkollott, aminek az lett a vége, hogy a Ceausescu házaspárt egy rögtönítélő bíróság azonnal kivégeztette. A mai felnőttek többsége bőven megtapasztalta a Ceausescu-kor "szépségeit".
Ezzel szemben Magyarországon a Kádár-rendszer alatt szó szerint jólét volt. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy föntről majd megoldanak mindent, majd föntről elintézik, hogy jobban éljünk (hisz Kádár papa pontosan ezt csinálta, csak azért, hogy a nép ne lázadozzon), és így tovább. Tudta mindenki, hogy az állam milliárdokat rak zsebre, de mivel csúsztatott egy kicsit az átlag embereknek is, így nem foglalkoztak vele. A mai választók 60-70%-a (35-40 év felettiek) bőven élt még a Kádár-rendszer alatt. A nyugdíjasok döntő többsége ugyanígy gondolkodik, hogy majd föntről fog jönni az áldás. Ezért van az, hogy rengeteg nyugdíjas szavazatát egy 1000 forintos nyugdíjemeléssel is simán meg lehet venni, és a pártok is a nyugdíjas réteget akarják megnyerni maguknak, mert ez a legnagyobb választó réteg.
Emiatt a fiatalokkal nem foglalkoznak, ezért egyre többen lábbal szavaznak, és kivándorolnak az országból.
Azt viszont én sem értem, hogy ha a 300 FT-os vizitdíj, meg internetadó túl tudta lépni az ingerküszöböt, akkor a 100 milliárdos lopások, meg szegénység miért nem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!