Szerintetek mi lehet az oka, hogy Clintont a fiatalabb (4 alatti) és tanultabb réteg támogatta, Trumpot pedig az ellenkező réteg?
Mert ugyanaz érvényesül a világ minden részén. A jobboldali, nemzeti szavazótábor jellemzőbben kevésbé iskolázott, vidéki, idősebb emberekből áll. A tanultabb, fiatalabb társadalmi réteg jobban átlát a populizmuson, szélesebb látókörrel rendelkezik a világpolitikára és kevésbé érzelemorientáltabb mint egy nacionalista (amely ugye erősen érzelmi töltésű dolog eleve).
Nálunk is ugyanez a képlet. Nem véletlen hogy Budapesten mindig a leggyengébb a Fidesz. Itt van a legjobban iskolázott emberekből a legtöbb, országos arányt nézve.
"Én meg azt olvastam a csóróbbak szavaztak Trumpra."
A fideszre is szavaznak olyan,akiknek semmi hasznuk,sőt inkább káruk van belőle.
Úgy van,ahogyan az előző leírta.
A szegényebbek között is több a tanulatlan(persze nem általánosítani akarok),de őket könnyebb megfogni rezsicsökkentéssel,meg populizmussal.
Egyébként a másik érdekesség, hogy akik Clintonra szavaztak azok a gazdasági és külpolitikai dolgok érdekelték, Trump esetében pedig bevándorlás, illetve terrorizmus.
Egyébként:
7:
Én azt látom, hogy nem feltétlen kell lecsúszottnak lenni ahhoz hogy valaki jobboldali legyen. A saját környezetemben jellemzően (és természetesen nem kizárólag) azok a jobboldaliak, akik:
1. valamilyen okból, nem jött be az élet
2. nem nagyon jártak még külföldön, pláne távol, vagy nagyvárosokban
3. nem beszélnek idegen nyelvet
4. keresztények
5. vidéki, kétkezi munkások
6. alacsonyabban iskolázottak
Nyilván van kivétel, nehogy valaki megsértődjön... :) De határozottan ez az észrevételem.
Ezt a jelenséget úgy hívják, hogy intellektuális fasizmus.
Az okosabbak büntetlenül szivathatják a gyengébb képességűeket. Ők nem tudnak vitatkozni, megvédeni magukat, mert az intelligensebbek úgyis kimagyarázzák magukat.
Trump megszavazása volt az "átlag" bosszúja azért, amiért a felsőbb osztályok hagyták őket lecsúszni, miközben ők szépen gazdagodtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!