Mit gondoltok, valóban kivonul az USA a Közel-Keletről, vagy ez csak egy újabb komolytalan "speech"?
A helyzet nem ilyen egyszerű Trump ígérhet bármit, amíg nincs hatalmon ténylegesen, addig nem kell komolyan venni ezeket. Szerintem hangzatos blabla.
Olvastam olyan nyilatkozatot, hogy a törökök meg akarják dönteni aszad hatalmát, és nem csak az ISIS a célpont. Ez további háborút jelent a térségben akár kivonul az usa akár nem. És a helyzet pikantériája ekkor az, hogy mind a két nemzet oroszbarát. Kérdés hogy az oroszok hogy reagálnak erre.
Kérdés hogy tényleg meg akarja dönteni erdogan aszadot. Ha megdönti, és ezt engedik, akkor utána mi lesz? Nyilván nem fog csak úgy kivonulni.
Ez amit leírtam, kb a következő 5 év fegyveres konfliktusa lehet MINIMUM. Aztán még a diplomáciai konfliktus még ki tudja meddig tartana.
Maga a térségből való teljes kivonulás szerintem hiba lenne az USA szempontjából, de ez csak egy személyes vélemény. Abban igaza van, hogy nem világpolice szerepet töltenek jelenleg be, hanem felforgatót. Igazat megvallva ahhoz, hogy mi a helyes politika, egy közel kelet szakértő gárda kéne, akik képben vannak a vallási, és nemzetiségi dolgokkal, illetve az aktualitásokkal.
Ennek egyikének az ismeretében SEM vagyunk, úgyhogy bárki bármit okoskodik ilyen téren (mit kéne csinálni), az legjobb esetben is szubjektív vélemény. De inkább nettó baromság.
Abban teljesen igaza van trumpnak, hogy a fő cél az iszlám állam legyőzése kell legyen az elsődleges cél, és ehhez együtt kell tudni dolgozni más nemzetekkel.
# 1
Ha az USA kivonul egyes háborúkból, az a fegyvergyártóknak csak jó, mert attól kezdve felszabadul a piac, és akár az összes harcoló félnek is eladhatnak fegyvert egyidejűleg. (Történelmi példa rá a délszláv háború, ahol az amcsik a szerbeknek, a horvátoknak, a bosnyákoknak és az albánoknak is szállítottak fegyvert.) Míg ha Amerika részt vesz egy konfliktusban, akkor az ellenérdekelt feleknek nem szállíthatnak.
Mindemellett a kivonulástól függetlenül Trump az amerikai hadsereget fejlesztené. Összességében ennél jobb ígéretet a fegyverlobbi nem is kaphatott volna. (Szerintem.)
# mannnocska
Ez a török-szír-orosz kérdés valóban ellentmondásos. Úgy gondolom, hogy Erdogan csak egy zsarolási potenciálnak tekinti Asszad megbuktatását, mint ahogy az EU-t a migránsok tovább engedésével zsarolja. Ha az oroszok Asszadot támogatják, akkor Erdogán nem fogja tudni őt megbuktatni. Erdogan csak valamit akar kérni cserébe, hogy leszálljon Asszadról. Feltehetőleg a kurdokkal kapcsolatosan.
Ami Amerikát illeti, Szíriában már háttérbe vonultak, Egyiptomban akaratuk ellenére estek ki a pixisből, Afganisztánban tehetetlenek (mint anno az oroszok). De hogy Irakot veszni hagynák, azt több szempontból is nehezen képzelem el. Egyrészt az olaj miatt, másrészt Izrael kérésére bent fognak maradni. (Szerintem.)
Biztos, hogy nem fog kivonulni...
Ajánlanám figyelmetekbe a "Fegyvernepper" című filmet! Na azért nem, abban megvan a válasz.
És még az olajimportról nem is beszéltünk...
# 5
Arról kell szavazni, hogy egy adott konfliktusban részt vegyenek-e, illetve bizonyos idő után a katonai jelenlét meghosszabbítását kell újra és újra megszavazni. A szenátus és a kongresszus döntését pedig az elnöknek is alá kell írni, különben nem érvényes.
Ehhez képest a kivonulás jogtechnikailag sokkal könnyebb eset. Egyszerűen lepereg a homokóra, lejár a felhatalmazás, ha nem hosszabbítják meg.
En csak ahhoz tudok hozzaszolni, hogy Erdogan es Asszad.
Asszad egyertelmuen Iran zsoldosa. A Kozel Keleten hatalmi harc folyik, nagyon bonyolult, de egyik eleme, hogy mind Iran, mind Torokorszag vezeto hatalom akar ott lenni.
Vagyis Iran es Torokorszag viszonya nagyon bonyolult.
Es ebbe siman belefer az, hogy Torokorszag ugy akarja Irant gyengiteni, hogy megprobalja leutni a sakktablarol
az Asszad nevu babut.
A szenátus, és a kongresszus is republikánus többségű, just sayin.
A fegyvernepper film nem tudom hogy jön ide, ez ilyen "15 vagyok, és láttam az XY filmet (v mint vérbosszú, zeitgeist, fegyvernepper, stb)"
Fegyveres konfliktus mindenhol van, tizedéről számol be a sajtó. Nyilván a háború a fegyverkereskedőknek / gyártóknak jó, de a film sehogy nem kapcsolható ide.
Az erdogan-aszad kérdés pedig messze nem ilyen egyszerű, hogy vagy ez lesz, vagy az. A törököknek az olaj kell nyilván, aszadot leszrják. Illetve etnikai / vallási vonzata is van a dolognak, ez egy kicsit komplexebb mint itt okoskodjunk róla. Lehet hogy 2 hét alatt tisztázódik a helyzet, visszavonják a nyilatkozatot, lehet hogy elhúzódó háborúba kezdenek. Lehet hogy közbeszólnak az oroszok, lehet hogy nem. Lehet hogy közbeszól az EU/usa, lehet hogy nem. És ne felejtsük hogy a térségben egyéb gcigazdag ország is van, jelentős haderővel is, akiknek érdekeltségük lehet a helyzet gyors, vagy épp lassú eszkalálódása.
Lehet ebbe megint mindenki (ország) bele akar ugatni, lehet azt mondják hogy ISIS offos, rendezzétek le.
EZER szálon fut a történet.
A törököknek egyébként egyre kisebb fegyver lesz a kezükben a menekültáradat, mert rendeződik lassan szíriában a helyzet (már ha rendeződik ugye). De már csak azt figyelve, hogy ennyire megerősödött a jobboldal egész európában, nem fogják folytatni ezt a politikát a vezetők. Sok országban közeleg a választás. A napokban MERKEL (!!!!) nyilatkozott olyat, hogy a burkát be kell tiltani ott, ahol csak lehet. Nyilván ez egy üres ígéret, de jól mutatja, hogy érzik az ellentétes érzelmeket a szavazók körében. Főleg a pár napja történt eset óta, hogy egy menekült / migráns megerőszakolta, és megölte egy EU vezető lányát (akik egyébként migránspártiak voltak, csaj is segített nekik önkéntesen amennyire tudom). Nem tudom ezt mennyire mutatta a média, a magyar sajtótól megundorodtam, nem követem pár hete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!