A Hitler és Ceauşescu vezetéknév mennyire gyakori?
Egyszer régen olvastam egy cikket egy brit emberről, akinek a neve Hittler volt, két T - vel.
Állítása szerint nem érte soha hátrány, sőt, úgy érezte, mikor a brit seregben szolgált, hogy valamiféle tisztelet övezte.
Amúgy igaz, Hitler faterja Hiedler volt eredetileg.
A Ceauşescu vezetéknévre rákerestem, de csak Nicolae Ceauşescu és annak a családfája jön ki, közülük meg már majdnem mindenki meghalt. Szóval ez a vezetéknév vagy valami (önkényes) elfordítás/megváltoztatás, mint a Hitler, vagy csak szimplán baromi ritka, és a Ceauşescu családdal együtt a vezetéknév is kihal.
Gyanítom, hogy ez egy igen ritka vezetéknév, mert minden Ceauşescu vezetéknevű ember rokonságban állt Nicolae Ceauşescu-val. Nem egyedi eset az ilyen, vannak nagyon ritka vezetéknevek, amelyeket csak 1-1 nagy család és annak leszármazottai viselnek, és minden ilyen vezetéknevű ember közelebbi-távolabbi rokonságban áll egymással.
Nem tudok románul, de elvileg a -scu képző azt jelenti, hogy az adott illető (felmenői) honnan jöttek, vagy pedig milyen nevű apától származnak.
Elena Ceausescu eredeti neve Elena Petrescu volt, azaz Petru/Petre (Péter) volt az apja vagy egyik felmenője neve, és ebből jött a Petrescu.
A Ceausescu vezetéknév valószínűleg a Ceauşu nevű falu nevéből származik, tehát a Ceausescu az tulajdonképpen azt jelenti, hogy Ceauşu nevű faluból származó. Azért nincs már ilyen vezetéknevű ember, mert Ceauşu falu már kb 100-120 éve a Râmnicelu nevet viseli, vagyis a falut átnevezték.
Igaz, hogy román nyelvű, de fényképet is közöl ez a lap egy bukaresti zsidó temetőről, ahol egy Adolf Hittler nevű halott sírköve van:
Megtudtad, csak hogy rosszul tudtad meg… A 4-es így is kezdi a hozzászólását: " Nem tudok románul, de elvileg a -scu képző azt jelenti…", tehát itt következik a hanta-banda. Hogy ennyi önkritikája ne legyen valakinek...
A román családnevek -escu végződése a magyar –é birtokjelnek felel meg (Ki fia ? - a Péteré. Gyakori az angolban (Jones, Williams), a németben (Joachims, Marx, Roberts), oroszban (Petrov, Pavlov, Szimonov) és a románban (Ionescu, Dumitrescu, Teodorescu).
Amiről a 4-es "regél", vagyis hogy az illető (felmenői) hová valósiak, azt a román nyelv az -ean, -eanu végződéssel jelzi, pl. Ardeleanu (Erdélyi), Mureşanu (Marosi).
Amúgy Ceauşescunak élnek a leszármazottai, a lánya nagy ritkán nyilatkozni is szokott a régi életükről és az apja magánemberi voltáról.
Hitler néven senki sem szaladgál. Egyrészt megváltoztatott név, de akit véletlenül pont így hívtak esetleg, szerintem az is megváltoztatta már, a névrokonra való tekintettel. De Hiller például létezik. :-)))
Egyébként csak érdekességképp:
Valahol Németországban láttam cégtáblát, egy Himmler nevű firma hirdette magát.
És állítólag van Mengele nevű cég is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!