Ausztriában a munkaerőhiány miatt lett olyan magas fizetése a szakiknak vagy mi az oka?
Én egy szállítmányozó cégnél dolgozom adminisztrátorként,Ausztriában.Teljesen operatív az egész.
A nyelv nem megy még anyanyelvi szinten.
1500 eurót kapok havonta.Ami a magyar viszonyokhoz képest egészen elfogadható.
A logisztikusok nálunk olyan 2500 körül kapnak.
Az álláshirdetéseknél arra lettem figyelmes, hogy például a kőműveseknek 2200 eurót is fizetnek.
De, az egyéb szakiknak is 2000 feletti bér van meghirdetve.
Ez a munkaerőhiány miatt alakult ki Ausztriában?
Azt veszem észre, hogy az osztrákok is inkább a diplomáért pedáloznak.Nem túl népszerűek a szakmák.
Gondolom bruttó bérekről beszélsz. Én legalábbis Németországban élek,és nem sok köművesről hallottam, aki 2000 felett visz haza nettóban.
A bruttó 2000 (mivel általában nem a nettó bért hirdetik meg, hiszen az adócsoporttól, egyebektől függ...), nettó 1400, tehát átlagos, nem magas fizetés.
Ausztriában nagyon erősek a szakszervezetek. Ők kiharcolták, hogy elfogadható, jó fizetések legyenek, és a munkatörvénykönyv ténylegesen a munavállalókat védi, és nem a munkaadókat.
Ráadásul fele ennyi adó sincs, mint itthon.
Magyarországon teljesen tönkretették a szakszervezeteket, és a munkatörvénykönyvet is úgy írták át, hogy az a munkáltatónak kedvez szinte mindenben. Emiatt itthon az átlag ember meri felemelni a szavát a nevetséges bérek miatt, mert mindenki félti az állását. Rengeteg adó van bevezetve, ráadásul még az is szokás nálunk, hogy a túlórát nem fizetik ki. Ha ez Ausztriában történik, akkor a szakszervezet olyan munkaügyi pert akaszt a munmáltató nyakába, hogy azt megemlegeti. Itthon ha valaki felemeli a szavát a kifizetetlen túlóra miatt, akkor másnap már nem kell bemennie dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!