Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Vajon hogyan működne a világ,...

Vajon hogyan működne a világ, ha tiltva lenne a kamat? Ha csak kamatmentes hitel létezne. Tehát, alighanem csak az állam adna hitelt, hiszen nem lehetne rajta nyerészkedni. Egyáltalán:m"működhetne így a világ"?

Figyelt kérdés

2016. júl. 9. 20:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

A közgazdaságtant azért érteni kéne, mielőtt világmegváltó ötleteink lennének. Kezdetben megjárta a cserekereskedelem, később kitalálták a pénzt. Azóta a gazdaságban volt bankár, de kitalálták a tőzsdét is.

Mindnek súlyos oka volt, nem pár ember dőre ötlete.

A te ötleted még végre se hajtható, rosszabb, mint a kommunizmus. A fő ok pedig ugyanaz: ismerni kéne az ember természetét. Ezt úgy bírom, mikor okosok kijelentik "tiltva lenne". Ki tiltja meg? A jó tündér? Az isten? Az ördög? Mert ember nem, az biztos. Azt az állam miből adja azt a hitelt? Az állam nem termel. Az állam beszed. Tőled. Jól, vagy rosszul, eszerint a gazdaság jól, vagy rosszul működik. Azt is meg kéne érteni, mi az állam, és mi a szerepe.

Hagyjuk tehát a világmegváltó ötleteket, csak rontanak az amúgy is rossz világon.

2016. júl. 9. 23:57
 12/20 A kérdező kommentje:
#11:Van itt egy kis félreértés.Nekem nincs semmiféle ötletem ezügyben,csak érdekel,hogyan működhetne,egyáltalan működne-e,a világ,a gazdaság ezesetben.
2016. júl. 10. 01:21
 13/20 anonim ***** válasza:
Nem a kamat a probléma, hanem a tisztességtelen mértékű kamat. Azt kéne szabályozni.
2016. júl. 11. 05:01
 14/20 anonim ***** válasza:

# 12

Kb. úgy működne, mintha valaki kitalálná, hogy a dolgozó emberek ne kapjanak fizetést. Mert minek? Dolgozzanak ingyen.

2016. júl. 11. 08:57
 15/20 A kérdező kommentje:
#14:Azért ez egy kicsit erőltetett hasonlat.Épp arról van szó,hogy aki pénzt ad hitelbe,az munka nélkül keres vele. Ettől függetlenül,igazából semmi bajom a hitellel,hiszen senki nem kényszerít a felvételére(legfeljebb az élet). Egyszerűen csak próbálom elképzelni,hogy ha nem lenne ksmat, hogyan "mennének a dolgok".Éppen azért tettem fel a kérdést,mert nem igazán tudom elképzelni,hiszen a világban mindenki tartozik már mindenkinek.
2016. júl. 11. 13:39
 16/20 anonim ***** válasza:

Most nem ez a lényeg, mert szinte bármire rá lehet fogni, hogy "munka nélkül keres vele". Pl. a gyári munkás, aki nap 8-10 órában megszakad, simán mondhatja egy szoftverfejlesztőre, hogy egész nap ül a gépe előtt, nem is dolgozik, mégis milyen jól keres.

A piac úgy működik, hogy amire igény van, azt jól megfizetik. Teljesen mindegy, mennyi munka van benne.

Egyébként a hitelt is nehezen vennéd fel, ha nem lenne, aki foglalkozik veled, átveszi a papírjaidat, elbírálja a hitelkérelmet, átutalja, stb. Tehát a kamatból részesülnek hétköznapi dolgozó emberek is.

2016. júl. 11. 14:32
 17/20 anonim ***** válasza:

Utolsó, a gyári munkás nem mondhatja, mert akkor hazudik. Kedvelt tévképzet, hogy csak a fizikai munka a munka. Ha ez így lenne, akkor ma még valahol a tűzgyújtás körüli problémánál tartanánk.

Kérdező! Nagy tévedés, hogy a kamat munka nélküli jövedelem. A tévedés a munka fogalmának félreértéséből ered.

És nem tételezhetünk fel bármit, mert az a mesék birodalmába tartozik. Igen, pihenésképpen, felüdülésül gondolkodhatunk meséken is, ha az jót tesz az elménknek, testünknek. Különben csak az idő értelmetlen agyoncsapása.

2016. júl. 11. 15:54
 18/20 A kérdező kommentje:
Én azt soha nem gondoltam,hogy munka,csak a fizikai munka lehet.Alapjában véve azt sem,hogy a hitel rossz dolog,meg az is oké,hogy velejárója a kamat.Csak az utóbbi időben,egyre több olyan extrém esetről hallok,olvasok, amelyek finoman szólva is elbizonytalanítanak,hogy meddig nevezhető egy kamat "tisztességesnek",vagy akár egy bank,tisztességesnek.
2016. júl. 11. 17:21
 19/20 A kérdező kommentje:
De hogy egy konkrét példát is mondjak,bár ez csak a bankok tisztességével függ össze,nem a kamattal:van egy kollégám,aki egyszer mutatta nekem a havi bankszámláját,mert valamit nem értett rajta.Eközben feltűnt,hogy már az első havi "levételei" sem voltak ingyenesek.Rákérdeztem,hogy miért nem kérte,mire azt mondta,hogy dehogynem kérte.Na,mivel szerencsére megvolt a "papír",melyen több,mint két éve(azonnal,amikor indult a dolog) kérelmezte az első két pénzfelvétel díjmentességét(150000ft-ig)én azt mondtam neki,menjen be a bankba reklamálni.Be is ment,panaszfelvétel és meg is kapott visszamenőleg,kb. 50000ft-t,amit jogtalanul vontak le.A bank elnézést is kért,a magyarázat lényegében annyi volt,hogy nem lett "beállítva" a számlájára a dolog.És én egyrészt azon tűnődtem,hogy amikor számítógépen van,mindent ellenőriznek,hogyan felejthették ezt el, másrészt azon,hogy hány esetben felejthették el.Persze,lehet azt mondani,hogy az ügyfél figyeljen oda,de én mindenestre ettől is elbizonytalanodtam a bankok tisztességét illetően.Nem igazán hiszek a véletlenekben.
2016. júl. 11. 17:43
 20/20 anonim válasza:

Akkor éhen halnának az uzsorások meg a bankok. Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen.

A kamat jogos, az viszont undorító, hogy másfélszeresét vagy inkább dupláját kell visszafizetned a futamidő alatt. Nem véletlen hát, hogy a bankárok meg az uzsorások átlagon felüli körülmények között élnek.

A politikusokról említést se tegyünk...

Én kölcsönöztem pénzt az unokatestvéremnek, amikor meg voltak szorulva és ugyanannyit kaptam vissza pár hónap múlva. El sem fogadtam volna többet. De nyilván családon belül ez más tészta.

okt. 12. 08:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!