Vajon hogyan működne a világ, ha tiltva lenne a kamat? Ha csak kamatmentes hitel létezne. Tehát, alighanem csak az állam adna hitelt, hiszen nem lehetne rajta nyerészkedni. Egyáltalán:m"működhetne így a világ"?
Természetesen működhetne. Csak valószínűleg máshogy.
A világ leggazdagabb emberei például mind kamatokból szedték meg magukat és híznak tovább folyamatosan.
Ha azt mondod, hogy nincs kamat, nem fogok neked pénzt adni. Miért éri meg nekem, hogy te használod a pénzemet éveken át? Én is tudnék vele mit kezdeni, dehogy adom oda neked, ha nem kapok cserébe semmit!
Én nem fogok hitelezni. Más sem fog, be is zárnak a kereskedelmi bankok. Ahogy írtad: marad az állam, mint hitelező. De neki ez miért éri meg? Kiszór egy rakat pénzt, aztán vagy visszakapja, vagy nem. De ha visszakapja: akkor sem nála van, más használja, másnak termeli a pénzt.
Persze ebből járhat jól az állam: mondjuk kihelyez 10 milliót Vállalkozó Pistához, ő abból megújítja a gépparkját és több adót fog fizetni. A végeredmény ugyanaz, mintha kamatot szednél: kihelyezed a pénzt és többet kapsz vissza. Csak végeredményben egy ilyen módszer mindig veszteséghez vezet. Kihelyezed a pénzt, ugyanannyit kapsz vissza - de nem mindig. Bebukik 1-2 hitel, az tiszta veszteség a hitelezőnek. Ha szedne kamatot, a bevétele fedezné az ilyen veszteséget, így viszont nem. És mivel kamatot nem szed, a működési költségeit sem termeli ki. De tudom, az államnál ez nem gond, annak van egy végtelen pénztárcája, amiben mindig van pénz, majd abból kijön a mínusz. Na, de szerinted ezt a pénztárcát ki tölti meg?
Sokkal jobb lenne. Akkor tönkremennének az embereken élősködő bankárok és eljönne az igazi jólét.
Érdemes elolvasni Silvio Gesell A természetes gazdasági rend című könyvét.
Mellesleg az Iszlám is tiltja a kamatot, ezért sem lesz semmiféle iszlamizáció a vadkapitalista Európában. Ezért is kell tönkretenni és megmérgezni az Iszlámot (pl. vahabita mérgezett iszlám terjesztése Szaúd-Arábiából és az Arab-tél).
A semmiért cserébe senki nem adna pénzt, értéket másoknak. Abban nincs semmi ösztönzés, hogy adsz valakinek 1 millió forintot és cserébe mondjuk 10 év múlva visszakapsz 1 millió forintot az ígéret szerint. Ez akkor működik esetleg, ha neked nem kell most a pénz, nem akarod semmibe sem befektetni, sem elkölteni és biztos lehetsz benne, hogy a másik fél 10 év múlva tényleg vissza fogja fizetni. Jelenleg például a német, svájci állam jut így forrásokhoz. De jellemzően a piacgazdaságban a hitel kamattal jár.
Ahol tilos a kamat (például az iszlámban) ott ezt úgy oldják meg, hogy nem kamatot kérnek, hanem a befektetésből származó haszon egy részét kell odaadni a kölcsönzőnek. Gyakorlatilag ez is nagyon hasonló, mint a kamat, de máshogy hívják.
Az a baj, hogy akik szerint tök jó a kamat és a hitel, azok nem képesek elvonatkoztatni a mostani rendszertől. Ezért írtam azt, hogy simán működhetne egy ilyen világ, de totál máshogy lenne berendezkedve.
Szerintem elképzelni sem tudjuk, hogy hogyan működne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!