A globalizmus lehet-e utópisztikus elképzelés?
Totálisan megvalósítható-e?
Mi garantálja azt, hogy később, a globalizmus kialakulása után nem alakulnak ki ismét ellenálló csoportok, közegek?
Ha a bolygónk teljesen globálissá válik minden téren (politikailag, gazdaságilag elősorban), biztos, hogy nem lesznek szinteltolódások - "kettős mércék" -, földrajzilag egyes területek között?
Szerintem, ha a globalizmus kialakul, akkor szükséges lesz létrehozni egy globális rendőrséget, hogy minden újraszerveződést inaktiváljon.
(Szerintem hosszútávon a globalizmus az emberiség javát szolgálja.)
Lehet. Mármint utópisztikus.
Amúgy nagy bajban lennék, ha igazad lenne, mert hova a pitsába emigrálnék.
És pl. mi számít ellenállásnak? Mondjuk, ha megszólalok magyar nyelven, mivel más nyelven nem tudok, az már ellenállás?
Nagyon embertelen és ijesztő lenne ez a globális világ. Ha gépek lennénk, akkor biztos nagyon megfelelne mindenkinek.
A globalizmus jelenleg utópia, hosszú távon viszont műszaki kérdés és elkerülhetetlenül meg fog valósulni. A fejlett világban már a mai szinten is órákon belül el lehet utazni és valós időben kommunikálni a világ bármelyik pontjára. Ma eddig több külföldivel léptem interakcióba mint magyarral, pedig Magyarországon élek.
Egy ilyen globális kommunikációs és közlekedési rendszer felgyorsítja az egyébként is természetes folyamatokat. Vagyis hogy egymással kapcsolatban álló kultúrák és nyelvek hatnak egymásra.
Emellett egy világállamot kiszolgáló infrastruktúra, nemzetközi szervezetek is kezdenek már kialakulni, mint az ENSZ, NATO, IMF. Vagyis egy nemzetközi jograndszert felügyelő és betartató szervezet, világhadsereg és világbank.
A globalizáció legnagyobb motorja pedig már ma is a civil üzleti szektor. Az már ma is teljesen nemzetközi, csak a jogalkotás fogja vissza, hogy legyen egy székhelye egy országban, és azon ország cégeként szerepeljen.
Technikailag megvalósítható, csak kérdés, hogy kinek jó.
A nagyvállalatok részvényesein kívül senkinek.
Miket nem lehet globalizálni? Kultúrát, néphagyományt, szokásokat, mint a Valentin nap, halloween, amiknek egyébként én sem vagyok rajongója, locsolkodni járás helyett tojáskeresés, stb. Nyelvet? Mennyi is a germanizmus a magyar nyelvben, ami még a Habsburg fennhatóság alatt került bele? Mennyi az anglicizmus, ami pusztán a rendszerváltás óta?
Mint említettem ezek természetes módon hatnak egymásra, és a technológiai fejlődés ezt az egymásra hatást csak felerősíti, a multinacionális üzleti berendezkedés pedig támogatja. DE it erőszakos globalizálás (mint a kommunista internacionalizmus) nem történik. Mint említettem, a folyamat természetes módon zajlik le és szükségszerű, hogy így legyen. Ezért nincs is vele szemben komoly ellenállás. Megtörtént ez már a történelem során a családok törzsekbe, törzsek nemzetekbe, nemzetek országokba, országok nagyobb közösségekbe szerveződésével, és zajlik most is.
Az éghajlatfüggő mezőgazdasági termelési módszereket és növényeket meg nem is akarja senki "globalizálni", a termelést környezetidegen helyre exportálni, mert egyszerűen nem éri meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!