Kína valóban kommunista állam-e?
Nem vagyok szakértője a dolognak, de elgondolkoztam a dolgon, és két tényező van, ami engem nem hagy nyugodni:
1. A kommunizmus az államokat akarta megszüntetni, és azok helyett akart megvalósulni. Tehát minden ami nemzeti, ki akarta irtani. Ilyesmi történt Kínában is, ám valamikor a 80-as években talán, beállt egy fordulat, és magáévá tette a nemzeti vonalat. Előzőleg betiltott dolgokat, pl. hagyományos orvoslás, harcművészetek újra a magukévá tettek. Mára Kínának van a legerősebb nemzet tudata.
2. Kína kapitalista állam lett, piacgazdasággal. Azonkívül néhol választások is vannak.
Ettől függetlenül maradt az erős központi vezetés, bár az nekünk is kijutott, Junckerre pl. ki a fene szavazott?
Szóval ez az egész engem inkább egy másik (hadd ne mondjam melyik) rendszerre emlékeztet... nektek mi a véleményetek? Kérlek a személyeskedő válaszoktól kíméljetek meg, csupán elméleti a kérdés.
A mai Kínának semmi köze a kommunizmushoz.
Kína egy vadkapitalista (nagyon erős állami szektorral) egypártrendszerű diktatúra.
"Ettől függetlenül maradt az erős központi vezetés, bár az nekünk is kijutott, Junckerre pl. ki a fene szavazott?"
Junckerről az Európai Uniós államfők szavaztak. Orbán is szavazott, nemmel. De a többség döntött.
Kína sosem volt kommunista. A világon soha, sehol nem volt kommunizmus. Szocializmus volt, az viszont nagyon sok helyen.
Kína a 20. század végén felismerte a lehetőséget a kapitalizmusban, rájött, hogy csak így fejlődhet és bár nem lett kapitalista, de létrehozott egy új formát a szocializmus és a kapitalizmus között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!