Nem kéne felszabadítani Észak-Koreát?
Nógrádi szerint, ami logikusnak hangzik, a régió nagyhatalmai (Japán, Kína, Oroszország) nem szívesen vennék, ha egyesülne a két Korea, mert ez jelentősen megerősítené hosszútávon Koreát.
(Kb. úgy képzelem el, hogy hozzácsapódik délhez 10-15 milliónyi olcsó unkaerő + gazdag nyersanyaglelőhely)
Sose voltam híve ennek a vigyük el ide-oda a "demokráciát" dolognak, mert sok társadalom egyszerűen nincs erre felkészülve, időt kell nekik hagyni.
Na de Dél-Koreában tökéletesen működik a demokrácia és a jóléti állam, a semmiből olyan gazdaságot csináltak, hogy megsüvegelendő. Így viszont én egyszerű laikus arra tudok következtetni, hogy ha Északot hozzácsatolnánk Délhez, akkor nem olyan kudarc lenne a dologból, mint Afganisztán, Irak, Líbia meg hasonlók esetén. Semmibe sem kerülne a nagyhatalmaknak eltörölni az észak-koreai rezsimet, a gazdaságuk ingatag, szövetségese sincs, az élelmiszer elég jelentős része segélyekkel kerül az országba és még így is éhezés van. Ha egy évig nem kapnának külföldi segélyeket, az éhező nép meg hadsereg fojtaná bele a saját pisájába az épp aktuális kedves vezért, még katonákat se kéne bevetni az elavult hadseregükkel szemben.
Szerintem meg ha a két Korea egyesülne,akkor Dél Koreát jelentősen visszahúzná.Hosszútávon is...Persze ez előbb utóbb befog következni,hogy két Korea egyesülni fog.észak beolvad majd Délbe.
NDK-NSZK? Emlékszünk még rá,mai napig volt Kelet Német tartományok lentebb vannak életszínvonalban,mint a nyugati részek.
Ráadásul Észak Korea és Dél Korea között óriási különbség van életszínvonalban,iparban is.(Dél Korea javára.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!