Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A mai Izrael és Jordánia...

A mai Izrael és Jordánia területét miért nevezték el anno Palesztinának?

Figyelt kérdés

Az ókorban és a Római Birodalom idején a területnek különböző elnevezései voltak, zsidó államok voltak ott.

Volt Izrael elnevezés, Júdea, Szamária (Somron), Amman volt Philadelphia egykoron, és még lehetne sorolni.

A római provincia is a Judea nevet viselte.

A filiszteus nép sosem birtokolt ekkora területet, és elég hamar eltűntek.

Először csak a mai Izrael, Ciszjordánia és Gáza területét értették Palesztina alatt, majd később beletartozott ebbe a mai Jordánia is, így ez a 3 ország alkotja a történelmi Palesztina régiót.

De miért pont Palesztina lett a terület neve? Miért kellett megváltoztatni a nevet Júdeáról Palesztinára?

A héber nyelvben sosem használták a Palesztina elnevezést, mindig az Eretz Yisrael vagy Eretz Kena'an volt a használatos.

Az vaskori filiszteus népnek meg köze sincs se az arabokhoz, se a zsidókhoz. Ez azért fontos, mert tulajdonképpen a mai palesztin nép semmiben sem különbözik a jordániai araboktól, de semmi közük a filiszteusokhoz.

Ki vagy mikor változtatták meg a terület nevét Palesztinára? Miért? Miért pont Palesztina?

2016. máj. 15. 18:33
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
71%
"Ennél értelmesebben és kultúráltabban is lehet védeni a szabadságot".Mai szemmel nézve,talán igen.De abban a korban,Róma ellen,aligha.
2016. máj. 15. 21:27
 12/23 anonim ***** válasza:
20%

"Első vagyok. Amelyik gyökér lepontozott, olvasson már bele a Bibliába, ha nem hiszi el, hogy szakadjon a nyakába egy mázsa sz a r!"

nem tartozom az első választ lepontozók közé, de a kérdés szempontjából igazuk volt a lepontozóknak: hogy a modern időkben készült Biblia-fordításokban milyen szó szerepel, az a kérdés szempontjából lényegtelen.

Az eredeti héber szövegben a פלשת (Peleseth) szó szerepel, ezt a későbbi fordítások vagy a filisztesok földjének vagy Palesztinának fordították - de ez csak annyit mond, hogy mikor a fordítások elkészültek, akkor a Palesztina elnevezés már létezett. Ez meg néhány évezreddel a Bibliában leírtak után történtek.

2016. máj. 15. 21:34
 13/23 anonim ***** válasza:
0%
11, tudom, szerintetek ballibek szerint bizonyos csoportok bármit megengedhetnek maguknak, az csak "szabadságharc", de ha ellenük tesznek valamit, az hatalmas tragédia az emberiség számára.
2016. máj. 15. 21:34
 14/23 anonim ***** válasza:
66%
#11:Ja,hogy aki nem ért veled egyet egy történelmi témájú kérdésben,az nyilván csakis ballib lehet?Értem.Illetve nem értem és szerintem nem az én "készülékemben" van a hiba.
2016. máj. 15. 21:42
 15/23 anonim ***** válasza:
4%
14, csakis egy ballib vagy egy agymosott jobblib antifa tekinti elfogadhatónak pl. a népirtást, terrorizmust a kedvenc népcsoportjaitól
2016. máj. 15. 21:49
 16/23 anonim ***** válasza:
49%
#15:Tudod,én egy szóval sem mondtam,írtam,hogy bármilyen népirtás is elfogadható.Csak arra utaltam,hogy abban a korban történt eseményeket,sok évszázaddal később,nem lehet olyan egyértelműen megítélni,mint szeretnéd. Rómában például rabszolgatartó társadalom volt,gondolom ezt te is tudod.Számtalan népet leigáztak,mire felépítették a birodalmat és nyilván ők sem riadtak vissza a népirtástól,mint ahogy abban a korban és az azt követőkben,nagyjából senki.A zsidók pedig e birodalom ellen lázadtak és fizették meg aztán,a lázadás árát. Ennyit állítottam,se többet,se kevesebbet.Hogy aztán te ebbe mit akarsz belemagyarázni,az teljes mértékben hidegen hagy.
2016. máj. 15. 22:03
 17/23 anonim ***** válasza:
0%
hmmm, vajon a purimot ünneplők ballibek vagy jobblibek...
2016. máj. 15. 22:06
 18/23 anonim ***** válasza:
60%

6-os

>> Ezert neveztek at Juda provinciat Palesztinara (a filiszteusok latin neve).

Már Hérodotosz is Palesztinának hívta a területet.

2016. máj. 16. 08:54
 19/23 anonim ***** válasza:
29%

Herodotosz?!

Hol? Forras?

2016. máj. 16. 08:59
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Filisztea (ma ,Gázai övezet)...

De egyébként egy teória ellenére a mai palesztin araboknak semmi közük nincs (legalábbis egyenes vonalon) az ókori filiszteusokhoz.

Üdv!

2016. máj. 16. 10:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!