Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A németek mitől olyan sikerese...

A németek mitől olyan sikeresek? Nem csak most, az egész történelemben.

Figyelt kérdés

Középkorban Európa legbefolyásosabb régiója, a Német-Római Császárság. Miután ez felbomlott, létrejött Poroszország, ami szintén egy kis idő ( kb. 100 év alatt ) után Európa egyik legfejlettebb országa lett. Majd Németország az 1. vh. előtt szintén nagyon fejlett volt. Az első világháború persze megviselte, már a '30-as években dübörgött a gazdaság, az évtized végére ismét élvonalba került. Elvesztette a második világháború, de ez olyan mértékben befolyásolta a fejlődését, hogy a '60-as évek végére, '70-es évek elejére az NSZK Európa élvonalába került, majd ma Németország Európa legfejlettebb állama és a világ egyik legnagyobb gazdasági hatalma.

De mégis hogyan? Mitől ilyen sikeresek a németek?

2016. ápr. 11. 18:10
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
És, ha jobban megnézed Anglia volt Európa minden idők leghatalmasabb országa, gazdaságilag területileg is. Lásd a gyarmatokat. Nekik volt a legtöbb.. Még Kína is az övék volt .. India.. Amerika... Persze szépen sorba ezek elvesztek az idők folyamán. De sokkal jobban álltak mindig. Gazdaságilag még most is jobban szerintem.
2016. ápr. 12. 03:40
 12/16 szántóvető ***** válasza:
10-es:abban hogy ő irányíja európa külpolitikáját.nem tudsz mondani egy másik országot amely migránsokat akart európába telepíteni.ezen kívül közép európa totális német gazdasági kontroll alatt van(szíjjártónak már elkopott a nyelve.)de nézz körül itthon,ebben az országban is minden német.német(esetleg labanc)cégek ill kis-és középvállalkozások vagy leányvállalatok,német termékek a boltokban stb.
2016. ápr. 12. 07:05
 13/16 Pro Patria ***** válasza:

Hiába vagyok kívülálló szemlélőjük, és hiába feketíti be azt rengeteg történelmi sérelem, a németek sikere felé való elismerésem mindenképpen indokolt.

Hogy Németország miben is a gazdasági hajtómotorja Európának? Ez leginkább az exportpiac egyeduralkodójaként definiálható, a világon csak az Egyesült Államok, és Kína előzi meg ebben. Gyors keresésben ezt találtam, bár ez 2011-es, nem veszítette aktualitását most sem:

[link]

Ehhez mért a politikai súlya is az Európai Unión belüli hangokban.

Angliával kapcsolatosan a múlt egy szegletével élsz példaként. Amit Németországról magam elmondtam, az egyszerre fedi le az elmúlt időket, a jelenünket, és a belátható távolságú jövőnket is.

Hozzá kell azt is tenni, hogy Anglia nem vele egyenrangú, hanem törzsi szinten élő közösségek földjeire terjesztette ki a hatalmát a világ különböző pontjain, sok esetben szinte lakatlan, kontinensnyi nagyságú területek növelték a birodalmat, mint Kanada vagy Ausztrália (igen, mindkettő rendelkezik őslakosokkal, de a népsűrűség szinte mérhetetlen alacsonyságon volt). Igaz, a gyarmati korok bonyolult viszonyaiban sok pótlásra szorulok a tudásomat illetően, de ismereteim szerint Kína sosem volt az angol gyarmatbirodalom része.

Most utánaolvastam, és valamilyen kvázi-befolyással bírtak felette, ezt azonban még laza kötődésnek sem tudom nevezni. Az angol gyarmatbirodalom egyébként sem volt akkora kiterjedtségében szoros függés alatt, mint a térképek mutatnák, sok esetben csak adót, és szabad kikötőhasználati jogot jelentett egy-egy pontra vonatkozólag, semmi egybet.

2016. ápr. 12. 13:14
 14/16 anonim ***** válasza:

Én dolgoztam németországban.

Még egy kertészetben is olyan fegyelem van, mint a katonaságnál!

2016. ápr. 12. 17:58
 15/16 anonim ***** válasza:
52%
Én meg közszférában dolgoztam ott - ha fegyelem alatt azt érted, hogy ott kellett lenni, akkor tényleg "fegyelem" volt. Más kérdés, hogy a szobatársam pl. rendszeresen órákat keresztrejtvényt fejtegetett:S "Fegyelmezetten" :))
2016. ápr. 12. 18:22
 16/16 Shamash ***** válasza:

Azt látom, hogy részben mindenkinek igaza van.

Másrészt OFF-olok egy nagyot:

minden nagyhatalom gyengítette vagy leigázta a konkurenciáját. A történelem során fura szövetségek alakultak egy erős katonai vagy gazdasági hatalom leigázására. Az írott történelem folyamán mindig.

Miért gondoljuk azt, hogy a világunk már annyira civilizált, hogy többé ilyesmi nem fordulhat elő? Miért hisszük azt, hogy többé már nem leshet totális háború?

A németek szálka az amerikaiak szemében, és Kína vagy India is kemény ellenfél. Ha a gazdaság eszközeivel nem lehet egy országot félreállítani, akkor jöhet a háború.

2016. ápr. 12. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!