Mi a baj a cionizmussal?
Tevedsz.
A zsidok rendesen, szepen, az eloszoban keresztul belepve, a szobaban vannak.
"Mi a baj a cionizmussal?"
Semmi. Sot, egy nagyon tisztesseges ideologia.
Baj azokkal van, akik TUDATOSAN felremagyarazzak.
Kezdetben az arabok célja Izrael elpusztítása, Palesztina (az egész egykori brit mandátumot értették alatta) felszabadítása volt. Csak később, az utóbbi évtizedekben terjedt el ez a gondolat, hogy akkor a ’67-es tűzszüneti határok mentén kellene felosztani Palesztina területét és így valósuljon meg egy kétállami megoldás, Izrael mellett létrejönne egy független arab állam Palesztina néven a megmaradt területeken. Mivel az arab államok többsége kezdi belátni, hogy háborúval nem tudják legyőzni Izraelt, így beletörődve a vereségbe egyre többen fogadják el, támogatják a ’67-es határok menti rendezést. A helyzetet azonban bonyolítja a palesztin menekültek helyzetének kérdése, Kelet-Jeruzsálem hovatartozása (ezt Izrael annektálta és nem hajlandó lemondani róla) és a ciszjordániai illegális zsidó telepek kérdése. A palesztin arab területek már annyira szét vannak szabdalva (három elkülönülő részre), hogy nehezen képzelhető el egy működőképes független palesztin állam kialakítása. A felosztás körüli viták miatt sokak szerint a legjobb megoldás az lenne, ha nem is osztanák fel Palesztinát, hanem Izrael annektálná a megszállt területeket és kialakítanának egy közös országot. Izrael azonban ezt nem akarja, mert akkor az araboknak is állampolgárságot kellene adni, ez viszont veszélyeztetné Izrael zsidó jellegét, a zsidók politikai uralmát egy demokráciában. Valószínűleg a konfliktus még évtizedekig el fog húzódni. Szerintem elképzelhető, hogy egyszer majd Izrael önkényesen kijelöli a jövőbeni határokat (ezt gyakorlatilag már meg is tette a betonfalak felépítésével) és kivonul Ciszjordániából, mint ahogy tette Gázából. A Gáza-övezet és Ciszjordánia is független állammá válhat, két külön kormánnyal. Ilyen esetben Ciszjordániának Jordániával, Gázának Egyiptommal lenne érdemes kialakítani egy együttműködést, konföderációt.
A cionizmus egy negatív ideológia.
És miért is?
Mivel sokan ezzel a politikai-nacionalista katyvasszal egyenlítik a zsidóságot ,az identitásunkat,a kultúránkat,zenénket és nyelveinket.
+
Egy olyan földet (אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל) birtokolnak amit egyébként TILOS lenne.
Üdv!
15-ős vagyok:
Nekünk zsidóknak egyáltalán nincs kevesebb jogunk a Szentföldön (héberül: ארץ ישראל és szentföldi elnevezéssel: הארץ) élni ,mint az araboknak vagy más népeknek.
SŐT nekünk a világ bármely táján (akár Indiába,Kambodzsába vagy Namíbia afrikai törzsök lakta helyein) VAN JOGUNK élni.
És leginkább a Szentföldön ,mivel e-végre onnan származik maga a kultúránk/identitásunk/származásúnk.
De viszont a talmudban (és egyébként maga a SZENTÍRÁSBAN IS!) az van írva ,hogy NEM foglalhatunk el senkitől ERŐSZAKKAL földet ,illetve az a föld nem illet meg minket.
E-végre mégis miért lett volna Gólesz (héberül: גלוֹת /modern kiejtésbe: gálut /askenázi kiejtésbe: golujsz /jiddisül: gólesz ,azaz a szétszóratás)?
Meg aztán olyan ,hogy "Izrael állama" sosem volt ,egészen 1948-ig...
Üdv!
Kedves Kérdezõ!
Megerõsítem, amit tegnap 22:46 -ban írtál, kissé részletezve.
tegnap 18:16 és tegnap 22:23 kb annyira zsidó, amennyire afrikai elefánt, vagy földi giliszta. Amellet elképesztõen tudatlan.
( csak így, zárójelben jegyzem meg, hogy a héber betûket adolf eichmann ( legyen a neve átkozott és örökre kitörölve ) is ismerte. )
1) A cionizmus egy POZITÍV ideológia,
mert
az Örökkévaló Tórájában le van írva, hogy
"Ha lesz a te eltaszítottságod az ég szélén, onnan is összegyüjt téged az Örökkévaló, a te Istened és onnan is elhoz és bevisz téged az Örökkévaló, a te Istened az országba, amelyet ELFOGLALTAK őseid, hogy azt BIRTOKBA VEDD és jobb sorsban részesít és jobban megsokasít, mint őseidet." ( Mózes ötödik könyve, 30. fejezet, 4-5. vers ) - Ma már kb 6,5 millió zsidó él Izrael Államban. )
( az anticionisták ( = antiszemiták ) kedvenc Ysroel Dovid Weiss "rabbijának" a Tórájából úgy látszik ez a vers valahogy kimaradt. )
Ha I-ten akaratával ellenkezõ lett volna, már nem lenne Izrael. Ezzel szemben TÉNY: az Örökkévaló, áldott Õ, eddig vagy 8 háborúban védte meg népét Hazájában, melyet Nekik, Izrael gyermekeinek adott az idõk végéig.
2) Érdekelne, hogy hol van írva a Szentírásban és hol a Talmudban az, hogy zsidók nem foglalhatnak el földet?
Mert a Tórában az van, hogy az Örökkévaló, áldott Õ, kiûzi népe elõl az addig a Kánaánban lakókat ( már akik nem adják meg magukat ), meg is tette, amint azt leírja Jozsua könyve, a Bírák könyve, Sámuel könyvei, Királyok I. könyve..
3) Izrael Állam HELYREÁLLÍTÁSA az ENSz 181. sz. határozata alapján törtent, az abban kijelölt területen. Az erõszakot a szpomszédos arab államok alkalmazták.
A Tórában pedig az is le van írva, hogy a zsidó köteles BÁRKIT ( így elsõsorban saját magát ) megvédei az erõszakos támadóval szemben. Akár annak veszte árán is. ( A modern jod ezt "jogos védelemnek" nevezi. )
4) "olyan ,hogy "Izrael állama" sosem létezett, egészen 1948-ig"
NEM IGAZ, ezt az ökörséget sokadszor írja ez a válaszoló, aki valószínûleg még becsukva sem látott Tanakhot.
Izrael állam mint királyság ie 1020 körül jött étre, amikor Izrael 12 törzse egyesült és felkenték királyukká Sault, Izrael elsõ királyát. ( Sámuel I. könyve, 8 - 10. fejezet - [link] ; [link] ; [link] )
Saul, Dávid, Salamon, majd utódaik egy részének birodalmát ( államát, konkrétan királyságát - [link] ) Izraelnek nvezték, így nevezik Sámuel, a Királyok ( és a többi próféták ) Könyvei és a Korónikák Könyvei. Akkor is, ha ezek némelyikében a Júda ( Yehuda ) név használatos a kb ie. 930 utáni déli királyságra, mely ie. 586-ig állt fenn.
Némi részlet: ie 930 után az addig egységes királyság két királyságra szakadt, az északi tartotta meg az Izrael nevet, ezt a királyságot ie. 722-ben az Asszír birodalom meghódította, lakóit elhurcolta, ill. elûzte. ( Ez jogszerû volt? Mert, ha nem, akkor, ugye vissza kell állítani az eredeti állapotot. )
A déli királyság Yuda ( Yehuda ) néven létezett tovább, ie 586-ig, amikor Babilónia meghódította és megszüntette önálló állami létét. ( Ez jogszerû volt? Mert, ha nem, akkor, ugye vissza kell állítani az eredeti állapotot. )
Továbbá már a Babilont leverõ Cyrrus idején és a Makkabeusok könyvében is Izraelnek nevezik, ilyen néven ismerte el Róma ie. 139-ben.
Gálut ( gólesz ), vagyis számüzetés pedig azért lett, mert sajnos a zsidók között is akadtak olyanok, mint az említett válaszoló, túl sokan is. Az õ bûneik miatt büntetett, ûzöt ki bennünket Hazánból az Örökkévaló, áldott Õ.
És azért gyûjtött újra össze, mert már hála Neki alig akadnak ilyenek. De persz, mindig el kell mondani, hogy ezek mennyire sötét baromságokat terjesztenek.
15/17-es vagyok
Kérdezőnek:
"Hát,hittel kapcsolatos dolgokba nem mennék bele,mivel én nem vagyok zsidó,ezeket a dolgokat nem látom át."
Ez természetes.
Én egyértelműen vallási nézetből írtam le a véleményemet ,de politikai oldalról is letudom (mondjuk nem szeretek politizálni).
Csak hagy ne említsem a telepeket Ciszjordániába,bombázásokat,ártatlan civilek megölését.
Ajánlom figyelmedbe Miko Peled-től "A tábornok fia" c. könyvet-amit egy izraeli tábornok fia írt a cionizmus történelmi hazugságairól-.
"Viszont ,ha jól tudom,azon a területen létezett egykor Izraeli királyság,vagy épp Júdea,ezekről úgy tudom, zsidó államok voltak."
Valóban jól tudod.
De ezek nem államok voltak.
Zsidó állam sosem létezett egészen 1948-ig.
Ezek a területek nem bírtak semmi fennhatósággal.
Amit érdemes tudni ,hogy majdnem mindegyik törzsnek volt földje ,de nem bírtak olyan fennhatósággal ,mint mondjuk egy ország.
Izraeli királysággal meg pont ugyan ez a helyzet.
Dávid király (héberül: דוד המלך ,kiejtés: Dávid HáMelekh ,askenázi kiejtés: Dóvid HóMejlekh) I-ten emberre volt és ő volt a zsidóság vezetője. Mármint őt választotta ennek a pozíciónak a betöltésére.
"Palesztin államról,nyelvről,népről, kultúráról viszont nem nagyon olvastam sehol,sőt maga a "palesztín identitás" sem olyan régi dolog."
Itt most nem Palesztina kérdésérén van a hangsúly.
De:
Államról: Palesztina állama épp létrejött volna ,de addigra már a cionisták megalapították a zsidó államot.
Nyelv: Palesztin nyelv valóban nincs. A palesztin arabok nyelve az arab ,azon belül a Levante térségében használandó dialektus.
"Az meg szépen hangzik ,hogy a világban bárhol élhetnek a zsidók, de erre az elmúlt évszázadok csúnyán rácáfoltak."
Ez sajnos igaz.
De a cionizmus erre még rátett egy lapáttal (lásd: Jemenben a helyi zsidó közösséget -akik vannak kb. 90-en- arra kényszerítik ,hogy térjenek át az iszlámra ,mert ha nem akkor nem fogják védelembe részesíteni őket. És ez mind a politikai helyzet miatt van. És ebbe az a legelképesztőbb ,hogy 2016-ot -héber naptárba 5776- írunk és még vannak ilyen agymenések).
"És most is rengetegen vannak,akik szerint "mindenről a zsidók tehetnek".Nem Izrael állam,hanam a zsidók."
Ez is sajnos igaz ,de ilyen hülyeségekbe ,hogy a "zsidók tehetnek mindenről ,még a légy zümmögéséről is" értelmes ember (akár zsidó ,akár nem-zsidó) nem gondolkodik -szerintem.
"Úgyhogy bár tiszteletreméltó,de naív álláspontnak tartom amit leírt. Az meg,hogy erőszakkal foglalták vissza a földet,melyen most Izrael állam létezik,miért olyan megdöbbentő? Erről szól az emberiség történelme."
Köszönöm a tiszteletét -ezt szarkazmus nélkül írtam ,szóval tényleg köszönöm-.
Nem megdöbbentő ,hanem borzasztó ,de erre még később vissza térek.
Nneduddgi:
"tegnap 18:16 és tegnap 22:23 kb annyira zsidó, amennyire afrikai elefánt, vagy földi giliszta. Amellet elképesztõen tudatlan. "
Mégis ki vagy te ,hogy eldöntsd ,hogy én zsidó vagyok-e ,vagy sem?
"Ha lesz a te eltaszítottságod az ég szélén, onnan is összegyüjt téged az Örökkévaló, a te Istened és onnan is elhoz és bevisz téged az Örökkévaló, a te Istened az országba, amelyet ELFOGLALTAK őseid, hogy azt BIRTOKBA VEDD és jobb sorsban részesít és jobban megsokasít, mint őseidet.( Mózes ötödik könyve, 30. fejezet, 4-5. vers )"
Igen ,állam NÉLKÜL.
A birtokodba vedd nem egyenlő az állam alapítással.
"Ha I-ten akaratával ellenkezõ lett volna, már nem lenne Izrael."
Mégis van ,sajnos.
Úgy mint több gonosz állam az évszázadok során ,bár mondjuk én deista gondolkodású vagyok ,-de ez most más téma ,természetesen-.
" Ezzel szemben TÉNY: az Örökkévaló, áldott Õ, eddig vagy 8 háborúban védte meg népét Hazájában, melyet Nekik, Izrael gyermekeinek adott az idõk végéig. "
A zsidóság mindig megvédi az identitását,kultúráját,nyelveit és hagyományait ,bármi is történik.
Akár Egyiptomba (מצרים) ,akár a cionista államba.
Ez A tény!
Egyébként meg a cionisták maguknak csinálják a córeszt (mint írtam legnagyobb esetbe) ,de természetesen senkinek sem kívánom a halálát ,כאָלילע.
" Érdekelne, hogy hol van írva a Szentírásban és hol a Talmudban az, hogy zsidók nem foglalhatnak el földet? "
Három eskü.
Ajánlom figyelmedbe ,és az értelmezéseit is. ;)
"Izrael Állam HELYREÁLLÍTÁSA az ENSz 181. sz. határozata alapján törtent, az abban kijelölt területen. Az erõszakot a szpomszédos arab államok alkalmazták.
A Tórában pedig az is le van írva, hogy a zsidó köteles BÁRKIT ( így elsõsorban saját magát ) megvédei az erõszakos támadóval szemben. Akár annak veszte árán is. ( A modern jod ezt "jogos védelemnek" nevezi. )"
Na ,igen azt meg se említsd ,hogy az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) HIVATALOSAN is a rasszizmus egyformájának nevezte a cionizmust és egy szélsőséges nacionalista ideológiának tartotta ,de ezt eltörölték a cionisták nyomására.
Ez így igaz.
De viszont katonáknak NINCS ahhoz joguk ,hogy ártatlan gyerekeket öljenek le és olyan házakat bombázzanak le és romboljanak szét amibe olyan családok élnek/éltek akiknek semmi köze a konfliktushoz.
És nekem is jogom van ez ellen tiltakozni.
"NEM IGAZ, ezt az ökörséget sokadszor írja ez a válaszoló, aki valószínûleg még becsukva sem látott Tanakhot. "
Láttam kicsukva ,becsukva is. ;) :D
"Gálut ( gólesz ), vagyis számüzetés pedig azért lett, mert sajnos a zsidók között is akadtak olyanok, mint az említett válaszoló, túl sokan is. Az õ bûneik miatt büntetett, ûzöt ki bennünket Hazánból az Örökkévaló, áldott Õ.
És azért gyûjtött újra össze, mert már hála Neki alig akadnak ilyenek. De persz, mindig el kell mondani, hogy ezek mennyire sötét baromságokat terjesztenek."
Jobb mást hibáztatni ,mint magunkra ismerni.
Ugye Nneduddgi?
Egyébként épp azért volt -sajnálatosan- gólesz ,mivel épp ,hogy sok Nneduddgi-hoz hasonló nacionalisták voltak.
De ma a zsidóság nagy része a nem-cionista kategóriában vannak (Baruch H').
Üdv!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!