Magyarország miért nem volt szövetségi köztársaság?
Magyarország eredendően, mindig is királyság volt, teljesen idegen a köztársaság az igazi magyar közjogi rendszertől. Erdély pedig soha nem külön ország.
A magyar-horvát kiegyezés (1868) rendezte a magyar-horvát viszonyt: Horvát-Szlavónország Magyarország társországa volt.
"sok különálló területe volt."
Kezd el sorolni.
Azért, mert bár nem voltak elnyomva, de nem voltak jogok adva nekik. Alá voltak rendelve a magyar kormánynak.
Tudod a '48-as szabadságharc ( nem a forradalom ) is úgy tört ki, hogy ( a Habsburgok támogatásával ) a nemzetek ( horvátok, szerbek, románok ) sorra fellázadtak ellenünk, amiért nem kaptak jogokat.
Utolsó, szerintem te kevered a szezont a fazonnal.
Mi köze van a nemzetiségeknek az államformához?
Ebben a topicban a Magyar Királyság közjogi rendszeréről van szó.
Utolsó, az előtted szóló vagyok.
Lehet nem voltam egyértelmű: a nemzetiségek kiváltságokat, jogokat és önkormányzatot akartak. Ezt nem adták meg a magyarok.
Ha lehetett volna saját kormányuk, akkor hasonló szerepben lettek volna Mo-n belül, mint Mo. a Habsburg Birodalmon belül.
Itt minden összefügg, csak én nem voltam egyértelmű
Na jó, akkor tisztázzunk valamit, mert te nagyon félreérted a kérdést.
A szövetségi köztársasági valójában egy föderáció, egy államszövetség.
A tartományoknak vagy tagországoknak külön (tartományi) parlamentje van, és van egy közös, szövetségi parlament, ami a legfontosabb, közös ügyekben dönt. Köze nincs a nemzetiségekhez.
Ilyen pl. Németország, Ausztria, USA
Visszatérve a 19. századra. Magyarország osztrák megszállás alatt állt, Bécsből döntöttek az ország területi felosztásáról, nem mi.
A Magyar Királyságnak nem voltak történelmileg kialakult önálló részei, Erdély sosem volt különálló ország, leszámítva a kényszerűségből két évszázadra létrejött török vazallusállamot, az Erdélyi Fejedelemséget.
Szerintem elég könnyű megérteni elsőre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!