Gondolkodtál -e már a túlnépesedés problémáján?
A kérdés a lesz -e háború európában kérdésből pattant ki, de úgy gondoltam nyitok újat, ne terheljük azt oda nem illő témával.
Mi az az ökológiai lábnyom?
A természet (el)tartja az emberiséget, és ennek a tehernek a nagyságát három tényező szorzata adja:
népesség * fogyasztás * hatásfok.
Például a benzinfogyasztás okozta napi teher a bioszférára:
hányan autóznak * napi átlag km * milyen fogyasztású autóval.
Az ökológiai lábnyom ezt a terhet viszonyítja a természet eltartóképességéhez. Például Magyarország lakosságának eltartása a jelenlegi fogyasztási szinten az ország területét 30 %-kal túlterheli, azaz Magyarország ökológiai lábnyoma 130 %-os.
Magyarországon a pazarlás megszüntetése és a környezetbarát megoldások az elsődlegesek az ökológiai lábnyom kisebbítésében. De az emberiség ökológiai lábnyoma nem hozható rendbe a túlnépesedés megoldása nélkül. Még ha az OECD országok (a jómódú országok) leszállítanák is fogyasztásukat a szegény országok átlagszintjére, a Földet akkor is túlterhelnénk: a nem-OECD országok ökológiai lábnyom átlaga is 100 % fölött van már.
Igen gondolkodtam, aztán leküldtem még egy sört.
Átlagemberként nem tudjuk megoldani, világvezetőként nem nagyon lehet bevezetni tartós erejű népességszabályozást.
Mi marad? Összeesküvés elméletek...
Környezetvédelem, sajnos szembe került a fenntartható fejlődéssel és igencsak vesztésre áll. Hasznos lenne a jövő szempontjából, de ki akar visszamenni a pusztákra, nomád életet élni?
Túlnépesedés ellen vannak a háborúk, nehéz elképzelni, hogy tömegháborúkat vívnának majd, szóval kapunk néhány töltetet, még ha nem is atom aztán megvan oldva minden.
Egy ideig olvastam a Bocs hírlevelét.
A túlnépesedést ott kell megoldani, ahol túlnépesedés van, és nem Magyarországon. Már egy évben is sokkal többen születnek, mint Magyarország teljes lakossága. Ha mi kihalnánk, akkor az nem oldana meg semmit.
Magyarországon a megújuló energiák bevonásával kellene csökkenteni az ökológiai lábnyomot.
Népesedésügyi konferencia.
Az előadó a túlnépesedésről beszél.
Megelégeli egy magyar, és felszólal:
-Uraim, önök közül ki a sok?
Igen, van túlnépesedés, csak éppen nem Európában és az USA-ban.
A fejlett országokban mennyiségileg nem nagy az emberek száma, de minőségben sokkalta többet fogyasztanak, mint kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!