Támogatnátok, hogy az Európai Bíróság az EU tagállamokban, Magyarországon elrendelje a melegházasság elismerését, bevezetését?
"akkor ezt a házasságot a magyar hatóságoknak is el kell majd ismerni"
El is fogja ismerni, mint hollandiai hazassagkotest.
Kedves Kérdező, annyira talán nem bonyolult megérteni, hogy az amerikai jogrendszer alapjaiban különbözik az európaitól.
Ott a Legfelsőbb Bíróságnak merőben más szerepe van, mint nálunk. (A "nálunk" alatt egész Európát értem, nyilván annak elismerésével, hogy vannak különbségek Európán belül is - de nem ilyen.)
Amit írsz, lehetetlen. Az Európai Bíróság nem alkot jogot, sőt: egyetlen uniós szerv sem szólhat bele ilyen mértékben a tagállamok jogrendszerébe.
Az uniós szervek hatásköre ÁTRUHÁZOTT hatáskör: azaz azt tehetik, amire a tagállamok felhatalmazzák őket. Ez ilyen témában nem történt meg.
Nézz utána az EUs rendszernek, mielőtt butaságokat kérdeznél, és még ragaszkodnál is hozzá! Az EU nem áll a nemzeti jogalkotás felett, ez nem hierarchikus rendszer.
"Ja amúgy valóban, ez eddig eszembe sem jutott, nálunk meg még pár EU-s országban ezt az alkotmány tiltja. Innentől fogva okafogyott az egész kérdés."
Igen, a házasságkötést azt tiltja, de más országokban kötött házasság elismerését nem tiltja. Ugyanúgy ahogy más országokban hozott ítéletet is elfogadja a magyar bíróság, a házasság intézményét is jogharmonizálni fogják, és ha tippelnem kéne, az lesz hogy az EU bármelyik országában kötött házasságot el kell hogy ismerjék. Innentől kezdve márcsak az lesz a kérdés melyik országban házasodjanak. Aztán a következő lépés valószínűleg az lesz, hogy minek menjenek 200 km-rel odébb. Szóval ez egy veszett ügy. Lehet kapálózni, de ez nem afrika, házasodjanak, ha akarnak.
Melegként én sem támogatom. Minden tagállamnak joga van eldönteni, hogy akarja-e vagy sem.
5-10 éven belül szerintem a legtöbb tagállamban úgyis bevezetik maguktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!