Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Svédországban a jól átgondolt...

Svédországban a jól átgondolt progresszív adózás miatt ilyen kicsik a társadalmi különbségek a fizetések tekintetében?

Figyelt kérdés

[link]

Eszerint a svéd lakosság mindössze 2%-a tartozik a leszakadt, szegény réteghez. Ez gyakorlatilag az összes OECD-országnál jobb eredmény, a cikk írja is, hogy pl. Németországban 11%, az EU-s átlag pedig 19%.

2015. máj. 23. 09:07
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
29%
Tanulni kellett vóna és akkor tudnád, hogy igazad van.
2015. máj. 23. 12:50
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

# 10:

Az a baj, hogy Magyarországon van egy igen nagy réteg, aki 4-6-8 órás minimálbérre van bejelentve, aztán mellé okosba megkapja a 200 ezret.

És van egy réteg, aki olyan munkahelyen dolgozik, aki forintra pontosan bejelenti és így kap 200 ezret.

Hogyan fogod megoldani, hogy utóbbi réteg ne járjon rosszul?

2015. máj. 23. 13:23
 13/19 anonim ***** válasza:
83%

"Tanulni kellett vóna és akkor tudnád, hogy igazad van."

Tudom is, hogy igazam van! De azért jól esik, hogy valaki ennyire egyetért velem! :-P

12-es: Ez már egy fogósabb kérdés, de amiről te írsz az a fekete foglalkoztatás illetve az adóelkerülés. Például 2011-ig Magyarországon a legtöbb adót az SZJA-ból csalták el, nosza azt levitték 16%-ra, felemelték az ÁFÁ-t, azóta minden komoly adócsalási ügy egyben ÁFA csalási ügyi is, ugyanis most már azt akarja mindenki elkerülni. Lényegében véve áttolták az elcsalt adót SZJA-ból ÁFÁ-ba.

A "hogyan fehérítsük ki a gazdaságot" kérdés pedig szerintem nem ugyanaz, mint a progresszív adózásé. Nagy közhely, de igaz: Ha valaki el tudott csalni mondjuk egy 30%-os adót, akkor az 5%-os adót is el fogja csalni!

Őszinte leszek szerintem nincs egyértelmű recept a gazdaság kifehérítésére, azt viszont tudjuk, hogy az egykulcsos adó hová vezet, és az eredmény idővel egy dél-amerikai típusú társadalom, ahol a társadalom legfelső 2-3%-a fogja uralni idővel a javak 80-90%-át, külön nyomasztó az is, hogy Magyarországon egyenes ági öröklésnél már nincs semmilyen örökösödési adó! Tehát ha apuci vagy anyuci összelopott magának 200-300 milliós (vagy nagyobb) vagyont, akkor halála esetén az örököseinek már alapból nincs gondja hátralévő életükre, csak az, hogy megfialtassák a pénzt! A végén pénz szül pénzt, az országban egyre kevesebb kézben fog egyre nagyobb hatalom koncentrálódni, és mivel ez a hatalom már elég nagy lesz a politikában is az örökösödési adók vagy a progresszív adózás mellett fellépő pártok vezetőit meg kilóra meg fogják venni idővel! Ez egyébként már látszik! Két-három éve még az MSZP és a Jobbik masszívan többkulcsos adó párti volt, mostanra ez odáig lazult, hogy ilyen elvont ígéreteik vannak csak, hogy hát-hát talán igazságosabb adórendszerre lenne szükség, ha kormányra kerülünk, a szocik is már csak a minimálbérre akarnak kisebb adókulcsot, a jövőre tervezett 15%-os SZJA-nál magasabb kulcsban ők sem gondolkodnak!

2015. máj. 23. 15:39
 14/19 anonim ***** válasza:
72%

"Tanulni kellett volna"

Keres valaki mondjuk 600E-et 2 nyelvvizsgával és 3 diplomával, tehát vegyünk el 400E-et tőle és adjuk oda annak annak a 8 embernek akik 8 általánossal 100E-et keres? Ez lenne a társadalmi igazságosság? Nagyon el vagy tévedve szerintem.

2015. máj. 23. 16:32
 15/19 anonim ***** válasza:
25%

Szerintem te direkt provokálsz, vagy nem olvastad el a 10. választ, vagy nem tudsz számolni, vagy nem érted a lényeget.

2015. máj. 23. 18:04
 16/19 anonim ***** válasza:
72%

Volt egy olyan rossz érzésem, hogy belefogok futni még az örök klasszikus a túltanult "self made man" kontra a "nyócáltalánosos tróger" prosztó érvébe, legnagyobb bánatomra be is jött...

Te is tudod nagyon jól, ahogy én, hogy nem tökéletes anyagi egyenlőséget akar senki, azt akarjuk sokan, hogy ne legyenek pofátlanul nagyok a vagyoni különbségek. Jelenleg ugyanis erre tartunk! A helyzet nem katasztrofális, még nem, de az lesz 15-20 év múlva.

Egyébként részletkérdés, de a számokat sem értem, amiket felhoztál példaként ha ugyanis egy 600 ezer forintot kereső ember fizetéséből lecsapunk 400-at, akkor 200 maradna neki (egyébként még ez is több mint kétszerese lenne a létminimumnak szóval akkor sem félteném az éhenhalástól), de miért pont 8 darab nyolc általános végzettségű személy között akarod szétosztani a pénzt?

Nézzük az év verziómat, ha nem számolunk a családi adókedvezménnyel havi nettó 600 ezer 916 ezres bruttó jövedelmet jelent, ebből ténylegesen SZJA 146 500Ft.

A 100 ezres nettó fizetés 152 ezres bruttót jelent 24 320as SZJA-val persze mindkettő a mostani 16%-os SZJA-val számolva.

Ha bevezetnénk, hogy évi bruttó 5 milliós fizetés felett (ez havi nettó 272 ezer) 25% míg ez alatt 10% legyen az adókulcs, akkor is még a 600 ezres fizetésből megmaradna 517 ezer! Míg a korábbi nettó 100 ezresek fizetése felemelkedne 108 680Ft-ra. Ez például sokat segítene a nettó 100-asokon, elvégre 8680Ft egy kisebb háztartásban a havi rezsiköltség több mint fele! Míg a 600 ezres dolgozónak is csak 83 ezer forintról kellene lemondania! Tönkremenne bele ha 600 helyett csak 517 ütné a markát? Nem! Sokat jelentene az a havi 8600Ft a 100ezreseknek, Igen!

2015. máj. 23. 18:19
 17/19 anonim ***** válasza:
74%

15# nem értettem félre, az alapján számoltam, 200 marad az egyiknek, 150 lesz a másik 8nak (ugye marad különbség - 16#). És a selfmade man vs 8 általános trógert a nagyobb kontraszt miatt hoztam fel; miért akarod büntetni azt aki tanult, és nem azt akit nem? Persze, vannak pofátlanul nagy bérek, de vannak az átlaghoz képest jóval magasabb bérek, amik bizony megérdemeltebben magasabbak...

16# Igen, többkulcsos szja, ezzel nincs semmi baj, én a 10#-es "Nem kell ötvenet elvenni elég 40-et!" beszólásra reagáltam.

2015. máj. 23. 18:56
 18/19 anonim ***** válasza:

20-30% a diplomások aránya, emiatt az 1:8-as aránnyal való számolás félrevezető.

A feltételezéseddel nem értek egyet és a svéd modell kitalálói sem. A jövedelembeli különbség legtöbbször nem abból ered, hogy az illető többet tanult, hanem abból, hogy kevesebb van adott időben belőle a piacon, de egy szakemberhiányos állapot félmilliós fizetésekkel az érintett ágazatban akár pár éven belül munkaerő túlkínálatba fordulhat át, és akkor az addig sokkal jobban kereső emberek bére csökkenhet(akár nominálisan, akár csak az infláció mértékével, és ha az állam nem oszt újra, esetleg a társadalom vagyoni szétszakadását támogatja az újraelosztási rendszer, akkor az illető lecsúszik és még mielőtt átképezné/továbbképezné magát már a társadalom alján(vagyoni értelemben) van, gyakran családjával együtt.

2015. máj. 23. 19:47
 19/19 anonim ***** válasza:

18#

Az 1:8 az nem egy aránypár volt. Az alapfeltételezés-alapcél a 150E-es fizetés volt; 400-ból 8db 100E-es fizetést lehet felhúzni 150E-re.

Persze, nyilván a speciális szaktudást igénylő munkaterületek azok, ahol jobban megfizetik az embert; de amíg A ember tudja az X dolgot, nem biztos, hogy B is tudja, miközben A el tudja látni B feladatát is ha szükséges.

A progresszív szja teljesen OK, nem amiatt emeltem fel a szavam; okát láthatod az előző posztban.

2015. máj. 23. 21:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!