Az NDK-ban miért volt olyan szigorú, keményvonalas kommunizmus, amikor az egyik legnyugatiasabb, legjobb életkörülményeket biztosító kommunista ország volt?
Azt olvastam, hogy mire Gorbacsov lett a szovjet elnök, már a Szovjetunió is lightosabb volt.
Olvasgattam a régi szoci országokról, és úgy tűnik, hogy Románia után az NDK volt a legszigorúbb, csak amíg Romániában szerencsére a rossz szervezés miatt még a titkosszolgálat se volt a "régi", addig az NDK-ban csúcsra volt járatva a Stasi, olyan jól működött, mint Nyugaton a CIA.
Én inkább azt mondanám hogy a kommunizmus leamortizálta Németország keleti oldalát.
Elvégre az oroszok megszállták ezt a területet, egyszóval Kelet Németország szovjet gyarmat volt. De a bábállam is megfelelő szó erre.
Most is látható még hogy igen elmaradott a nyugati oldalhoz képest. Az NSZKnak szerencséje volt a britekel, amerikaiakkal és a franciákkal. Mentalitásban hasonlítanak a németekhez, így nem volt akkora elnyomó szigor mint az NDK, ahol agyonlőttek ha csúnyán mertél nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!