Afganisztánban melyik népek a problémásak?
Hogyhogy a szovjetek nem tudtak győzni a nagy üzbég, tázsik, türkmén kisebbség ellenére?
Jelenleg Afganisztánban a NATO kötelékében harcoló (de nagyrészt már kivonulásra készülő) egységek a tálibok ellen harcolnak főképp, de néhány velük szövetséges kisebb felkelőcsoporttal is, mint a Haqqani-hálózat.
A tálibok leginkább egy vallási-politikai mozgalom, és bár nem nemzetiségi alapon szerveződik, tagjainak és vezetőinek 99%-a pastu származású, azaz afgán.
A tádzsikok és üzbég népek a '90-es évek polgárháborújában is a tálibok ellen harcoltak, és napjainkban is a NATO helyi szövetségesének tekinthetőek.
A hazarák pedig, mivel siíta népcsoport, így rendre Irán támogatását élvezik, és esetenként a helyi politikában Irán meghosszabított kezének a szerepét játszák.
Tehát, ha leegyszerüsíteném, azt mondanám, a jelenlegi konfliktusban a legfőbb ellenfél a pastu népcsoport.De ez jelentős csúsztatás, mivel a tálibokkal szemben álló erők kötelékében is rengeteg pastu harcol, sőt, egészen tavalyig maga az elnök - Hamid Karzai - is pastu volt, sőt, abból a térségből származik, ami a tálibok fellegvárának számít.
Ha még kérdésed van Afganisztán-témában, írj privátot.Erről írom az államvizsgámat, eléggé otthonosan mozgok ebben.
A hazarák problémásak!
Én ismertem egy Afganisztánból származó ,de pakisztánban született hazarát.
A volt csajával össze vessztek.
Elkezdte ütni.
Én állitottam le.
Afgansztánban kétfajta problémás népcsoport létezik.
Az egyik problémás népcsoport azok, akik ott élnek.
A másik problémás népcsoport azok, akik oda bevonultak.
Külön-külön mindkét csoportnak is meglennének a saját problémái, de így együtt sikeresen erősítik egymás problémáit is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!