Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Tényleg ennyire rossz a...

Tényleg ennyire rossz a helyzet Szerbiában?

Figyelt kérdés
Találtam egy blogot. Csak két cikket találtam a blogban. Állítólag egy 15 éves lány írja (akit érdekel annak elküldöm a blogot)akit meglehetősen zavar az országa rossz helyzete. Tényleg ennyire rossz ott? 17/L

2015. ápr. 5. 17:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Ha érdekel, szerintem nyugodtan felveheted vele a kapcsolatot, sőt, engem jó érzéssel töltene el, ha anyaországi magyarokkal is beszélgethetnék. Biztosan őt is érdekli, mi folyik Magyarországon.

Szerbiát nem különösen ismerem, de annyit tudok róla, hogy a korrupció talán még nagyobb méreteket ölt, mint nálunk. A bevándorlás feletti szemhunyásról legalábbis több helyen lehet olvasni. A többi balkáni országban is rosszabbul élnek az átlagemberek mint hazánkban. A GDP, illetve a HDI adatokat tekintve biztosan. (beleértve Romániát és Bulgáriát is) Horvátországot jobban ismerem, itt lakom a határtól nem messze. Ott sem rózsás a helyzet, hasonlóan élnek hozzánk. Érdekességképpen: már a határ menti falvaikban mediterrán hangulat van. Sokszor meglepő módon észreveszik, hogy magyar vagyok és jól esik, hogy odaszólnak (tört magyarsággal) és intenek. (a kocsmák elöl [ők is szeretnek inni]) Ezt csak azért írtam, hogy ne gondoljuk, hogy ott gyökér emberek élnek. Jó viszonyban vagyunk velük.(nem ritka a határhoz közeli járások mérkőzés több sportban, amatőr szinten)

2015. ápr. 5. 21:11
 12/20 A kérdező kommentje:
Hú :) hát szerintem akkor irhatunk neki. Szerintem örülne. :) meg mondjuk érdekelne is,hogy mi van arra már ahogy igy elkezdtem olvasni a blogot.
2015. ápr. 5. 21:39
 13/20 anonim ***** válasza:
Megjegyezném,hogy a vajdasági magyarok nagy része több dolgot tud Magyarországról,mint Szerbiáról..sokan még a nyelvet sem beszélik(mármint a szerbet),én személy szerint magyar tvadásokat nézek,nagyon ritkán kapcsolok szerbre....annyiban különböznek az itteni magyarok,hogy sok mindenre más kifejezéseket használnak(keverik a szerbbel),és nem beszélik olyan szépen a nyelvet,mint Magyarországon...meg a kedvesség,na,az ég és föld :D Elég csak elmenni Szegedre vagy egy szabadkai piacra...már látszik a különbség...vagy még simán a határátkelőnél a szerb résznél ritkán hallani,hogy "köszönöm" :)
2015. ápr. 5. 22:09
 14/20 A kérdező kommentje:
Ezt már én nem tudhatom.
2015. ápr. 5. 22:18
 15/20 Debug_Trace válasza:

Szerbia mai állapota a volt Jugoszláviában jelenlevő lappangó, de felszínre tört nacionalizmusnak köszönhető. Jugoszlávia lehetett volna egy kis európai unió délszláv változata, de a nemzetiségek nem bírtak magukkal, sem a szerbek sem a horvátok sem a koszovóiak legalábbis amit tapasztaltam és gondolom a többiek sem.

Pedig az EU-hoz való csatlakozás azt feltételezi, hogy a csatlakozók tudni fognak közösségben élni, és a konfliktusaikat közösségi szabályok szerint rendezni.

Úgyhogy ami nem ment Jugoszláviában azt most újra kell tanulni.

A volt Jugoszlávia udódországainak állapotát látva, legalábbis ami a keleti-déli tagokat illeti - nem csodálkozom hogy egyes helyeken állítólag megjelent a falakon a felirat: Vrati se Tito sve je oprosteno -vagyis Gyere vissza Tito minden meg van bocsátva.

2015. ápr. 6. 11:15
 16/20 anonim válasza:

Én szabadkától délre élek egy 7000 fős lelket számláló 92%-ban magyarok lakta fauban és szar az egész,a 90-es évek végétől től az átlag ember részére semmi nem javult és nincs is rá esély!

28/F

2015. ápr. 6. 11:39
 17/20 A kérdező kommentje:
Jó vagyok én itt.
2015. ápr. 6. 12:05
 18/20 anonim ***** válasza:

[link]

Egy kis érdekesség estére :) csak itt történhet ilyen baromság...

2015. ápr. 7. 21:46
 19/20 anonim ***** válasza:

Én Szabadkáról költöztem Budapestre és imádom.

Elfogadnak, szeretnek a körülöttem lévők és van munkahelyem.

Itt sem egyszerű főleg, így vajdaságiként,de megérte.Többet kellet bizonyítanom mint egy itteninek.

Nem hinném,hogy van visszaút,pedig hiányzik még ha nincs is oly messze.Szomorú,hogy úgy tönkrement Szerbia és nem javul semmi sőt...A legtöbb rokon,barát már legalább 6-7 országba szóródott,szerencsére sokan itt Pesten vagy Szegeden vannak illetve egy szabadkai tesópár Győrben akikhez néha elmegyek.Hát nem szomorú,hogy otthon már nem vár ismerős csak néhány öreg lassan?A pár kortársam pedig küzd és megkeseredik lassan,elmegy az élet. :(

Szabadka és Vajdaság hiányzol!

2015. ápr. 13. 15:38
 20/20 anonim ***** válasza:
Ja és és 27/F voltam
2015. ápr. 13. 15:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!