Határon túlról Magyarországra költöző magyarok! Nem érint rosszul titeket, hogy a szülőföldetek, ahol 1000 éven keresztül virágzott a magyar kultúra teljesen elrománosodik/szlovákosodik/szerbesedik, és hogy ennek ti is szerves részét képezitek?
Az a baj, h mar pont a tortenelmi Magyarorszagon belul sem "viragzott mindenhol a magyar kultura", mert az, a szoban forgo teruleten belul rengeteg nem magyar nemzetisegu elt, az teny, es nem az elcsatolas eredmenye, ezt lehet akarhogy forgatni, akkor is igy van.
Mondjuk ha ez mar szoba kerult: ok. hohy nem helyes megallapitas, de a Magyarorszagi szeles tomeg szamara olyasvalaki, aki Mo. hatarain kivulrol jott, vagy ott el, az nem magyar, hanem szerb/roman/szlovak etc....persze szembe blabla, de legkesobb akkor, ha egymas kozott vannak ,akkor xy eddigi elnevezeset atveszi "az a szerb/roman fiu/lany"
...ezt tapasztalatbol tudom, bar nem lakok Magyarorszagon, de rendszeresen jarok oda, es hiaba tudok hibatlanul magyarul, mivel a lakhelyem Szerbiaban van, szerb vagyok.Mondjuk tenyleg nagyon minimalis magyar felmenom van, de nem ez a lenyeg, mert ezt nem adott esetben nem tudjak, mivel nincs a csaladfam ram irva...meg masoktol is ezt a tapasztalatot hallottam, olyanoktol, akik temyleg magyarok tejat apa-amya nagyapa etc. magyar...
Nem vagyok határon túli, viszont a barátom felvidéki, így van egy kis rálátásom.
Szerintem ez a kisebb probléma. Nagyobb gond az, hogy sokan onnan is külföldre mennek, a másik meg, hogy nagy az asszimiláció. Magyar családból szàrmazó fiatalok sokan már inkább szlováknak valljàk magukat, szlovák pàrt vàlasztanak, és a gyerekeik is szlovàkok lesznek. Ezeknél még mindig jobb, ha ideköltöznek Magyarországra, és magyarok maradnak. Persze az lenne ideàlis, ha a szülõföldjükön maradnànak magyarként.
De biztosan bántja őket, de mit tegyenek?Egy emberrel egy egész társadalommal, egy egész állammal szemben mit tehet?Semmit.Egy fecske nem csinál nyarat, ugye.
Az asszimiláció sajnálatos módon a kisebbségi élettel együtt jár.Ez törvényszerű.Pláne a három említett országban, ahogy kezelik a magyarságot.
A Székelyföldön, Csallóközön és Vajdaság egy kis részén kívül elképesztő ütemben zajlik a magyarság beolvadása a többségi nemzetbe.Még olyan helyeken is, ahol a párhuzamos kisebbségi oktatási rendszer ki van épülve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!