Szlovákiai magyarok közt vagány dolog az asszimiláció, menő szlováknak lenni?
Ha menő lenne, akkor már nem beszélnénk szlovákiai magyarokról.
De a valóságban az a helyzet, hogy legtöbbször előbb-utóbb asszimilálódnak a nemzetiségek, főleg ha olyan kisebbségeket elnyomó, soviniszta országokról beszélünk, mint Szlovákia vagy Románia.
Csak gondoljunk egy olyan egyszerű dologra, mint például, hogy a magyar egy szlovák párt talál magának. Ekkor a gyerekeket legtöbbször úgy nevelik, hogy mindkét nyelvet tudják és mindkét közösségbe be tudnak illeszkedni. Viszont az azt követő generációk már egyik vagy másik félhet fognak tartozni, általában a többséghez.
# 4/4 Időpont ma 18:58
Nem vagyok hülye tudom mi ez.
De ez a hagyományos-fajta asszimiláció nem magyarázza hogy hogy csökkenhet két népszámlálás között 10-15%-kal az ottani magyarok száma.
4-es vagyok.
Amit írtam az a hagyományos asszimilációra volt példa. De azt is hozzátettem, hogy a szomszédaink nagy része előszeretettel alkalmaz erőszakos politikát a kisebbségekkel szemben. Megvannak a módszerek erre, például a szlovák nyelvtörvény is ilyen célt szolgált.
Hogy egy nem magyar témára is írjak egy példát. 1913-ban Románia belépett a 2. balkáni háborúba a bolgárok ellen, majd a háború végén megkapta Dél-Dobrudzsát. A románok aránya elenyésző volt, majd a következő évtizedekben betelepítettek egy csomó románt, hogy szétzúzzák a bolgár nemzetiségi tömböket (ugyanezt csinálta kb az összes szomszédunk is). Majd láss csodát, mire a második világháborúban Bulgária visszaszerezte a területet (majd meg is tartotta) a románok aránya már 30% felett volt.
Szóval nem valami nagy dolog asszimilálni egy kisebbséget, csak időigényes és munkás. Csak egy kis erőszakos betelepítés, elnyomás meg hasonlók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!