Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Franciaország ma nagyhatalomna...

Franciaország ma nagyhatalomnak számít még?

Figyelt kérdés
Komoly válaszokat kérek..... II. vh előtt már nem volt nagyhatalom, szerintem, mert mindig gyengült és a népesség.... mára szerintem már sehol sincs, max tekintélye van.

2014. nov. 13. 14:01
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Nem az volt a kérdés hogy jó-e, hanem hogy nagyhatalom-e. És egy nagyhatalom ezt meg tudja tenni.
2014. nov. 13. 19:42
 12/18 anonim ***** válasza:
Hát szerintem ez nem egzakt dolog, bár én Oroszországot nagyhatalomnak venném és igazából Németországot is, de franciákat nem, viszont ha csak atom szempontjából nézzük tényleg az.
2014. nov. 13. 23:00
 13/18 anonim ***** válasza:

Gazdasági értelemben mindenképpen nagyhatalomnak számít, hiszen a világ majd' 200 országa közül az ötödik legnagyobb GDP-t termeli és export tekintetében a hatodik helyen áll.

Politikai értelemben inkább középhatalomnak mondanám, mert egyre kevesebb befolyása van az egykori gyarmati területeken, valamint Európában is alulmarad Németországgal szemben.

Egyébként általában azokat az országokat szokták nagyhatalomnak tekinteni, akiknek vétójoguk van az ENSZ Biztonsági Tanácsában: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Oroszország és a Kínai Népköztársaság, de sokszor hozzájuk csapják még Németországot és Japánt is (annak ellenére, hogy nekik nincsen vétójoguk).

2014. nov. 14. 18:51
 14/18 MolotovPunk ***** válasza:
Tény,hogy a legnagyobb hatalom a világon még mai napig is az USA.Őt követi Kína.Oroszország is erős azért (katonailag.)gazdaságilag viszont k_rva kevés USA-hoz és Kínához is.
2014. nov. 15. 16:55
 15/18 anonim ***** válasza:

"A G8 a világ gazdaságilag legfejlettebb 7 országának és Oroszországnak az együttműködési fóruma. Tagok Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok és nyolcadikként Oroszország."

Innen: [link]

2014. nov. 15. 17:05
 16/18 anonim ***** válasza:
Gazdaságilak igen mert benne van a top10-be! Azért szerintem ne hasonlítsuk össze katonailag az Usához,mert Usa nagy előszeretettel szeret haderőre költeni,és fitogtatni az erejét,de sokszor hoppon maradt. De az tény hogy Usáé a legjobb,és bárhol megtaláljuk őket! Persze ez a pénz vissza jön nekik az olajból,vagy ahol épp titkos megbizatasokat vállalnak... Na igenám de Franciaországba van ám idegenlégió! Gondolom sokan nem halottak róla,én személy szerint ezt mondanám a legkeményebbnek,mert megsemmisítik mindent iratodat,vernek,és nem mehetsz haza hetente,vagy havonta a családodhoz mint pl egy Amerikai Navy SEALs,Delta Forces,vagy egy US Rangers! Az idegenlégióba akkor is kiképzés van ha bármely országba a katona a családjával van! Láttam videókat,dokumentumfilmeket sok alakulatról pl a A dél-koreai 707-esek, Kolumbiai UFEAUról is de még sorolhatnám! Ahogy bánnak a légiósokkal,és amilyen kiképzést kapnak azt elképesztő!Ez persze nem azt jelenti hogy ez a pár ezer légiós miatt erős lenne Franciaország hadereje,Usa símán ledarálná még így is,de azért számolni kell a Franciákkal is,nem csak az idegenlégió miatt,hanem maga a Francia hadseregről! A légiósok is ott vannak mindenhol,csak ők nincsenek benne minden héten a Tvbe,vagy újságba hogy miket csináltak,mert gondolom nem szeretnék hogy tudná a világ...
2014. dec. 7. 03:24
 17/18 anonim ***** válasza:

Az előző kommentelő vagyok :)

Helyezés Ország GDP (millió USD)

– Föld 74 699 258

– Európai Unió Európai Unió 17 512 109

1 USA Amerikai Egyesült Államok 16 768 050

2 Kína Kína 9 469 124

3 Japán Japán 4 898 530

4 Németország Németország 3 635 959

5 Franciaország Franciaország 2 807 306

6 Egyesült Királyság Egyesült Királyság 2 523 216

7 Brazília Brazília 2 246 037

8 Oroszország Oroszország 2 096 774

9 Olaszország Olaszország 2 071 955

10 India India 1 876 811

2014. dec. 7. 03:27
 18/18 anonim ***** válasza:

A katonai erőt "becsülgetni" nem érdemes. Egyrészt; kötve hiszem, hogy egy nagyhatalmi státuszú országnak, amely szabad szemmel látható összegeket költ fegyverkezésre, minden katonai fejlesztése / erőforrása nyilvános adat lenne (akár Usa, akár Kína, akár Fr.o.).

Másrészt... főleg az Egyesült Államokat nagyon sok bírálat éri / érte azért, mert pl. Észak Korea, Kína, Oroszország... stb. befolyásának a növelése ellen katonailag nem lép / lépett fel. Nyilvánvaló, hogy Moszkva nem fog maga alá tenni két, a légterébe bemerészkedő Raptortól és Washington sem fogja megkockáztatni azt, hogy cserébe két olyan valami ólálkodjon be az ő légterébe, amivel - esetleg - nem fog tudni mit kezdeni. Jellemzően a gyengébb országokat terrorizálják, akik "nem tudnak visszaütni".

Franciaország minden számára fontos területen és nyersanyagbázison (gyémánt, kakaó, kávé... stb.) fenntartja a hegemóniáját, fegyvert szállít számos más nagyhatalomnak (pl. hadihajókat Oroszországnak és az Usa-nak, légvédelmi és egyéb tűzvezérlő rendszereket N.o.-nak és Indiának... stb.)... nagyhatalom? Nem kérdés.

2014. dec. 8. 16:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!