Karl Marx ezen gondolatai lehettek alapjai a nemzetiszocializmusnak?
Karl Marx családja eredetileg zsidó volt, viszont később mindegyikük kikeresztelkedett.
Marx maga is sokáig hívő keresztény volt, de miután egyetemre került, ateistává vált.
A cikkben említett gondolatai, mintha a nácizmust alapozták volna meg.
Idézek:
"Ausztriában a pánszlávista délszlávok, nem egyebek, mint egy felettébb zavaros ezeréves fejlődésből kikerült népszemét"
"A négerkereskedelem előtt a gyarmatok csak igen kevés terméket szállítottak az Óvilágnak, és alig változtatták meg a világ arculatát. A rabszolgaság tehát fölöttébb fontos közgazdasági kategória"
"Milyen különös társadalmi elemet kell leküzdeni, hogy a zsidóságot meg lehessen szüntetni?« A zsidókat pedig a következőképpen jellemezte: »Mi a zsidóság világi alapja? A gyakorlati szükséglet, a haszonlesés. (…) Mi a zsidó világi kultusza? A kufárkodás. Mi a világi istene? A pénz.(…) A pénz Izrael féltőn szerető istene, aki előtt nem lehet ma´s isten."
"Azoknak az osztályoknak és fajoknak, amelyek túl gyöngék , pusztulniuk kell."
stb.
Marx ezek szerint többet talált fel, mint a kommunizmus.
"Azoknak az osztályoknak és fajoknak, amelyek túl gyöngék , pusztulniuk kell."
Tudtommal ezt a mondatot Mohandas Gandhi mondta. Vagy Winston Churchill vagy Obama kampányolt ezzel a szöveggel.
Érted mit csinálok?
Veszek egy provokáló mondatot és egy ismert ember szájába adom. Pont mint te.
En elegge ismerem Marx irasait, de ezeknek egyiket sem olvastam.
Megmondanad honnan valok az idezetek? Nagyon nem Marx-stulusuak.
Elolvastam a cikket. Elokerestem Marx altala emlitett muveit.
1. A legtobb idezet egyszeruen NINCS BENNE Marx szovegeben.
2. Amit megtalaltam, az a szovegosszefuggesben egeszen mas ertelmu, mint a kiragadott reszlet.
Élete során Marx-nak legalább 100 könyve született. Ezek közül igen kevés, csak a leghíresebbek vannak lefordítva.
(Tőke, Kommunista kiáltvány).
Vannak viszont olyan írásai amelyek nem, hogy antiszemiták, de sátánista, radikális keresztényelleneségről tanúskodnak. Mivel itt vagy 40 évig kommunizmus volt ezért a párt nem fordított le vagy nem tett elérhetővé bizonyos könyveket, írásokat. Így nem nagyon volt lehetőség megismerni Marx-nak egy másik arcát.
Ez az idézet miszerint: "Azoknak az osztályoknak és fajoknak, amelyek túl gyöngék , pusztulniuk kell."
Ezt Marx valamikor az 1850-es években írta le egy német lapban.
Antiszemitizmusa sem titok. Könyv:
"Karl Marx-A world without jews"
Marx annyira nem volt ateista, és annyira gyűlölte Istent, hogy versekben örökítette meg Isten-ellenes haragját és küzdelmét. Saját szavaival szólva: "Bosszút kívánok állni magamért az ellen, Aki odafönn uralkodik."
A kétségbeesett segélykiáltása – "Invocation of One in Despair"
Hát egy isten ragadta el tőlem mindenem
A sors folyamán és kínpadján.
Az ő világai visszavonhatatlanul állnak!
Csak a bosszú marad meg énnekem!
Felépítem trónomat odafenn, a magasban,
s annak borzasztó, hideg orma lesz.
Mert bástyái a babonás rettegés.
Mert nagyvezére a legsötétebb gyötrelem.
Az "Emberi büszkeség" - " Human Pride"című versében Marx is tökéletesen világossá teszi, hogy célja nem a világ jobbá tétele vagy akár megreformálása, mint inkább elpusztítása, s annak a pusztulásnak az élvezete:
Lenézően vágom bele kesztyűimet a világ arcába.
Látva ennek a törpe óriásnak az összeomlását, aminek esése nem fojtja el lelkesedésemet.
Akkor majd istenien és győzedelmesen vándorlok a világ romjai között,
és szavaimnak aktív erőt adva, egyenlőnek érzem magam a Teremtővel.
Utolsó:
Még szerencse hogy politikai pályafutás helyett a filozófia és közgazdaságtan berkeiben maradt :)
Szerintem sokan tisztában vannak vele, hogy Marx egy radikális gondolkodású ember volt, de egy bizonyos vehemenciára szüksége volt, hogy megismertesse a gondolatait másokkal is.
Egyébként az utolsó idézetet én nem a világ elpusztításának értelmezném, sokkal inkább annak, hogy örömmel fogja nézni, ahogy a világ önmagát romba dönti (több helyen írta, hogy szerinte a kapitalizmus ahogy egyre fejlődik, a saját végzetét, sírját ássa), majd pedig megteremti az új világ alapjait ("egyenlően érzem magm a Teremtővel").
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!