Jó ötlet lenne létrehozni a Magyar Köztársaságot (Románián belül) a lenti térképen jelölt területeken?
2-es: egyetértek veled, de hogyha érdekel, leírom, pontosan hogy képzelem el én ezt a köztársaságot.
3-as: Az azért erős túlzás, hogy körülbelül (tehát egy kicsit) többen vannak a románok. Ahogy én látom, kb. egyenlően vannak, talán 1-2%-kal több a magyar mint a román. De hogyha többen vannak, az csak a korridorok miatt van, de akkor azoktól meg lehetne szabadulni, hogy ugyan erős román mellett, de többségi magyarság legyen. Egyáltalán nem értek egyet a válaszoddal, ennek ellenére köszönöm, hogy válaszoltál, ahogy a 2-es válaszolónak is.
Nem tudom mikori a demográfia, de félek, hogy 1920-as. Azóta az arány csökkent is és szűkűlt is még Székelyföldön is, ebben igaza van az utolsónak. 5 millió versus 1,3 millió és azért nem 5,5 a román, mert fél millió Nyugatra költözött melózni.
Íme, ahogyan ezt az ország az országban-t elképzeltem:
Név: Romániai Magyar Köztársaság
Azért "köztársaság" megjelölés, mert én ezt nem mint Románia egy tartománya, hanem mint egy társult területe képzelem el, mint például Amerikai Egyesült Államok és Guam esetében.
Fővárosa: Kolozsvár
Hivatalos nyelv: magyar és román (mindkettő egyenjogú nyelv)
Államforma: parlamentáris köztársaság
Közigazgatás: magyar és román nyelvű megyék, melyek belső félautonóm önkormányzattal rendelkeznek:
magyar - Székelyföld
magyar és román - Partium és a Bánáton bejelölt területek
Közép-Erdély.
Államfő: Főkormányzó, akit a román államelnök nevez ki és Köztársasági Elnök és Köztársasági Alelnök, akiket a nép választ.
Kormány:
Miniszterelnök, akit a parlament választ.
Miniszterek, akiket a parlament választ meg és a Főkormányzó nevezi ki.
A Köztársasági Elnök feladata az állam vezetése, a Miniszterelnök feladata a kormány vezetése, a Főkormányzó feladata pedig a bukaresti kormány és a romániai érdekek képviseletének a feladata. A Főkormányzónak románnak kell lennie kötelezően, mivel a román érdekeket képviseli. Hogyha a Köztársasági Elnök román, a Miniszterelnök magyar és fordítva, a Köztársasági Alelnök pedig román vagy magyar, a Köztársasági Elnök és a Miniszterelnök nemzetiségétől függetlenül.
Pénznem: Román forint
Regionális nemzetiségi nyelvek: német (erdélyi szász dialektusban), cigány nyelvek, stb.
Törvényhozás: 150 tagú Képviselőház, ahol 65 magyar, 65 román és 20 egyéb nemzetiségi képviselő ül.
Főkormányzói Hivatal: a magyarságot, a románságot és a többi kisebbséget 5-5 tanácsos képviseli, akik a Főkormányzó mellett dolgoznak tanácsadói tisztségben, ők alkotják a Főkormányzói Hivatalt. Feladatuk a Főkormányzó döntésének megvétózása abban az esetben, hogyha a román érdekeket képviselő Főkormányzó a magyarok vagy valamilyen más nemzetiségűek jogait sértő rendelkezést akar hozni. Vétójoga a kormánynak és a törvényhozásnak is van, az alkotmányt vagy valamilyen fontosabb törvényt pedig csak népszavazással, majd a kormány, a parlament és a Főkormányzói Hivatal tagjainak közös egyeztetésével lehet.
Biztosítani kell a széleskörű önkormányzatot a székelyföldi, partiumi és közép-erdélyi régióknak, minden faluba vidékfejlesztési titkárt kell kinevezni, hogy a falu is fejlődhessen. A városok közül a municípiumok köztársasági felügyelet alá kerüljenek.
A köztársaságnak önálló olimpiai csapata lenne Hungary's Republic of Romanian, Romanian (azaz Romániai Magyar Köztársaság, Románia) néven. Népszavazáson kell zászlót választani a köztársaságnak, Kolozsvárt a köztársaság Washington D.C.-jévé kell tenni.
Szerintem teljesen önálló Székelyföldet kell elérni, nem pedig egy romániai magyar tagköztársaságot. Vagy akkor legalább legyen Erdélyi Magyar Állam a neve.
És 3#! Igaz, hogy a népesedési helyzet nem kedvezett az ottani magyarságnak, de ilyen független magyar államok mindenképpen a helyi magyarság lélekszámbeni megerősödését okoznák, akár azáltal is, hogy a helyi románság asszimilálódna a magyarokba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!