Az EU beveti az ígért szankciókat Oroszország ellen?
10#:
Én készséggel elhiszem neked, hogy hülyeséget írtam azt is hogy egyáltalán nem értek hozzá (csak felszedtem valahol ezt a stílust), csak arra kérlek hogy abból a tudással aminek birtokában ezt csípőből rávágtad, ossz már nekem, meg a hiszékeny publikumnak is valami aprócska mennyiséget, már ha meg nem sértelek vele.
Másrészt elég nehezen álmodoztam, mivel konkrét cselekvést nem vetítettem előre, csak az erőviszonyokat festettem fel. Ezt is megkérdőjelezheted, csak akkor legyél szíves prezentálni, hogy miért is véled úgy hogy az orosz Föderáció van nyerő helyzetben, illetve kerülne ki győztesen egy esetleges komolyabb gazdasági konfliktusból.
Nem mondtam, hogy nem fájna, vagy hogy jelentéktelen az Orosz Föderáció, csak annyit hogy az EU önmagában nagyságrendekkel erősebb gazdasági téren (ehhez csak a főbb makrogazdasági adatokat össze kel vetni), másrészt a jelenlegi állás szerint az oroszok mögött nem áll ki senki észrevehető módon (ezt is nyugodtan cáfolhatod), míg az Unióhoz közeledő Ukrajnát annál többen. Szóval az ütőerő, ha leegyszerűsítjük a dolgokat az európai tömörülésnél van, hogy bevállalja ezt az EU vezetés és állampolgárok az már egy másik történet.
Konkrét cselekvést nem vetítettél előre, csak ábrándozó elemzést adtál.
Erre mondtam, hogy álmodoztál.
Kezdjük ott, hogy nem fog megvalósulni, mert az EU minden bizonnyal felismeri a saját érdekeit és az USA-ban is bizonyos gazdasági érdekkörök azt próbálják elérni, hogy ne legyenek szankciók.
Viszont ami az erőviszonyokat illeti.
Az orosz vezetés mellett nem áll ki senki, ezt írtad.
A krími annexió kérdésében valóban nem. Viszont más kérdés, hogy amikor majd szankciókról kell dönteni, hányan csatlakoznak hozzá.
Szavakat könnyű dobálni (megjegyzem: van aki szavak szintjén is alig ítéli el, inkább hallgat).
Az, hogy a csatlakozást elítéli, távolról sem jelenti azt, hogy a szankciók mellé áll, a saját jól felfogott érdekéből.
Olyat is írtál, hogy a világ Ukrajna mellett áll ki. Ugye nem gondolod, hogy az Ukrajna iránt érzett szimpátián fognak múlni a szankciók.
A gazdasági szankciókat senki nem Ukrajna érdekében fogja meghozni, hanem Oroszország ellen. A világ azért nem ilyen elvhű.
(Azt egyébként az USA-ban is sok elemző elismerte, hogy ha az EU nem csatlakozik a szankciókhoz, akkor értelmetlen az egész, mert csak úgy lenne hatása.)
A makrogazdasági adatok nagyon fontos tényezők, de az egymásra utaltságot figyelmebe vetted-e?
Oroszországnak nyilván nem jönnének jól a szankciók, negatív hatása mindenképpen lenne, de megroppantani, nem tudná.
Az Unió pedig hamar megérezné, hogy mennyire visszaüt és azon kellene elkezdenie dolgozni, hogy mérsékelje a károkat.
Az energiahordozók hatalmas fegyvert jelentenek. Az, hogy függetlenedni az orosz energiától egy távlati cél.
Oroszország az energiahordozókat máshova is el tudja adni.
(És ugyan melyik EU ország vezet be embargót az orosz földgázra?)
Ezenkívül Oroszország is életbe léptethet szankciókat. Elég ha zárolja az ott levő befektetéseket.
Nem jogszerű?
Mert az jogszerű, hogy őt szankcionálják? Oda-vissza.
A nagy nyugati cégek beleroppanni nem fognak, de mennyire fognak örülni a károknak, azt meg lehet nézni. És mekkora hatást gyakorol ez majd a politikai döntéshozókra. A nyugati világot ismerve, nagyot.
Katonai erővel fogják talán rábírni, hogy vonja vissza? Biztos nem.
A válságból alig kilábalt nyugati cégeknek és gazdaságoknak vajon mit okoznának ha zárolnák az ottani érdekeltségeiket?
Oroszország is sokkal szervesebb része a világgazdaságnak mint régen az SZU, igaz. Viszont a belső piaca és a harmadik világbeli piaca vagy lehetséges piaca is hatalmas.
Károkat nyilván szenvedne, megérezné az állam, de meg tudná oldani.
Az erőviszonyok, talán te is tudod, sokkal összetettebb téma, mint a makrogazdasági adatok.
Az, hogy talál-e piacot, a jövőben hova fog exportálni nem látszik a makrogazdasági adatokban, de nagyon fontos dolog.
Összességében mindkét félnek nagy károkat okozna, de az energiahordozók kérdése miatt, Moszkva sokkal durvábban oda tudna vágni és mérsékelni tudná a károkat.
Amikor az EU-ról beszélsz, azt sem lehet egységesnek tekinteni. 28 állam megszavazhat egységes szankciókat, de hogy kire milyen hatással lesz. Nagyjából 28 féle hatással.
És Kelet-Európa bele sem megy, de ha bele is megy, nagyon hamar ki akar mögüle hátrálni.
Az EU-t egységesen nézni sok szempontból nem lehet. A realitások mást mondanak.
A piacok, valuták erőssége, kieső nyersanyag pótlása, termelési kapacitások, mind-mind annyira eltérőek, hogy nem lehet EU gazdaságára gyakorolt hatásokról beszélni.
Az, hogy pl. Svédországra mekkora hatással lesz, teljesen mindegy mondjuk Bulgáriának.
És a politikai döntések is eszerint fognak alakulni. Teszem hozzá: várhatóan!
Ez a gúnyos stílus, hogy a nagy tudásomból csepegtessek neked, mert biztos olyan nagy, és elismered, stb... nyilván tetszik neked, azt hiszed, hogy most nagyot szóltál, de mire jó?
Arra, hogy bármit írok, végül sommázod, hogy nem tudtam érvelni, és neked van igazad? Mert úgyis eldöntötted előre, mielőtt válaszoltam volna.
Folyt., csak muszáj volt abbahagynom egy pillanatra:
Az EU szerinted gyorsan el tudja érni, hogy a nyugati technológia és tőke elhagyja Oroszországot.
Ne haragudj, de ha ezt komolyan gondoltad, akkor hiába is írok neked bármit.
Amikor az ábrándozás szót használtam, túl finom voltam.
A nyugati tőke és technológia a saját érdekében sem hagyja el Oroszországot.
Különben is, a nagy nyugati vállalatok nem állami tulajdonúak. És sem a cégeknek, sem az országoknak nem lenne érdeke egy ilyen lépés. Magukat tennék tönkre.
Amikor olyanokat írsz, hogy Iránt majd maga mellé állítja a nyugat, meg feloldják ellene az embergókat Oroszország leteríétése érdekében, stb... akkor szerintem azzal mindent elmondtál.
Hogy Rohani békülékenyebb mint az elődje volt? Igaz!
De hol van ez ahhoz, hogy a nyugat ilyet tegyen! Valahol neked is érezned kell, hogy mennyire nonszensz.
Inkább hagynák eltűnni Ukrajnát a térképről, minthogy Irán számára könnyítő lépéseket tegyenek. Az USA és Izrael számára sokkal nagyobb ellenség Irán.
Ukrajna ilyen kontextusban lényegtelen.
Minden feltétel adott az orosz medve leterítéséhez?
Te tényleg hallod magad?
Mintha ennek reális esélyei lennének!
Ja és hogy az Unió egységes a szankciók kérdésében? Nézz már egy kicsit szét!
Ne haragudj, de olyanokat írsz, mintha a nemzetközi híreket alig hallottad, olvastad volna az utóbbi hónapokban vagy években.
Az orosz gazdaság jól teljesít-e? Ez megint messzire vezet, de Putyin kormányzása óta hatalmas GDP növekedés volt és más mutatók is szépen nőttek. A válság nyomán a növekedés lelassult, de az is köztudott, hogy Oroszországot nem érintette olyan mélyen mint a nyugatot.
Ez nem azt jelenti, hogy keleten jobb az életszínvonal, mielőtt még ilyen gyenge kitérőkkel próbálkoznál.
Orosz államkötvények megborulásáról is írsz. Az USA államkötvényeiből is sok van orosz kézben.
Áruhiány Oroszországban? Közben meg azt fejtegeted, hogy nem tudja Oroszo. eladni a termékeit ha a nyugat nem veszi meg.
Tudom, tudom, nem ugyanazokra a termékekre gondoltál.
De akkor! Miből lesz áruhiány és mi marad a nyakukon?
Össze-vissza beszélsz!
Kína leszerelhető néhány szerződéssel!
Tényleg nem sokat hallasz vagy éresz meg a nemzetközi helyzetből. Éppen nem Kína az aki ilyenekre hajlik.
Kínának is vannak érdekei és nem zavarja őt, hogy a nyugatiakkal Oroszország nincs túl jóban.
Kínát a nyugat nem tudná Oroszország ellen fordítani. Azt pedig te is elismerted, hogy nagyon fontos tényező, hogy Kína hova áll.
Olyan vad és képtelen politikai ábrándokat vetítettél ide, amiknek semmi realitásuk nincs.
És még tovább is fejleszted, következtetsz.
Ne haragudj, de ez a totális hozzá nem értés szintje.
Ezeket tényleg honnan szedted?
Olyan dolgokat állítasz, ami mindenki számára nyilvánvaló, hogy irreális és ami evidens azt pedig egy laza mondattal félre söpröd.
A nemzetközi gazdasághoz nem mindenki ért. Nyilván ez a "szakmainak ható" fejtegetés van aki számára meggyőző, de ami a politikai vonatkozásban írtál, azt mindenki látja, hogy nevetséges.
És tudod, a legnagyobb baj vele, nem a tudatlanság, hanem, az elvakultság.
Érzelemből találtál ki ennyi sületlenséget.
Oroszország leterítéséről álmodozol. Több helyen is előjön, hogy mennyire elfogult vagy és hogy mennyire tetszene, ha Oroszország évtizedekre meggyengülne.
Nem kell szeretni Oroszországot és szimpatizálni a tetteivel. Tulajdonképpen én sem szimpatizálok, és távolról sem vagyok orosz-fan, de azért nem kell kitalálni ilyeneket.
A valóság attól még valóság.
Az írásaidból, főleg az első hozzászólásodból nagyon erősen érezhető, hogy mennyire azt szeretnéd, hogy ha Oroszo. rosszul járna ebben a helyzetben.
Közben vakhittel állsz a nyugat mellé, hogy most majd csapást mérnek a gonosz medvére.
Ez olyan jó érzés? Nem értem, hogy miért, de ebben most te világosíhatsz fel!
Csak ezeket a szakmainak ható stílust hagyd el, mert iszonyatos kontrasztban áll a tartalommal.
Úgy gondolom válaszoltam.
Látom, roppant tetszetős küllemben és stílusban ideírtál egy rakás állítást és cáfolatot, legalább amit annak vélsz. Kár hogy hemzseg a tárgyi tévedésektől, amitől te vádoltál oly bőszen engem.
De nézzük mit is mondasz:
"Viszont ami az erőviszonyokat illeti.
Az orosz vezetés mellett nem áll ki senki, ezt írtad.
A krími annexió kérdésében valóban nem. Viszont más kérdés, hogy amikor majd szankciókról kell dönteni, hányan csatlakoznak hozzá.
Szavakat könnyű dobálni (megjegyzem: van aki szavak szintjén is alig ítéli el, inkább hallgat). "
Csak tudod ezzel az probléma, hogy a passzív támogatás kicsit enyhébb és könnyebben megszerezhető, mint az aktív támogatás vagy éppen ellenszenv. Tudod a krími és korábbi akcióik kapcsán a Föld jelentős része semleges vagy éppen enyhén ellenséges viszonyt ápol az Orosz Föderációval, és ez ebben a helyzetbe, ha szankciókat vezetnének be pont kapóra jön az atlantista párosnak. Akik nem mellesleg a világgazdaság meghatározó részét (cca. 45%-át) zsebelik be. Hidd el nem olyan nehéz a tartózkodásról vagy egy nagyon lagymatag támogatásról meggyőzni a jenkiknek és az européereknek a nagyközönséget, ugyanis mint mondtam senki nincs a jelenleg nyíltan az oroszok pártját fogná, ez pedig bőven elég hogy ne siessen senki a segítségére. Az USA és EU duó gazdasági és diplomácia befolyását mintha már korábban is pedzegettem volna. Meg persze az ukrán kínai kintlévőségek biztonságának (Ukrajna ötödik legnagyobb gazdasági partnere) szavatolása, amire Oroszország képtelen, ha tovább megy is elég lehet, hogy a kínaiak elzárkózzanak ebből az alkalomból az oroszoktól.
"A makrogazdasági adatok nagyon fontos tényezők, de az egymásra utaltságot figyelembe vetted-e?
Oroszországnak nyilván nem jönnének jól a szankciók, negatív hatása mindenképpen lenne, de megroppantani, nem tudná."
Mindössze már csak a szócsatáktól, megrendült egy kicsit a rubel amit vaskos euromilliókból kellett már akkor megtámogatni amikor még gyakorlatilag az égvilágon semmi se történt:
Mi lesz, ha tényleg lesz valami?
Az Unió pedig hamar megérezné, hogy mennyire visszaüt és azon kellene elkezdenie dolgozni, hogy mérsékelje a károkat.
"Az energiahordozók hatalmas fegyvert jelentenek. Az, hogy függetlenedni az orosz energiától egy távlati cél.
Oroszország az energiahordozókat máshova is el tudja adni.
(És ugyan melyik EU ország vezet be embargót az orosz földgázra?)"
Rájöttél, hogy hogy nem érdemes az oroszok ellen gázembargót bevezetni? Király, kár hogy senki nem Uniós offenzív lépésként képzelte el a dolgot. Ráadásul az oroszok kapásból buknák a GDP-jük három, azaz három százalékát ezzel a lépéssel, valamint ezzel a 53 milliárd dolcsival/ 40 milliárd euróval. Valamint a likvid valutaösszegük ennél egy jóval jelentősebb százalékát, ugyanis a világpiacon államközi, vagy nemzetközi cégek által levezérelt ügyleteket nem rubelben, hanem inkább dollárban vagy euróban szokás intézni. Persze lehet a valutatartalékot piszkálgatni, csak az ilyen összegű konszolidációs csomag felhasználása enyhén meg fogja rettenteni a befektetőket, akik vagy lelépnek, vagy sokkal kedvezőtlenebb feltételeket diktálnak az Orosz Föderációnak.
Egy befektetői pánik, amit néhány kemény szóval és néhány államközi projekt jegelésével illetve felmondásával : [link] jár ezek a helyzetek meg hagyományos monetáris eszközökkel nem kezelhető, az államosítási törekvések vagy egyéb versenyjogellenes intézkedések segítségével az Oroszok maguk zavarják el a nyugati magas hozzáadott értékkel dolgozó cégeket. Ez pedig nem fél vállról veendő dolog az így is szerény növekedési potenciált ez is taccsra vágja, lásd feljebb. A recessziós mechanizmusból meg nehezen törne ki Oroszország, ugyanis a vezetéke korlátozott száma miatt, csak Európai kintlévőségeinek csak a harmadát tudja ázsiai partnereire optimális esetbe rásózni, de nem biztos hogy az européer áron el is tudja el is tudja sózni. Az új vezetékek építése meg nyilván pénzhiányban elhúzódik, vagy más jelentősebb területről kell pénzt átcsoportosítani hozzá.
Az unió meg bukná a zöld imidzsét átmenetileg, illetve ötven százalékkal drágulna (a harminc százalékos csökkenés után) a lakossági szolgáltatás:
Amúgy miért is merült fel benned a teljes pályás lerohanás gondolata, amikor szó sem volt ilyesmiről? Az Uniós törvényhozás és végrehajtás is többlépcsős szankciókat képzelt el, az előnyeit remélem ennek már nem kell magyaráznom.
"Az orosz gazdaság jól teljesít-e? Ez megint messzire vezet, de Putyin kormányzása óta hatalmas GDP növekedés volt és más mutatók is szépen nőttek. A válság nyomán a növekedés lelassult, de az is köztudott, hogy Oroszországot nem érintette olyan mélyen mint a nyugatot.
Ez nem azt jelenti, hogy keleten jobb az életszínvonal, mielőtt még ilyen gyenge kitérőkkel próbálkoznál."
Az orosz gazdaság a nyersolaj és földgázkivtelre épül, meg kisebb részben a hatalmas gépmonstrumok államközi és gigavállatokkal kötött szerződésekkel sóz el. Ha az olajeladása csökken és a világpiaci ár sem kedvezően alakul számára a gépemonstrumokra és a vegyipari termékeire nemet mondanak, a pénzügyi válság ellenére is masszív recesszió következne be.
Kis olvasnivaló:
Néhány szemléltető grafikon:
"Orosz államkötvények megborulásáról is írsz. Az USA államkötvényeiből is sok van orosz kézben. "
Ja, majdnem annyi mint Belgiuméban:
"Áruhiány Oroszországban? Közben meg azt fejtegeted, hogy nem tudja Oroszo. eladni a termékeit ha a nyugat nem veszi meg."
Erőltesd magad és eressz meg a egy gyors keresést, ha nem menne itt nézd meg (szürke téglalap a jobboldalon), ha ez se menne segítek elég különböző dolgok:
De persze azért a nemzetközi politikát és a gazdaságot leszámítva jogosak voltak a megjegyzéseid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!