Románia miért akar egyesülni a Moldáv Köztársasággal? A Moldávok is akarják ezt?
Ez nem ütközik valamilyen nemzetközi törvénybe, hogy egy önálló állam egyesülni akar (bekebelezni) egy másik önálló államot?
Szerintem ha lehetőség lenne rá, Románia simán magába olvasztaná Moldáviát.
Viszont ezzel veszélyes kaput nyitnának meg, ugyanis akkor meg az Erdélyieknek adnának jogalapot az elszakadáshoz, függetlenedéshez. Én most nem ilyen nagy Magyarországra gondolok vagy ilyesmi, de simán el tudnám képzelni, hogy ezzel az erdélyiek autonómia követelése elegendő hátszelet kapna.
Kár amúgy, hogy az erdélyi Magyarjaink autonómiában gondolkodnak és nem elszakadásban Magyarországhoz, de megértem az indokaikat.
Olyannyira azért Romániának sem kell, révén, hogy Moldova problémás, és nagyon szegény, Európa egyetlen közepesen fejlett országa. (A Fülöp-szigetekkel, és Mongóliával van egy szinten) Nem túlzás azt mondani, hogy a mélybe rántaná le a román gazdaságot.
A másik ok, amiért az egyesülés nem a közeljövőben lesz, az az orosz és egyéb kisebbségek helyzete Moldovában. Az oroszok azt akarják, hogy Románia kezelje őket normálisan, minden joggal illesse meg őket (amit meg is érdemelnének), és akkor ők is benne vannak az egyesülésben. Csakhogy ha ezt Románia teljesíti, akkor ilyen értelemben nem gátolhatja már meg Székelyföld autonómiáját, vagy függetlenedését. Hiszen, ha az oroszoknak megadja, akkor a magyaroknak miért ne?
A harmadik pedig Moldova 2 autonóm tartománya, a Dnyeszter-Mellék (ahol az ország iparának 90-95%-a van), és Gagaúzia. A Dnyeszter-Mellékről egy egyesülés esetén végleg le kéne mondani, márpedig ki az az idióta, aki lemond az ország iparterületéről, még ha a kormány keze addig nem is ér el.
A moldáv lakosság is ellenzi, és a moldovai kisebbségek is. Kisinyovban komplett lakótelepek vannak, ahol semennyit sem beszélnek románul (moldávul). A moldávok 10%-a igényelte a román állampolgárságot, de azt is csak azért, hogy EU-s polgárok is legyenek, és kötöttségek nélkül mehessenek nyugatra (pl Németo.) dolgozni.
Szóval nem tudom, hogy mi lesz ennek a vége, mert az oroszok is rajta tartják a szemüket Moldován, ráadásul a szomszédos Ukrajna is ellenzi. Az egyesülés pedig a román gazdaságra nézve aligha fog jót tenni, sőt....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!