Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Románia miért akar egyesülni...

Románia miért akar egyesülni a Moldáv Köztársasággal? A Moldávok is akarják ezt?

Figyelt kérdés

[link]

Ez nem ütközik valamilyen nemzetközi törvénybe, hogy egy önálló állam egyesülni akar (bekebelezni) egy másik önálló államot?

2013. nov. 27. 21:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Moldova lakosságának 80%-a román, ráadásul sokkal szegényebb ország, mint Románia, ezért szívesen egyesülnének. A románok már nem annyira lelkesednek a szegény rokonokért, de azért a többség elég nacionalista ahhoz, hogy belemenjen.

Ha két ország önszántából egyesülni akar, azt nem tiltja semmilyen nemzetközi szerződés.

2013. nov. 27. 22:06
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem ütközik nemzetközi törvénybe, ha ezt mondjuk népszavazás útján érik el, és az ENSZ is elfogadja.

Kettő probléma van.

1. Moldova több nemzetiségű és a románok egy része sem akarja az egyedülést. De sokkal jelentősebb, hogy az oroszok és ukránok sem akarják. Moldovától a 90-es évek elején levált egy kvázi független állam, amelyik abban az esetben ha Moldova csatlakozna Romániához, akkor ők orosz védelmet kérnének (és kapnának), ami elkerülhetetlenül összeütközéshez vezetnek az oroszok és románok között. Ezért a románok nem merik megkockáztatni az egyesülést, csak a nacionalista szavazók kedvéért hangoztatják néha a politikusok, hogy Moldovának csatlakoznia kell.

Ez viszont csak akkor lesz lehetséges, ha a román (a moldovaiak is) elismerik Moldova szétszakadását, az oroszok pedig belemennek abba, hogy a Dnyeszter-mellék kivételével Moldova csatlakozzon Romániához. Magyarul, csak tárgyalások útján, békés eszközökkel érhetnek el sikert a románok. Az orosz hadsereggel szembemenni öngyilkosság, a grúzok (és a csecsenek) már tudják és nincs az a nyugati támogató, aki szavakon kívül Románia mellé állna és a kedvükért fegyveres konfliktusba kerülne az oroszokkal. A németek - és valószínűleg a franciák - pedig egyből elleneznének a NATO-ban minden ellenségesnek tűnő lépést.

A kérdésre pedig a válasz annyi, hogy Románia ősi földnek tekinti Moldovát, ami egyébként része volt a két korábbi román állam egyikének, Moldvának.

2013. nov. 27. 22:18
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
* A második bekezdés elé illik a 2.-es pont.
2013. nov. 27. 22:19
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Még egy annyit hozzátennék, mint erdélyi, hogy nem hinném, hogy a románok jelentős része elutasítaná. Az egész ország televan a "Basarabia e România" (gondolom nem kell lefordítanom) falfirkákkal, gerilla-propagandával, Bukaresttől Kolozsvárig. Évente van egy-két nagyobb felvonulás ennek érdekében, és bár a politikusok nem hangoztatják, hogy szivesen egyesülnék, a népek csípnék az ötletet. Max. párezer ember, aki ténleg tudja, hogy egy ilyen összeolvadás mekkora súllyal lenne a román gazdaság amúgy is gyenge állapotára, azok vannak tudatában, hogy nem lenne jó ötlet.Meg ezek sem hangoztatják véleményüket, mert egyből nemzetárulók.
2013. nov. 27. 22:27
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

A románok a nacionalizmus, történelmi igazságtétel miatt akarják.

Úgy tudom Moldovában a többség függetlenségpárti, ezen kívül ott van még a Dnyeszteren túli területek kérdése, így szerintem a következő 20 évben sem fog még csatlakozni Romániához, de hosszú távon lehetségesnek tartom.

Népszavazáson kell róla dönteni.

2013. nov. 27. 22:30
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
A Dnyeszteren túli területeket tudtommal a románok nem is követelik.Annó is az volt az ők nagy áhított vágyuk, hogy a Tisza-Dnyeszter közén lakó öszes román egy államban élhessen boldogan, mint a mesében. Hát a fa-szomat, azt.
2013. nov. 27. 22:53
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Transznisztria amúgy is önálló állam, csak Oroszo.-n kívül senki nem ismeri el.A románok meg pattognak, néha nekimennek a ruszki diplomáciának, de Transznisztriához nem mernének nyúlni, mer úgy elkasználnák őket mint Grúziát 2008-ban.
2013. nov. 27. 22:54
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Moldova elé szegény ország lehet, szerintem nekik jól jönne az egyesülés. Romániának már nem biztos.
2013. nov. 27. 23:01
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Moldova valójában nem igazán akar egyesülni a következő okok miatt:

1. A helyi politikai és gazdasági elit eljelentéktelenedne, így ők a kis szemétdomb kakasai, a nagy Romániában viszont jelentéktelen kis senkik lennének. Ráadásul az elitben felülreprezentáltak az oroszok, tehát a vezetőség, aki ezt a döntést igazán meghozhatná nem igazán pártolja ezt.

2. A lakosság nagy része sem támogatja. Egyrészt sok a nem moldáv nemzetiségű lakos (oroszok, ukránok, gagauzok, bolgárok, örmények stb.), ők semmiképpen se szeretnének egy román államhoz tartozni. A moldávok közül kb. a lakosság 10%-a felvette a román állampolgárságot, nagyjából ők azok, akik egyébként az egyesülés mellett lennének, a többiek inkább a független Moldova hívei

3. Az utóbbi 200 évből Moldova mindössze a két világháború közötti 25 évet töltötte Románia részeként, azon kívül mindig is orosz/szovjet terület volt, és emiatt ma is sokkal erősebben kötődik az egykori Szovjetunió utódállamaihoz. Érzékletes példa, hogy Kisinyovból Moszkvába napi 3 vonat közlekedik, melyek mindegyike 15-20 kocsis, ezzel szemben a jóval közelebb lévő Bukarestbe csak napi egy 6 kocsis vonat van. Mindemellett még Szent Pétervárra is van naponta közvetlen vonat Kisinyovból, pedig az közel 2000km-re van.

4. Én voltam Moldovában 2-szer is, és azt tapasztaltam, hogy az utcán nagyon sokan oroszul beszélnek mind a mai napig. Második utamon pl. a 4-ik napon hallottam először moldávul beszélő embereket.

5. A Romániához való csatlakozással biztosan, és végérvényesen le kéne mondania az országnak a Dnyesztermenti Moldáv Köztársaságról, ami mint Moldova iparilag leginkább fejlett régiója azért elég nagy érvágás lenne.

Én ezeket tapasztaltam, remélem szolgált némi hasznos információval a válaszom.

2013. nov. 28. 00:02
 10/13 anonim ***** válasza:

"Transznisztria amúgy is önálló állam, csak Oroszo.-n kívül senki nem ismeri el."

Oroszország sem ismeri el, de néhány éve tartottak egy népszavazást a szakadár államban, akkor a többség támogatta a csatlakozást Oroszországhoz.

[link]

2013. nov. 28. 00:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!