Ukrajna jól vagy rosszul döntött, hogy visszalépett az EU-társulástól?
Szerintem Ukrajna még nem állt készen rá, több gazdasági kárt okozott volna, mint hasznot.
Ukrajna egy hatalmas politikai csatatér az EU és Oroszország között. Az, hogy a gazdaság (amúgy is) romokban, a korrupció meg a csillagos egekben, már csak hab a tortán.
Ukrajna nyugati fele EU párti, keleti fele Oroszország párti, a kormányuk is jelenleg az oroszok felé húz, ráadásul elég nagy vita van most Oroszország és Ukrajna között, mert hatalmas gáztartozást halmoztak fel az ukránok.
Én azt sem tartom kizártnak, hogy a jövőben egyszerűen területileg kettészakad Ukrajna. Nyugati fele jön az EU-ba, keleti meg beolvad az Orosz föderációba. Az ukrán parlamentben is már volt nem egyszer verekedés, múltkor azért tört ki, mert egy képviselő oroszul beszélt, nem volt hajlandó ukránul.
Azért nem olyan egyszerű megítélni a kérdést, az ukrán társadalom is megosztott.
- ha kimaradnak, akkor megmarad és valószínű erősödik is az orosz függőség
- ha váltanak az EU-ra, akkor viszont elveszítik az orosz piacot, a nyugati multik is elárasztják őket, így a versenyképtelen ukrán cégek tönkremennek
Egy több éves nagy visszaeséssel, recesszióval járna az átalakulás, ahogy az Magyarországon is történt a 90-es évek elején.
Ebben az intézkedésben elég jól látszik az, hogy Ukrajnának ugyanolyan problémái vannak, mint Magyarországnak, csak sokkal súlyosabb mértékben.
Hatalmas, mindent felölelő korrupció, kontárabbnál kontárabb kormányok akik az ország erőforrásait és pénzét belső csatározásokra fordítják, amit az egyik kormány elkezdett azt a másik porig rombolja, és még sorolhatnám.
Tessék, Ukrajna politikai (szavazós) térképe:
Kék: orosz barát
Narancs: nyugat (és EU) barát
Ennyi idő alatt (mióta kiváltak a Szu.-ból) már igencsak lehetett volna tenni a túlzott Oroszországtól való függés ellen, mégsem tettek semmit. Ezek után én egyáltalán nem lepődök meg azon, hogy visszaléptek az EU-s tárgyalásoktól.
(Gazdaságnak csak annyi köze van ehhez, hogy az ukrán gazdaság kb 80-90%-ban az orosz gázra épül.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!