Közép-Ázsia országainak a határai miért ilyen "trehányul" vannak meghúzva? (-sztán országok, kisebbségek)
Úgy értem: Mindegyik országban vannak a szomszédos országokból kisebbségek, de nem is kevés, 5-10 vagy akár 20%-ban. És most nem az oroszokra értem, akik a SzU. széthullása után ott maradtak.
Mire értem:
Kazahsztán: 3%-os üzbég kisebbség
Üzbegisztán: 4%-os kazah kisebbség, 4%-os tadzsik kisebbség, 1%-os kirgiz kisebbség
Tádzsikisztán: 13%-os üzbég kisebbség, 1%-os kirgiz kisebbség
Kirgizisztán: 14%-os üzbég kisebbség, 1%-os tádzsik kisebbség
Hogyan jött ez össze? Miért van a környező országokban ekkora üzbég kisebbség? Az oroszokat még megértem, odatelepültek, majd függetlenedtek az országok.
Hogyan húzták meg ezeket a határokat? Vagy miért így?
A Szovjetunió előtt az üzbégek nagy része (és a kazahok jókora része is) nomád állattenyésztő volt, a kisebb része meg kereskedő - mindkettő elég nagy mobilitást igényel. Amikor meg Szovjetunió volt, akkor Taskentből Alma-Atába költözni ugyanolyasmi volt, mint Miskolcról Egerbe. (Ráadásul nyelvi akadály sincs túl sok pl. az üzbég és a kazah között.)
Az oroszok meg aztán beköltöztek mindenhová, úgyhogy Kazahsztánban több van belőlük, mint kazahból.
Taskentból Alma-atába költözni??? Szabadon?
Még a szomszéd faluba látogatóba is útlevél kellet és meghívó.
Költözés akkor volt ha jött az ukáz. Vagy ha befejezted a sulit. Akkor kijelölte a pártbizottság hogy hova költözöl és hol fogysz dolgozni és mit.
Régebben Joszip Viszarionovics Dzsugsvili - Sztalin úgy csinálta, hogy elhatározta a tatárok Krimről kirgizisztánba költöznek, akkor pár nap múlva ott áltak a vagonok és volt költözés. Géppisztoly aszisztenciával. Százezrek.
Még a 70-es, 80-as években is volt belső útlevél ami kellet az országon belüli utazáshoz.
Azért a Krym sem etnikai okokból kerűlt Ukrajnához. Miután a Krimi tatár kanátust elfoglalták az oroszok a cári birodalomhoz került. 1921 után az Orosz szojet köztársaságon belül mint Krimi autonóm köztársaság létezett. A német megszállás előtt Sztálin deportálta onnan a krimi németeket, majd 1944 májusában a krimi tatárokat, júniusban a krimi görögöket, bolgárokat és örményeket. Ekkor megszűnt köztársaság lenni, csak mint autonóm terület létezett továb. Így nevezték az etnikai homogén lakosságú terűleteket. 1954-ben Hruscsov kivette Oroszország keretéből és az Ukrán szovjet köztársasághoz csatolta a Pereszljavi tanács háromszázadik évfordulója ünneplésének alkalmából mint ajándékot Ukrajnának. Ma ukrajnához tzartozik, de erős az orosz szeparatizmus, lakossága 58% orosz, 24% ukrán, 13% tatár. Ma még ukrán terület. Holnap ki tudja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!