Hogyan alakult volna a történelem, ha a nácik nem rohanják le Lengyelországot 1939-ben, hanem elfogadják a britek augusztus 29-i ajánlatát?
"1939. augusztus 29-én a britek nyomására a németek még egy utolsó diplomáciai lehetőséget adtak a lengyeleknek a Fehér hadművelet megindítása előtt. Augusztus 29-én éjfélkor a német külügyminiszter, Joachim von Ribbentrop átvett egy listát a brit nagykövettől, Sir Neville Hendersontól, amelyen a németeknek kínált ajánlatok voltak, és talán biztosíthatta volna a békét Lengyelország számára. A brit ajánlat szerint Danzig visszakerült volna Németországhoz, a danzigi korridor kérdésében pedig népszavazás döntött volna. A két ország a területükön maradt kisebbségi lakosságot pedig kicserélte volna egymással." Wikipédia - Lengyelországi hadjárat
Sikerült volna a németeknek visszaszerezni a korridort? Mi lett volna azután?
Max. annyit tudok elképzelni, hogy '41-ben azért mertek volna a szovjetek támadni, mert a németek már eléggé összerúgták a port a nyugati hatalmakkal és tetszett nekik, hogy nincs már egység.
Viszont egy olyan történelmi vonal mentén, ahol Németország nem áll háborúban a demokratikus hatalmakkal, szerintem abszolút nem merik meglépni a támadást.
A szovjetek bekebelezik egész Lengyelországot, majd lerohanják Közép-Európát.
Ez esetben két verzió van: a nyugat ölbe tett kézzel nézi, ahogy Németország és a Szovjetunió kivérezteti egymást; a másik, hogy felismeri a szovjet fenyegetést és besegít Németországnak, létrehozva egy német-francia-brit szövetségi rendszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!