Szerbia milyen alapon tart igényt a Boszniai Szerb köztársaságra, ha nem ismeri el Koszovó függetlenségét?
Nem is értem, hogy gondolják. Úgy nem megy, hogy történelmi alapon Koszovó, nemzetiségi alapon meg a Boszniai SZ.K. Arról nem is beszélve, hogy Bosznia szétdarabolását még a nagytestvér Oroszország is ellenzi.
A szerbek területi igénye nem akkor lenne jogos, ha elengednék Koszovót? Ha már etnikailag szerb a Boszniai Sz.K. , Koszovó meg albán, akkor ?
Ez olyan, mintha Magyarország követelné nemzetiségi alapon Szlovákia déli részét, történelmi alapon meg Burgenlandot.
Nem tart rá hivatalosan igényt,mert nem tudna akkor az eu. felé tárgyalásokat lefolytatni,még a társult tagságról sem,és ő be is akar lépni az EU-ba.
Bosznia 3 részre van tagolva,mivel szövetségi állam,a bosnyák,a szerb,és a horvát részre,de ez nem azt jelenti,hogy Szerbia a szerb-bosnyák részt annektálni szeretné./Ennek Banja Luka a tartományi fővárosa/.
Hivatalosan ez nem elképzelhető,különösen nem 1991 után, az Eu. már nem hagyná annyiban.
Nyilván egy olyan országban mint Szerbia,aki nemrég több szomszédjával háborúban állt,ez nagyon "divatos" dolog.Ez álom kategória,mert már Amerika nagyon figyeli a Szerbeket.
Egyértelmüen ennek a fejleménye Koszovó létrejötte,mert ez amerikai nyomásra jött létre,ez a műállam.
Szerbia soha nem fogja elismerni,nem is értem hogyan fog tudni belépni az EU-ba,mert ennek ez a feltétele,hogy ne legyen senkivel határvitája.
Közben én is kérdezek a témában egyet,ez elég érdekes.
Hogyan lehet a szerb autókon kék eu-s rendszerű rendszám,ha nem teljesjogú Eu-s tagállam? Kinn is vagyok,de benn is vagyok.Hogyan van ez? Szerintem ahol jól megverik az embert,ha magyarul beszél,ott jó lesz az ortodox-sasos rendszám is,még jó sokáig.
Úgy tudom,hogy a pirani- öböl esetében megállapodás született.Egy nyomvonalat alakítottak ki,hogy a hajók végig
szlovén területen haladhatnak,és nem kell horvát öbölrészt is érinteniük,mert ezért volt a vita.
Úgy tudom horvátok engedtek,mert a szlovének folyamatosan megakadályozák volna a felvételüket,és ez nem érte meg nekik.
Nem tart rá igényt.
A boszniai polgárháborúban sem vett részt Szerbia hivatalosan, de természetesen támogatták a boszniai szerb szabadcsapatokat.
Inkább függetlenségi törekvésről van szó. A boszniai Szerb Köztársaság gyakran hangoztatja, hogy ha Koszovó egyoldalúan kiválhatott Szerbiából, akkor ők is kikiálthatják a függetlenségüket Bosznia és Hercegovinától.
Ezért volt veszélyes a koszovói precedens(Abházia, Dél-Oszétia függetlenségét is már 6 ország, köztük Oroszország elismerte).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!