A közeljövőben milyen új országok fognak létrejönni Európában?
2.
Azok a jelenlegi országok jövőbeli változata.
A kérdező újakra gondolt.
Ezekben van függetlenedési törekvés:
-Katalónia
-Skócia
-Bajorország
-Székelyföld
-Bretonföld
A demokrácia és a szabadság jövőjét az önkormányzatiság, az autonómia jelenti, nem az egy központú szuperállamok.
Ezen szuperállamok létrejötte a demokrácia végleges halálát jelentenék.
Katalónia többsége elszakadás párti, és gazdaságilag is jobban járnának függetlenként. A spanyolok biztos ellen fognak állni, de az csak tovább szítja majd az ellentéteket.
ma 18:19
Katalónia, Skócia, Bajorország kivételek. Amúgy írtam is, hogy TÖBBNYIRE rosszabbul járnának. Amúgy én nem a demokrácia halálának gondolom a szuperállamokat, hanem a jővőnek. Ha az önkormányzatiság erősödik az annyit jelent, hogy lelassul majd ellehetetlenül az innováció. Most el lehet képzelni, hogy Hajdúszoboszló méretű kis önigazgatási egységek mit fejlesztenek... Másrészt a ha el is fogadom, hogy a központosulás (egyébként a szuperállamoknak nem feltétlenül kellene centralizáltnak lenniük) a demokrácia ellen hat, még ott van az a tény, hogy a megosztottság növeli a konfliktusok számát. Ékes példa rá a görög polisz rendszer, egy nép voltak aztán mégis egymás ellen hadakoztak. Szerintem egyáltalán nem jó a részekre esés... De ez csak magánvélemény.
Én egyedül Skóciánál és Katalóniánál látok némi esélyt a függetlenné válásra.
Skócia még elég ingatag, az angolok most a fonttal fenyegetik őket, viszont Katalónia lakosságának döntő többsége igenis függetlenség párti. Precedenst éppenséggel Koszovó is teremthetett volna, főleg Belgiumban.
Flandria és Vallónia különválása addig teljesen lehetetlen, amíg meg nem oldják Brüsszel kérdését, ugyanis mindkét országrész magának akarja, és egyik sem akar, és nem is fog lemondani róla. Vallónia lakossága Belgium párti, Flandria meg azért függetlenségpárti, mert eléggé sérelmezik (ebben igazuk van), hogy nekik kell eltartaniuk a mára már sokkal szegényebb Vallóniát. (pl Vallóniában Liége környékén iszonyat magas a munkanélküliség)
Bajorország hogy jön szóba? Biztos, hogy nem fognak elszakadni Németországtól, nem is akarja senki se, hogy elszakadjanak, még maguk a bajorok se.
Szóval elég komplikált az ügy, de a legtöbb esélye a függetlenségre most jelenleg Katalóniának és valamelyest Skóciának van. Skóciában asszem vagy jövőre, vagy valamikor fognak erről népszavazást tartani. Elég ingatag most a vélemény (kb 50-50 %), de aztán ki tudja, hogy hogyan fog ez pár év múlva változni.
Bajorországról nekem az a vicces eset jut eszembe, amikor Április elsején Szászország elnöke kikiáltotta Szászország függetlenségét. Persze áprilisi tréfából. Bajorország fix, hogy nem fog elszakadni Németországtól. Még ha sok pénzt is kell fizetniük a szegényebb tartományokra, akkor is mérföldekkel jobban járnak Németországgal, mint a függetlenséggel.
Belgium már rég szétesett volna, ha nem lenne Brüsszel. Egyébként nem lenne se független Vallónia, se független Flandria. Flandria menne Hollandiához, Vallónia Franciaországhoz. Brüsszellel meg majd kitalálnak valamit. Vagy max olyan lesz, mint Washington D.C.
Skóciában még semmi sem biztos, sokan nem akarnak kiválni az Egyesült Királyságból, sokan meg igen. Katalónia függetlenségpárti, de Spanyolország biztos nem engedné, mert ott van még Baszkföld is.
Bretonföld sem fog függetlenedni. A lakosság elenyésző része beszéli már anyanyelvi szinten a breton nyelvet, a lakosság 80-90%-a franciának vallja magát. Kétlem, hogy akár autonómiát is kapnának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!