Jemen mitől van ennyire lerobbanva?
Még a szomszédos Omán is fényévekkel élhetőbb hely, pedig Ománnak is kevés az olaja.
Ománban úgy tudom, normálisan élnek az emberek.
De Jemen....amikor képeken megláttam az "átlagos" Jement, nem hittem a szememnek. Még csak nem is egy elmaradott Afrikai ország, mert tényleg szép tengerpartjuk van, amiből azért jönne némi pénz (turizmus), de az emberek kb a KÖZÉPKOR szintjén élnek.
Mitől ilyen fejletlen, elmaradott putri ország Jemen a többi arab országhoz képest?
Ráadásul térképeknél is 2 fajta van, de miért?
Egyiken amikor Szaúd-Arábia mélyen benyúl Jemen területébe:
Másodszor, amikor a benyúló csücsköt levágják:
Most akkor?
Attól függ mihez képest van lerobbanva.
Az igaz, hogy kulturálisan megrekedt a középkori szinten és gazdaságilag is rosszul áll, de ez nem az jelenti, hogy lepusztult, hanem hogy más országok jobban fejlődtek.
Gazdaságilag azért fejletlen, mert kulturálisan és oktatásban elmaradott és kevés olaja van. Az összehasonlításként említett Omán olajban rendkívül gazdag ország.
Fontos tényező még, hogy Jemen már most nagyon túlnépesedett, de még mindig 5 gyerek az átlag.
A határ Szaúd-Arábiával vitatott, ezért jelölik általában szaggatottal. Ennek gondolom az az oka, hogy a gyarmatosító britek nem vették figyelembe a régi történelmi határokat, csak húztak néhány vonalat a térképen.
"Jemennek nincs számottevő ipara vagy ásványkincse. Ennyi."
Mintha Magyarországnak lenne....:D Mégsem vagyunk Jemen szintjén.
"fontosabb a sivatagi sípálya, a nagyzolás, mint pl. ipar, tudományos kapacitás kiépítése."
Azért Dubai, Szaud Arábia és az Egyesült Emirátusok nem kevés pénzt tett a felsőoktatásba, Dubai pl. azon van, hogy az USA és Izrael utána a harmadik legnagyobb agyelszívó ország legyen. Talán még is csak van jövőképük, nem?
"Azért Dubai, Szaud Arábia és az Egyesült Emirátusok nem kevés pénzt tett a felsőoktatásba, Dubai pl. azon van, hogy az USA és Izrael utána a harmadik legnagyobb agyelszívó ország legyen. Talán még is csak van jövőképük, nem?"
A nőket elkülönítik, és különleges "protokollokat" kell betartaniuk a vendégprofesszoroknak. Azért így eléggé megkérdőjelezhető a kutatói szabadság, nem? Arab világ meg a tudomány? Vicc kategória, Magyarországon több kutatóintézet van, mint a gazdag arab országokban...
elözönek:
Bioinformatikával foglalkozom, NOban dolgoztam.
sajnos nem; a university rankingek alapján azt látom, MO és kelet európa nagyobbik része süllyed lassan, ahogy más régiók (Kína, Délamerika) leelöznek.
A gazdag öböl országokban egyre több amerikai (stb) egyetem nyilik(egyik barátom is pályázott ilyenekbe mint szenior tanár/kutató - tudtommal nem kapott ajánlatot.) Elég sok pénz van, asszem magas fizetések vannak - gondolom kell is, mert talán nem sok nyugati akar hosszu ideig ott élni(ezt nem tudom, csak talalgatok), és nem közepes embereket akarnak odacsábítani.
Egyenlöre tudományban nem hallottam arab orszagokról, de keleteurópáról sem sokat, ha nem éppen itthon vagyok.
ilyenekre gondolok mint a NYU abu-dabi-i kampusza:
ez a cikk elemzi a folyamatokat:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!