Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A szomszédos országokban...

A szomszédos országokban vannak magyar rendőrök? (Szlovákia, Románia, Szerbia, esetleg Ukrajna)

Figyelt kérdés

Még ha nem is tudnak magyarul és a nevük sem magyar, de annak tartják magukat.Lehetnek ilyenek?Találkozott már valaki magyar származású rendőrrel?

(Én egyszer a tv-ben láttam, egy Norbert Horvath nevű ember nyilatkozott, és egyenruhás volt, talán valami határőr féle, de nem a rendőrséghez tartozott)

2013. júl. 11. 23:39
1 2
 11/14 anonim válasza:
én is Szlovákiában élek de 10 rendőrből 4 morcosan reagál ha magyarul szólalok meg. de a kérdésedre válaszolva van
2013. aug. 16. 00:26
 12/14 Lászl válasza:

Szlovákiában elég szép számban vannak a magyarlakta területeken magyar vagy magyar származású rendőrök. Érdemes tudni, hogy Szlovákiában a nemzetiségi hovatartozását vállaló állampolgár az állami nyilvántartásban is magyar nemzetiségűként szerepel, tehát ebből a szempontból egyértelműbb a helyzet mint pl. Magyarországon, ahol ilyen egyértelmű nyilvántartás nincs.

Találkoztam olyan, a hadseregben szolgáló katonával Szlovákiában, aki magyar és szlovák kettős anyanyelvű volt, de egyértelműen azt mondta, hogy ő nem magyar. Gondolom az állami nyilvántartásban nem úgy szerepelt.

A rendőröknél többen vannak a magyar vagy magyar származású katonák Szlovákiában. Egyes körzetekben a katonák 25-30%-a deklaráltan magyar nemzetiségű Szlovákiában.

Szlovákiában a rendőrség eléggé központosítva van, így pl. ha fel akarod hívni valamelyik központi számot, akkor többnyire csak szlovákul tudnak (vagy hajlandóak megszólalni) az ott ücsörgők. Viszont ha írsz nekik egy e-mailt a megfelelő helyre, ahol sok a magyar, ott meglepő módon korrekt magyar nyelvű tájékoztatást kapsz. Az iratok, nyomtatványok viszont csak szlovákul vannak.

Romániában a magyarok között szerintem nem nagy dicsőség (magyar) rendőrnek lenni. De románnak sem. Egyszer írtam Romániában vagy 6-8 erdélyi kapitányságnak tájékoztatást kérve, külön elküldve magyarul és angolul. Soha nem kaptam választ egyetlen levelemre sem.

2013. aug. 20. 06:05
 13/14 anonim ***** válasza:

Szabadkán is akadnak magyar nemzetiségű rendőrök.Én is ismerek néhányat.Pont most este voltam Oromhegyesen (Magyarkanizsa község, szinte magyar mindenki), a szórakozóhelyen volt 3 rendőr, nos ők magyarul beszéltek egymással.Zentán mégtöbb magyar rendőr van.

Inkább az a gond, hogy a szerb rendőrképzés központositott, egyedül Kamenicán van rendőrsuli.

Amúgy az 1991-1999 es háborús időszakban sok magyar nemzetiségű rendőrt küldtek el, pont mint ahogy az egyik hozzászóló mondta, kockázati tényezőnek tekintették őket.Pl a volt osztálytársam apja nyomozó volt, és a Nato bombázások idején tették lapátra.

2013. aug. 24. 05:15
 14/14 anonim válasza:
Persze, hogy vannak. Nem is egyet ismerek. Ja és Szerbiáról beszélek. :D
2013. okt. 28. 05:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!