A szomszédos országokban vannak magyar rendőrök? (Szlovákia, Románia, Szerbia, esetleg Ukrajna)
Még ha nem is tudnak magyarul és a nevük sem magyar, de annak tartják magukat.Lehetnek ilyenek?Találkozott már valaki magyar származású rendőrrel?
(Én egyszer a tv-ben láttam, egy Norbert Horvath nevű ember nyilatkozott, és egyenruhás volt, talán valami határőr féle, de nem a rendőrséghez tartozott)
Szlovákiában elég szép számban vannak a magyarlakta területeken magyar vagy magyar származású rendőrök. Érdemes tudni, hogy Szlovákiában a nemzetiségi hovatartozását vállaló állampolgár az állami nyilvántartásban is magyar nemzetiségűként szerepel, tehát ebből a szempontból egyértelműbb a helyzet mint pl. Magyarországon, ahol ilyen egyértelmű nyilvántartás nincs.
Találkoztam olyan, a hadseregben szolgáló katonával Szlovákiában, aki magyar és szlovák kettős anyanyelvű volt, de egyértelműen azt mondta, hogy ő nem magyar. Gondolom az állami nyilvántartásban nem úgy szerepelt.
A rendőröknél többen vannak a magyar vagy magyar származású katonák Szlovákiában. Egyes körzetekben a katonák 25-30%-a deklaráltan magyar nemzetiségű Szlovákiában.
Szlovákiában a rendőrség eléggé központosítva van, így pl. ha fel akarod hívni valamelyik központi számot, akkor többnyire csak szlovákul tudnak (vagy hajlandóak megszólalni) az ott ücsörgők. Viszont ha írsz nekik egy e-mailt a megfelelő helyre, ahol sok a magyar, ott meglepő módon korrekt magyar nyelvű tájékoztatást kapsz. Az iratok, nyomtatványok viszont csak szlovákul vannak.
Romániában a magyarok között szerintem nem nagy dicsőség (magyar) rendőrnek lenni. De románnak sem. Egyszer írtam Romániában vagy 6-8 erdélyi kapitányságnak tájékoztatást kérve, külön elküldve magyarul és angolul. Soha nem kaptam választ egyetlen levelemre sem.
Szabadkán is akadnak magyar nemzetiségű rendőrök.Én is ismerek néhányat.Pont most este voltam Oromhegyesen (Magyarkanizsa község, szinte magyar mindenki), a szórakozóhelyen volt 3 rendőr, nos ők magyarul beszéltek egymással.Zentán mégtöbb magyar rendőr van.
Inkább az a gond, hogy a szerb rendőrképzés központositott, egyedül Kamenicán van rendőrsuli.
Amúgy az 1991-1999 es háborús időszakban sok magyar nemzetiségű rendőrt küldtek el, pont mint ahogy az egyik hozzászóló mondta, kockázati tényezőnek tekintették őket.Pl a volt osztálytársam apja nyomozó volt, és a Nato bombázások idején tették lapátra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!