Milyen politikai párhuzamokat lehet felfedezni a Harry Potter-könyvek és a valóság között?
Az okkult tudományok meleg ágya!A gyerekekre rossz hatással van mert fekete mágiát fognak használni miatta!
Be kell tiltani!
Tisztelettel:A Hit Gyülekezete
:D
a hitgyülinél okkulttabbat el sem tudok képzelni....
Lehet párhuzamokat vonni.
- Ahányszor a Főnix Rendjét nézem, mindig az jut eszembe, hogy tisztára olyan, mint a mostani magyar oktatáspolitika. Umbridge mindig Hoffman Rózsára emlékeztet :D
- Az aranyvérű-sárvérű ellentét egyértelműen a rasszizmushoz hasonlítható, mivel az egyik csoport csupán származása miatt utálja a másikat.
- Voldemort ilyen szempontból Hitlerhez hasonlít, mert uralkodni akar a muglik és sárvérűek felett, mert alacsonyabb rendű "fajnak" tekinti őket, és gyilkolássza is őket rendesen.
- A Tűz serlegének szerintem van egy olyan felszín alatti üzenete, hogy kultúrától függetlenül össze kell fognunk a "gonosz" ellen.
- Mikor Voldemort visszatér, és a minisztérium próbálja titkolni meg tagadni, az engem nagyon a 21. századi környezetvédelmi és világgazdasági problémákra emlékeztet. Megy a propaganda, hogy "minden rendben", de közben sejti mindenki, hogy valami mégsem. És mikor bekövetkezik a baj, az mindenkit felkészületlenül ér.
- Mikor Harryék Dumbledore Seregét szervezik az ötödik részben, az szerintem próbálja felhívni a fiatalság figyelmét, hogy ők is tudják alakítani a világ sorsát.
Nekem ezek jöttek át, de biztos lehet még mondani :)
A kampós orrú, zsigori bankárok valóban a zsidók sematikus ábrázolását takarják, legalábbis a rossz nyelvek szerint.
De ami engem sokkal jobban emlékeztet a valóéletből vett példára a Gyűrűk ura.
Van egy híres lovas nép királysága, amely már hosszú idők óta áll ellen a barbár, sötét képű orkok förtelmes seregének, de meggyengült, és a Gonosz úr támad, fenyegetve az összes királyságot. Csak akkor győzhetnek, ha szövetséget alkotnak, és együttes erővel sorakoznak fel az áradat ellen.
Nem pont mint a törökellenes háborúk? A híres lovas nép, a magyarok?
Ráadásul a regényben látható, hogy a hódító sereg rémes állatokat (elefántokat) hoz magával, illetve útját kalózok kísérik (pontosan ez a jelenség volt a Szultán hadjárataira is jellemző).
Ami pedig a legbeszédesebb, hogy a harcot "a fehér városnál" veszik fel. Ahogy Magyarország kulcsa Nándorfehérvár volt, ahol megakadt a Konstantinápolyt bevevő szultáni had.
Talán csak nekem ennyire szembeötlő, de én nem tudok eltekinteni ezektől a párhuzamoktól.
Sárvérű-Aranyvérű→Rasszizmus
Voldemort→Hitler
Koboldok→Zsidók
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!