Melyek a világ gazdasági nagyhatalmai?
Wikipédia szerint a 15 legtöbb GDP-t termelő ország a következő:
1. USA
2. Kína
3. Japán
4. Németország
5. Franciaország
6. Egyesült Királyság
7. Brazília
8. Olaszország
9. Oroszország
10. India
11. Kanada
12. Ausztrália
13. Spanyolország
14. Mexikó
15. Dél-Korea
Ezek közül melyek számítanak gazdasági nagyhatalmaknak?
Szerintem az első tíz simán gazdasági nagyhatalom.
Szuperhatalom pedig USA, hiába van Kínának hatalmas, folyamatosan növekvő gazdasága, ha pl. a GDP-je is fele annyi sincs, mint az USA-nak.
Továbbá illik tudni, hogy az EU együtt nagyobb gazdasági erővel bír mint az USA. :)
Csak a GDP nem sokat jelent. Ahhoz, hogy egy országot nagyhatalomnak tituláljunk (oké, ez csak személyes vélemény) nagy világgazdasági befolyással kell rendelkeznie. Például Mexikó 14. ezen a listán, mégsem mondaná senki nagyhatalomnak.
Szóval az én személyes véleményem:
USA: no comment....
Kína: Talán leggyorsabban fejlődő ország, minden második fejlett világban eladott tárgy készítője, USA legnagyobb hitelezője stb.
Japán: Modern technológia legnagyobb fejlesztője, minden modern cuccot gyártanak itt, rengeteg Japán cég van világszerte stb.
Németország: Az EU gazdasági vezetője.
Franciaország, Nagy Britannia: Az EU politikai vezetésében fontos szerepük van, de én nem mondanám őket olyan szintű nagyhatalomnak, mint az előbbieket.
Brazília, Olaszország: a-a, na ezek nem nagyhatalmak. Elég bajuk van a saját problémáikkal.
Oroszország: ők szerintem nagyhatalomnak számítanak. Az elmúlt években dinamikusan fejlődtek, visszafizették a hiteleket és nagy befolyásuk van Kelet-Európára, Közelkeletre stb.
Az innentől lefelé levő országok egyike sem igazán nagyhatalom. Talán még India, de a többiek nem.
Tehát rövid válasz: USA, Kína, Japán, Németország, Franciaország és NBr fenntartásokkal szerepel a listán és Oroszország. És esetleg India.
Az előzővel értek egyet. Bár én a brit-francia duót már csak neccesen tartanám gazdasági nagyhatalomnak.
Egyébként HA (!) Oroszországban tegyük fel 0-ra kiiktatnák a korrupciót, majdnem az USA-val egy szinten lenne (nem életszínvonalban).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!